Barevný podzim v kuchyni:
zvěřina, jehněčí i zelenina

Barevný podzim v kuchyni:
zvěřina, jehněčí i zelenina

11. 10. 2015

Na podzim je radost vařit. Nejen listí je totiž v této době pestré, na pestré barvy a chutě se můžete těšit i v kuchyni. Houby, dýně, kapusta, ale i zvěřina nebo jehněčí jsou typickými surovinami, které byste si měli užívat právě na podzim, kdy je jejich sezóna.

„Podzim je moje snad nejoblíbenější sezóna, pokud tedy mluvíme o jídle. Na rozdíl od odlehčené, často studené letní kuchyně si na podzim můžete užít v kuchyni více zábavy. Zajímavé jsou suroviny, které jsou u nás asi kvůli školním jídelnám ne tak vyhledávané. Na másle orestovaná růžičková kapusta je třeba skvělá příloha, málokdo ji ale dnes používá. Přitom stačí ji jen nerozvařit, aby si zachovala barvu a chuť a krásně křupala. Žádná zhořklá koule v polévce, to se rovná vraždě téhle zeleniny,“ doporučuje David Kukla, zakladatel sítě lokálních prodejen Sklizeno.

Totéž se týká třeba i něčeho tak obyčejného, jako je červená řepa. „Ta také nemusí být jen naložená změklá věc zavařená měsíce v komoře. Skvělý je třeba salát z červené řepy s kozím sýrem a piniovými oříšky nebo pečená červená řepa s octem balsamico. Chce to zase jen řepu nerozvařit a jemně dochutit bylinkami, třeba rozmarýnem nebo tymiánem, a maté lahůdku. Navíc za pár korun,“ pokračuje dál ve výčtu podzimních lahůdek Kukla. Dýně už si u nás naštěstí svou pozici vybudovaly a o houbách se netřeba zmiňovat. Tady asi platí, že co Čech, to houbař.

Pokud jde o podzimní potraviny, rozhodně nemůže zůstat jen u zeleniny. Svou sezónu totiž má teď totiž i maso. A to především zvěřina a jehněčí. „Nejsou to masa u nás úplně běžná, ale pokud se je naučíte správně zpracovávat, váš jazyk se vám odvděčí. Myslím, že taková kančí kýta, srnčí hřbet či jehněčí kotletky jsou lahůdky, které nechají málokoho chladným,“ dodává David Kukla.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
To vypadá dobře, ale jsou výlovy a spousta nabídek ryb, tak jíme ryby.Červená řepa na kolečka a na to jogurtokoprový dip- mňam./Kopr roste jako divý-dohání suché léto./
Jana Šenbergerová
Doma si dáváme hlavně zeleninu na 101 způsobů, ale na neobvyklá masa zajdeme raději do restaurace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.