Jak se vyrovnat s odchodem do důchodu
Jak žije v penzi paní Libuše?

Jak se vyrovnat s odchodem do důchodu

6. 1. 2019

V dnešní době se stále prodlužuje doba, kterou strávíme v důchodu. Je proto nanejvýš důležité se na ten čas připravit. Období odchodu do penze většina z nás zná. Pečlivě na ni svůj mozek připravujte, protože on nemá změny příliš rád.

Ideální  je, když tento stav prožíváte jako přechod z práce do jiné práce.

Musíte sami sebe přesvědčit, že důchod je jen přirozené pokračování vašeho života. Musíte se na něj připravit nejen mentálně, ale i ekonomicky. Včas se zajímejte o výši vaší penze a promyslete si, jak budete hospodařit s omezenějšími prostředky.

Dejte si pozor na zbytečně velká očekávání vašeho okolí o tom, co byste měli v důchodu dělat. Sem patří například častá péče o vnoučata, pravidelné udržování chalup, zahrad a dalšího nemovitého majetku.

Nezapomínejte na sebe a na své zájmy. Ani v důchodu nemáte nadbytek času. Aktivní prožívání důchodu musíte mít plně ve svých rukách. Dopředu myslete na přátele a širší rodinu. Snažte se se všemi udržovat pravidelné vztahy tak,aby přetrvaly i váš odchod z práce. Ale především -  zvykejte svůj mozek. Musí tuto životní etapu zvládnout klidně a plynule.

Podívejte se na příběh paní Libuše:

důchody edukativní video
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Hezký článek i video. Já jsem v důchodu teprve 7 měsíců a zatím se nenudím. Snažím se být užitečná a mít kolem sebe pěkné prostředí. A taky už nejsem tak rychlá jako dříve. Proto mi asi nezbývá čas na nudu.
Elena Valeriánová
Taky jsem šla o necelé dva roky dřív do starobního důchodu, teda předčasného. Nikdy jsem tohoto rozhodnutí nelitovala a po práci se mi teda opravdu nestýská. Důležité je mít zájmy, koníčky a přátele. Nebýt sám a my jsme pořád dva. Velmi se mi líbí komentář paní Mayi. Vítejte mezi námi.
Maya Klemáková
Jsem přes 8 let ve starobním důchodu. Šla jsem do předčasného o necelé 2 roky. Po 20 letech dojíždění 100 km denně jsem byla šťastná, že mohu odejít. Užívám si důchodu - tedy odpočinku vytrvale, pouze při pomoci mladým s hlídáním dětí ne. Vnoučata mám ráda a vím, že jako malá jsem se taky snažila dostat z dosahu rodičů. V pracovním poměru jsem spala 2-4 hodiny denně. Nyní už osm let spím do 8 hodin a stále dorovnávám to, co jsem nedospala v pracovním procesu. Práci mám na zahrádce dost. Jinak jezdíme po památkách a hlavně po ČR. Místa, která jsem navštívila jako děcko se podstatně změnila - a to i lidé. Nechápu, že se někdo může nudit a jen čekat na návštěvu vnoučat. Já tvrdím, že den má moc málo hodin 24 na to, aby člověk stihl vše co si přeje. S vyšším věkem trvá vše podstatně déle, lidé jsou pomalejší. Můj muž by vydržel jen u piva a televize celý den, ale nutím ho do pohybu, ví že mám pravdu. Aktivní život je motivací pro delší žití. Soužení a skomírání k ničemu nevede. Mysl je nutno zaměstnat a dovést k výkonu, stanovovat cíle vždy o něco vyšší než jsme schopni vykonat a stále plánovat, co bude dál. Bez plánování budoucnosti ztrácí lidstvo motivaci. Kdo neplánuje zítřek ztrácí postupně chuť i k životu a jeho denním potřebám...je to moje vize - sestra ji neměla a zemřela velmi brzo...
Vladislava Dejmková
Uvítala jsem, že video obsahuje příklad, jak lze aktivně žít i v důchodu. Takových inspirativních příkladů může být i více.
Věra Halátová
Ta paní je ve starobních důchodu už přes 20 let. Takže se s odchodem do důchodu nevyrovnává. Už je s tím dávno srovnaná. Neznám ženu, která by měla komplex z toho, že požádala o starobní důchod. "Požádala". Na starobní důchod má člověk právo, nemá povinnost požádat o starobní důchod. Když se s tím musí lidé "vyrovnávat", proč je tolik žádostí o předčasný starobní důchod?
Marie Ženatová
Skutečně zajímavý článek s použitím videa, díky moc...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%