Mám ráda kuchařské knihy - XXX. díl

Mám ráda kuchařské knihy - XXX. díl

19. 12. 2018

Krásný den přeji všem, kteří mají rádi dobré jídlo a rádi vaří.

Tentokrát jsem vybrala pár receptů, které jsou vhodné k  novoročnímu obědu. 

Vím a nejsem určitě sama, že na Nový rok se nemá jíst nic, co má peří. Nikdo z nás přeci nechce, aby mu uletělo štěstí. 

A proto se v mnoha rodinách připravuje oblíbená svíčková pečeně se smetanovou omáčkou. Ale znám i mnoho rodin, kde mají k obědu tradiční knedlo - vepřo- zelo. Někde se připravuje i zvěřina. A co takhle změnit naše zvyky a zkusit připravit a ochutnat něco jiného? 

Vyhledala jsem pár receptů, které by mohly zaujmout. 

Pečená šunka s vínem madeirským

Šunka se dá do vody na kuthan s 1 cibulí, málo tymiánu a celým pepřem asi hodinu vařit. Pak se stáhne kůže. Šunka položí se na pekáč, podlije polévkou a nechá péci. K posledu dá se do pekáče kousek chleba a podlije vínem. Když je šunka měkká, vyndá se, mastnota se z pekáče sebere, omáčka prolisuje a dá se do omáčníku. Šunka se nakrájí jako jiná kýta a úhledně na dlouhé míse se složí. Okrášlí se košíčky z máslového těsta, do kterých se dají karotky, špenát a různá zelenina. Na kost položí se manžeta a zdobí se kytkou petržele.

Máslové košíčky 15 dkg másla,  30 dkg hladké mouky, 1 vejce, špetka soli

Suroviny se zpracují do konzistence lineckého těsta, dají se do formiček, upečou a po vychladnutí se plní. 

Svíčková á la Wilington

  • 3 kgr svíčkové se odžilkují, nasolí, napepří a nechají 1-2 hodiny ležet. Upraví se máslové těsto z 50 dkgr. másla. Na kuthan se dá kus pěkného loje a svíčková se opeče po obou stranách po 8-10 minut. Pak se vyndá a dá vystydnout. Z máslového těsta vyválí se placka, studená svíčková se na ni vloží spodem nahoru. Těsto se spojí (ale nesmí býti přeložena), dá se na plech spojenou stranou vespod, pomaže se vejcem, zbylým těstem se ještě zdobí. Pak se dá do horké trouby na 20 minut, aby těsto naskočilo. Poté se dá do horké trouby, aby se propeklo. Pečené se s plechu opatrně sesune, nakrájí, na mísu složí.

Podává se k tomu studená tatarská omáčka. Zdobí se zelenou petrželkou.

Filet á la Robert 

  • Vezmi vepřovou panenskou pečeni, odžilkuj, dej ji do hluboké mísy, nalij na ní vody, osol a nech ji tak 2 hodiny ležeti. Musíš ji za ten čas několikrát obrátit  pak ji ze slané vody vyndej a na slanině, másle a cibuli zprudka upeč. Podlij červeným vínem, citrónovou šťávou, dej 1 lžíci hořčice a ze 3 sardelí másla. Omáčku zapraš moukou, aby byla hodně zahoustlá. 

Čínská pečeně 

  • Vepřová kýta zbaví se kostí, maso se nasolí, bílým pepřem natře a prostrká slaninou, též na nudličky nakrájenými, očištěnými sardelemi. Aby byla pečeně ještě chutnější, může se též rozetřenými sardelemi potřít. Pak se dá na pekáč 10 dkgr. másla  20 dkgr. slaniny na celou kýtu, dvě skrájené cibule se nechají na té mastnotě spejchnouti.  Pečeně se do toho vloží a nechá se pěkně upéci. Když jest měkká, vyndá se na jiný pekáč. Omáčka se zalije kyselou smetanou, rozdělanou moukou, zacedí se citrónovou šťávou a procedí opět na pečeni. Na 1/2 litru smetany kávovou lžíci mouky. 

Spejchnouti znamená, když jemně skrájená cibule anebo mouka a tomu podobné v másle několik vteřin se míchá, aby dotyčné předměty máslem sice prosakly, ale nezažloutly. Z pravidla se máslo zapění při tom. 

 

 

Přeji všem dobrou chuť i v roce 2019. 

Ponechala jsem původní češtinu, protože recepty jsem vyhledala v knize - Sbírka vyzkoušených jídelních předpisů. Vydáno v Praze v r. 1914.

Pouze  recept na košíčky je z mých zápisků. 

A jak mívám zvykem, připojila jsem k článku i 2 fotografie z mého archivu. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Děkuji všem a slibuji, že příště předložím něco obyčejného. A po vánočním obžerství i něco méně kalorického. Asi zase začnu hledat něco typicky českého co se rychle uvaří. A všichni si určitě pochutnáte.
Marie Seitlová
Zajímavé recepty, ale já dělám také čočkovou polévku a něco z vepřového.
Danuše D'Engeli
Milá Dani, máš nádherného koníčka, což já postrádám, ale vařila jsem dost dobře, dokud jsem měla rodinu. Je to velké umění "Vařit dobře". Moc se mi to líbí. Každý člověk má své záliby a ta tvoje je úžasná. Přeji krásné Vánoce a každý den dalšího roku jen hezký a spokojený. S vřelým pozdravem, Danuše S.
Blanka Macháčková
Láká mě ten filet á la Robert. Ale čočka musí být. Ty nám děláš chutě!
Eva Mužíková
Opět skvělá inspirace, ale já budu u stolu sama, musím zůstat na obvyklé čočce s uzeným...
Jana Šenbergerová
Cokoliv z toho bych si dala, kdyby mi to někdo předložil a určitě by se mi dělaly boule za ušima, jak by mi chutnalo. Po všelikém svátečním vaření ale ráda zůstanu u husté čočkové polévky. :-)
Naděžda Špásová
Čočku na Silvestra uvařím a celý Nový rok je na stole. Zatím se nám bohatství vyhýbá. Ale, kdo ví, že jo. :-)
Zuzana Pivcová
Novoroční tradice je u nás opravdu odjakživa čočková polévka. Jinak jsem skromnější, i když recepty jsou to královské.
Věra Ježková
My jíme novoroční čočku s uzeným. Babička taky říkala „spejchnout“. A já to říkám taky, jen nemám komu. Už se vidím, jak odžilkovávám 3 kgr svíčkové. Přeji dobrou chuť k novoročnímu obědu. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.