Ilustrační foto: ingimage.com
Ticho jako nedostatkové zboží
5. 1. 2019Je ho kolem nás čím dál méně. Odvykáme si od něj. Lidé už jsou dokonce ochotni za něj platit. A nejde o malé sumy. Řeč je o tichu. Naprostém tichu, které dříve bylo běžné a nyní je výjimečné.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Ježková
5.1.2019 20:06
Děkuji za článek. Potěšil mě už jeho název. Hlukoplachá a světloplachá jsem snad celý život. Čichoplachá ne – čich mám blbý. Jani a Oldo, to musí být děsné. Mamince řadu let v uchu cvakalo. Když si člověk přiložil ucho na její, slyšel to. Jestli to má ještě, nevím; už si nestěžuje.
Zuzana Pivcová
5.1.2019 19:58
Když jsem se někam přestěhovávala, vždy jsem měla největší obavy ze zimy a z hluku v sousedství, což se někdy ukázalo jako opodstatněné a vyřešily to až pěnové ucpávky do uší. Ty si s sebou preventivně vozím i na dovolenou. Doma mám ticho a až na výjimky neslyším televizi ani rádio. Při návštěvě vánočních trhů v Letňanech mě z jednoho pavilonu doslova vyhnala neúměrně hlasitě zesílená hudba jakési skupiny. Když mi před lety od krční páteře hučelo ve vlnách v uchu a chodila jsem na infuze, tak tam byl se mnou asi 16letý mladík, který napůl ohluchl na nějakém megakoncertě. První, co ho zajímalo, bylo, kdy už bude OK, aby zase mohl jít. Doktorka mu tehdy vynadala, ať je rád, že ještě slyší. Nejvíc lituji miminka v kočárku a malé děti, které s sebou nezodpovědní rodiče tahají na megakoncerty pod širým nebem. To je velká nezodpovědnost.
Hana Čadová
5.1.2019 18:43
Také jsem myslela, že na chalupě bude ticho. Ale není. Z jedné strany sekačka, z druhé řezání dřeva. Ráno v 5 hod kohout kokrhá, když jde doručovatelka tak každý pes u vrátek štěká!
Karel Boháček
5.1.2019 16:41
Za mnou je ještě pár stavebníhc parcel a tak mám strach jakého soudeda dostaneme. Zatím to byli saOmí mladí lidé, ale ti jsou tiší. O 300m dák dostal majitel příznivce techna, tam hraje
tato hudba celý den.To je pak pech !
Oldřich Čepelka
5.1.2019 16:40
Zjišťuju, že jsem čím dál víc světloplachý, zvukoplachý a dokonce čichoplachý! jestli to tak půjde dál, končím v klášteře. A soucítím s Janou, protože mi taky od mala šumí v uších. NIkdy neříkám hučí, ani ho "nenenávidím". Říkám tomu něžně šumění a v noci si říkám, že mě uspává. Snažím se najít si k němu kladný vztah, když už ho mám (jako na všechno ostatní v těle). Ale to jen na okraj...
Dana Puchalská
5.1.2019 15:09
Já měla loni v létě pocit, že jsem v ráji. Žádná auta, žádná muzika co řve uši, žádný supermarket přes ulici. Jenom ticho a to jsme prosím byli u Bechyně. To ticho bylo neuvěřitelné. Jen ptáci a šumění letního deště. Letos si to rozhodně zopakujeme.
Jana Šenbergerová
5.1.2019 13:16
Přestože hluk velmi špatně snáším, nosím si ho stále s sebou. Hučí mi v uších už 35 let. Od té doby není pro mě nikde tiché místo. A tam, kde ostatní ticho vnímají, trpím o to víc díky tomu svému hluku. Nevnímám ho jen v lese, kde je živé ticho, ale trpím v zasněženém lese, kde bývá naprosté ticho, pokud se tam zrovna netěží nebo nelyžuje. Kdo hluk nevnímá, je přesto ohrožen.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA