Obložené chlebíčky nejsou česká specialita
Ilustrační foto: pinterest.com

Obložené chlebíčky nejsou česká specialita

30. 12. 2018

Když se řekne obložený chlebíček, mnoho lidí si s ním spojí výraz: česká klasika. Jenže jde o mylné tvrzení, i když je velmi často používané. Náš tolik milovaný obložený chlebíček, symbol oslav všeho druhu, totiž vesele baští i jiné národy, a to v mnoha různých podobách a úpravách.

Když se před více než sto lety v lahůdkářství u Paukerta začaly prodávat plátky veky ozdobené šunkou a sardelovým očkem, byla to velká novinka a Pražané na ni chodili jako na exkluzivní lahůdku. Postupně ji začali prodávat i v dalších podnicích a čím dál více lidí si ji začalo samo připravovat doma. Obložené chlebíčky se vydaly na vítězné tažení českou gastronomií a byly od té doby populární za všech režimů a ve všech společenských vrstvách.

Chlebíčky se nosily do práce jako pohoštění na schůze. Připravovaly se doma, když měla přijít návštěva. Staly se nedílnou součástí Silvestrovských oslav a rodinných slavností. Trošku namále měly pouze v devadesátých letech minulého století, kdy Češi podlehli představě, že vše, co je nové a zahraniční, je lepší, než to tradiční české. Místo lahůdkářství a mléčných bufetů, ve kterých se chlebíčky zpravidla prodávaly, vyrostly podniky s názvy bagetérie, cafetérie či fast food a do takových zdánlivě obyčejné chlebíčky neměly přístup. Ale netrvalo dlouho a začaly znovu vznikat tradiční české bufety a cukrárny a to znamenalo znovuvzkříšení obložených chlebíčků. Nyní jsou na ně Češi hrdí a velmi často v souvislosti s nimi používají výrazy: tradiční a typicky české.

Ovšem, pozor, opatrně s nimi. Historik Martin Franc, který se zabývá historií stravování, upozorňuje: „Obdobu našich obložených chlebíčků najdeme ve Skandinávii a podobají se jim i některé lahůdkářské produkty z Rakouska. Jde o různé variace na sendviče známé z anglosaských zemí. Ale je pravda, že typické obložení, jaké používáme u nás, tam nepotkáme.“ Nicméně, rozdíly nejsou tak velké. Většinu sendvičů tvoří bílý chléb a na něm naskládané různé věci: šunka, salám, sýr, vejce, zelenina, vše na základu z nějaké pomazánky či majonézy.

Zřejmě už nikdy nikdo nedokáže rozklíčovat, proč se právě obložený chlebíček stal tak oblíbeným a rozšířeným. Jeho podoba se však měnila podle toho, jaké potraviny zrovna byly levné a dostupné. A tak například v poválečné době a v padesátých letech se na obložené chlebíčky velmi málo používala vejce, protože ve městech byla nedostatkovým zbožím.  

Později zase lidé začali ustupovat od majonézy a začali preferovat zdravější podobu chlebíčků. To znamená bez majonézy či jiného základu ze salátu, ale třeba pomazané tvarohem či jinou takzvaně lehkou pomazánkou a doplněné větším množstvím zeleniny. Variant je mnoho, ale přesto se většina lidí shodne v tom, že ten klasický český obložený chlebíček musí tvořit kromě základu v podobě majonézy nebo pochoutkového salátu, šunka, vajíčko, okurka a kousek sardelky.

Pravdou je také to, že obložený chlebíček je jdnou z potravin, která ve společnosti dovede vzbudit velké vášně podobně jako třeba bramborový salát. Jaký je ten správný? Kdo ho připravuje nejlépe? Co do něj patří a co do něj nepatří? Silvestrovské oslavy se blíží. V mnoha domácnostech to bude znamenat přípravu obložených chlebíčků. Nebude od věci si přitom připomenout, že už je známe více než sto let, ale také to, že rozhodně nejsou něčím, nad čím cizinci žasnou.

Ale úplně nejdůležitější bude vyvarovat se vět typu: Vy tam nedáváte majonézu? Vy dáváte sardelové očko? Aha, my ne, my sardinku. Jé, chlebíček se salámem? My dáváme zásadně šunku….

gastronomie
Hodnocení:
(4.8 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Balúchová
My chodily na chlebíčky v Brně do "Mléčňáku".Stál 2.50 a my s kamarádkou počítaly drobné,něco nám chybělo a paní ve frontě se otočila a přidala nám do dlaně 1kč.Dodnes na to gesto vzpomínám a už jsem je hodněkrát též udělala.
Elena Valeriánová
Karle, bingo! A hotovo. Na chlebíčky ať mi nikdo nesahá! A nejlepší jsou ty naše domácí na snídani na Nový rok :-) Tak šťastný a veselý!
Dana Puchalská
Oprava 20 korun.... SKOČILA MI KLÁVESNICE.
Dana Puchalská
Chlebíček je věčný a vděčný. Ale 29 korun za chlebíček je lidová cena. U nás mají moc dobré chlebíčky ale cena je od 35 korun výše. Takže jim tržbu asi neudělám. Když jsem byla mladá chodila jsem na chlebíčky do Gastronomu blízko Dětského domu. Tam měli vynikající a pak na Národní třídu. Tam byly skvělé tzv. švédské chlebíčky a pak naproti paláci Adria. Jmenovalo se to tam Zlatý kříž.
Karel Boháček
A jsou ! Jedině my prý veku nazdobíme do výšky. Jinde je to jen sendvič či namazaná veka. A basta !!!
Margita Melegova
Vdecna rychlovka bez ohledu na obsah kdyz se objevi necekana navsteva, ale startuji i u vety neco bych si dal, to je zaruka pohodoveho vecera.
Hana Nováková
I já na chlebíčkách ujíždím, většinou ale na těch domácích.V poslední době neskutečně podražily, 20Kč za jeden šunkový se mi zdá přeci jen dost, ale když je chuť, vše jde stranou...
Eva Balúchová
Chlebíčky miluji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 52. týden

U tradic zůstaneme i na přelomu roku 2024 a 2025. Kvízové otázky tohoto týdne se budou týkat tradic novoročních.