Čerti v rakouské části Tyrolska. Foto: Tirol Werbung
Dým, kouř, řetězy: Pravé peklo zažijete v Rakousku a na severu Itálie
2. 12. 2018Pravá zima začíná Tyrolsku řinčením řetězů, zvonců a průvodem ďábelských masek. Ty nejstrašnější čerty, kteří neváhají se ohnat řetězem a zmazat vás černou barvou, potkáte jak v rakouské, tak v italské části Tyrolska.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jaroslav Kolín
2.12.2018 22:18
Je to zajímavý zvyk a musím přiznat, že mně se líbí. Do Rakouska za krampusy jsme jezdili několik let (teď už ne, vnuci už halt vyrostli) a bylo to fajn. Pokud byste měli/měly zájem, podívejte se na jednu pekelnou galerii, jsou v ní obzvlášť zajímavé zjevy: http://www.lojzojago.eu/fotogalerie/24/
Jarmila Komberec Jakubcová
2.12.2018 21:55
Asi největší průvod "krapmusáků" bývá v Salcburgu - jedná se o tyrolský zvyk který nemá s českou tradicí nic společného.Byla jsem 2x na této akci. Je to zajímavý zážitek a tak jako jarní zdobení alegorických vozů postavami tvořenými květy lučních narcisů, tak i ten zvyk patří k oblasti okolo oblasti Tyrolska. Nevidím v tom nic špatného. Každý národ i oblast si udržuje své tradice a kdo tam nepojede tak to neuvidím.
Hana Rypáčková
2.12.2018 21:36
Včera jsme je měli už třetím rokem ve
Strakonicích...Zajímavé, že se jich děti nebály...
Danka Rotyková
2.12.2018 20:56
Takový zvyk se mi nelíbí. Dost na tom, že některé děti mají stres i z našeho čerta.
Elena Valeriánová
2.12.2018 13:38
Taky jsem to už mockrát viděla v reportážích v televizi, ale to není zábava pro mě a vůbec se mi to nelíbí. "Normální" Mikuláš, čert a anděl, tak jak ho známe od nás je postačující. Nelíbí se mi, když vidím panickou hrůzu v dětských očích. Rodiče je nechají celý rok, aby si dělaly, co chtějí a jeden den v roce tona napravit? Ne, já ty obludy nemusím. Ale jiný kraj, jiný mrav.
Jitka Hašková
2.12.2018 11:28
O těchto zvycích vím, ale vůbec se mi nelíbí. Na nic takového se nechodím dívat.
Jana Šenbergerová
2.12.2018 10:43
Jako dítě bych z nich zřejmě měla trauma. Vypadají jako by právě vypadli z pekla. A to na peklo nevěřím. :-) Díky za zajímavý článek. Inu, jiný kraj, jiný mrav.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA