Mám ráda kuchařské knihy - XXXI. díl
ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XXXI. díl

25. 12. 2018

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. Posledních pár dílů jsem věnovala receptům, které nebyly určitě moc dietní, ale myslím si, že o vánocích by si měli lidé dopřát i něco výjimečného. 

Tentokrát to budou jídla, která patří do kategorie nenáročných a dá se říct, že i laciných.

Budou to tentokrát bramborové pokrmy. 

A našla jsem recepty na jídla jak slaná, tak i sladká.

Bramborové koblížky

  • 300 gr brambor, 300 gr polohrubé mouky, 200 gr smetolu (nebo jiného podobného tuku), sůl, 1 vejce, zavařenina z černého rybízu, olej na smažení, cukr na posypání

Do prosáté mouky přidáme změklý tuk, sůl a propracujeme. Přidáme nastrouhané vařené brambory, vejce a znovu promícháme a zpracujeme v tužší těsto. Na pomoučeném vále vyválíme a 2 x přeložíme, znovu rozválíme na plát a tvořítkem vykrajujeme kolečka. Střed naplníme zavařeninou, pokryjeme druhým kolečkem, okraje přímáčkneme, znovu tvořítkem zakulatíme. V rozpáleném oleji usmažíme, vyjmeme drátěným cedníkem, necháme okapat a pocukrujeme.

Makovec

  • 100 gr brambor, 400 gr polohrubé mouky, 100 gr moučkového cukru, prášek do pečiva, 2 vejce, 1 dcl mléka, 150 gr máku, 50 gr másla, 5 cl rumu, špetka tlučeného hřebíčku, 3 lžíce strouhanky

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme na jemno nastrouhané vařené brambory, hřebíček  mletý mák. Zahustíme moukou, do které jsme vmíchali prášek do pečiva, zředíme mlékem, přidáme rum a nakonec vmícháme tuhý sníh z  bílků. Pekáč vymažeme tuhým máslem, vysypeme strouhankou, nalejeme těsto, urovnáme a v dobře vyhřáté troubě upečeme.

Bramborový mrkvanec

  • 500 gr brambor, 150 gr polohrubé mouky, sůl, 1vejce, 2 lžíce sádla, 50 gr másla, 150 gr moučkového cukru, 150 gr máku

Ve slupce vařené brambory oloupeme a necháme vychladnout. Pak je pomeleme na masovém strojku, přidáme sůl, vejce, mouku a zpracujeme v těsto. Rozválíme je na placky a upečeme po obou stranách na sádle. Mrkev jemně nastrouháme, přidáme část cukru a na másle podusíme. Touto náplní potřeme placky, přehneme v půli, pomastíme máslem a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Placky můžeme též potřít povidly, marmeládou a podobně.

Moravské brambory

  • 1000 gr brambor, 2 lžíce sádla, 200 gr moravské klobásy,1dcl smetany, 3 vejce, sůl, kmín 

Syrové brambory nastrouháme na okurkovém struhadle na tenké plátky, propláchneme je ve vodě a necháme důkladně okapat. Pekáč vymažeme sádlem a klademe do něj plátky brambor, na kolečka nakrájenou klobásu, osolíme, okmínujeme, pokapeme sádlem a přidáme další vrstvu. Dáme do horké trouby zapéci. Před dokončením zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce, a dopečeme. 

Horácké brambory

  • 10 větších brambor a stejných brambor, 120 gr žampiónů, 1 lžíce mléka, 1 cibule, 2 vejce, 5 cl smetany, sůl, pepř, 50 gr tvrdého sýra

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Pak seřízneme spodek do roviny a vnitřek vydlabeme ostrou lžící. Takto připravené pokládáme na pekáč vymazaný máslem. Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a necháme zpěnit na části másla, přidáme najemno nakrájené žampióny, orestujeme, přidáme 1 vejce, sůl, pepř a necháme srazit. Přidáme polovinu smetany, promícháme a touto směsí naplníme důlky brambor. Zbytky brambor prolisujeme přes jemný cedník, přidáme zbytek smetany, sůl, máslo, vejce a vyšleháme. Touto hmotu nastříkáme sáčkem na naplněné brambory, posypeme sýrem a v troubě zapečeme. Můžeme podávat jako přílohu k různým masitým jídlům nebo i samostatně.

Podlesníky

  • 400 gr brambor, 150 gr hladké mouky, 2 vejce, sůl, 10 listů hlávkového zelí, 2 lžíce sádla, 3 šálky smetany, 100 gr točeného salámu, kmín, pepř

Syrové brambory jemně nastrouháme, vodu slijeme, přidáme šálek smetany, vejce, mouku, sůl, koření (kmín nadrtíme), jemně nakrájený salám a zpracujeme v těsto. Zelné listy poklademe na sádlem vymazaný plech, potřeme hmotou z brambor a upečeme. Před podáváním odstraníme zelné listy a přeléváme kyselou smetanou.

Ohlédance

  • 350 gr brambor, kmín, sůl, 2 dcl mléka, 100 gr hrubé mouky, 1 vejce, větší cibule, 50 gr vepřových škvarků, 100 gr čerstvých hub, 100 gr sádla

Očištěné brambory nakrájíme na čtvrtky a zalijeme vařící vodou. Přidáme sůl, kmín a uvaříme tak, aby byly měkké, ale zůstaly celistvé. Mléko osolíme, zavaříme, přidáme kousek sádla a zasypeme moukou a mícháme tak, až se nám těsto nelepí na nádobu. Necháme vychladnout, přidáme vejce, dobře promícháme. Lžící vykrajujeme noky a uvaříme v osolené vodě. Scedíme, propláchneme studenou vodou. Jemnou cibuli usmažíme do růžova, přidáme plátky hub, orestujeme, přidáme překrájené škvarky a necháme prohřát. Scezené brambory promícháme s uvařenými noky a připravenou směsí ze škvarků. Můžeme použít jako přílohu i samostatné s různými saláty.

Dřevorubecký rendlík

  • 600 gr uvařených brambor, 220 gr slaniny, 220 gr kabanosu, 1 velká cibule, 100 gr čerstvých hub, 2 lžíce oleje, kmín, sůl, 5 vajec, mletý pepř

Na oleji orestujeme na jemno nakrájenou slaninu, rozpustíme ji, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, zpěníme, přidáme na kostičky nakrájený kabanos, osolíme, okmínujeme a orestujeme s přidáním nakrájených hub. Potom přidáme na plátky nakrájené uvařené brambory, přidáme olej, promícháme, osolíme, opepříme, zalijeme rozšlehanými vejci a zapečeme v horké troubě.

Přeji všem dobrou chut.

 

Recepty jsem našla v sešitku Horácká kuchařka,,autor František Mořický.

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Jó, když jsou doma stále brambory, tak žádný hlad. Mám je ráda na všechny způsoby. Dík za inspiraci.
Dana Puchalská
Díky za pochvaly děvčata. V hlavě se mi už nyní začíná klubat další téma. A bude to asi bezmasá kuchyně. Protože někteří čtenáři jsou i vegetariáni.
Věra Ježková
To vypadá dobře. Brambory tisíckrát jinak můžeme. :-)
Blanka Macháčková
Každý nový recept na využití brambor vítám. Dík.
Eva Mužíková
Díky Danko, zaujal mne Dřevorubecký rendlík.
Blanka Bílá
Hezké počtení, kuchařky jsem si ráda prohlížela už jako malá, nějaké mám i po prarodičích, i jednu čistě bramborovou.ale v praxi většinou dělám od oka, podle chuti a počtu strávníků.Mám moc ráda brambory na loupačku, chlupáče, zapékané na různé způsoby, i obněny bramboráků,miluji kaši.I ten buřtguláš se dá dělat pokaždé jinak. Vzpomínám na babiččin kočičák, byla to slaná pochoutka pečená s kousky uzeného masa.A dědův bramborový salát byl po každé jiný, můj tatínek ho měl rád jen bez majolky vajec a ze zeleniny byla k bramborům jen cibule.Velká škoda, že nemám sporák na pevná paliva, na jeho plátech se dělaly ty nejlepší placky.
Zuzana Pivcová
Připadalo mi, že už jsem u Tebe o bramborách četla, ale toto je jiné. Jako malá jsem z příloh měla nejméně ráda brambory, přišla jsem jim na chuť mnohem později.
Jana Kollinová
Dano, přehlédla jsem, ale dohledám. Díky!
Dana Puchalská
Jano K. O bramborách jsem psala už jednou. A sice 21.10.2018 a bylo to ve XII. dílu mého seriálu o kuchařských knihách.
Dana Puchalská
Jano K. O bramborách jsem psala už jednou. A sice 21.10.2018 a bylo to ve XII. dílu mého seriálu o kuchařských knihách.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.