Ilustrační foto: pixabay.com
Chcete pokácet strom na zahradě? Teď je vhodná doba, ale vyřiďte si povolení
2. 12. 2018Stromy prochází během roku dvěma obdobími. Na jaře začíná vegetační fáze, kterou na podzim vystřídá vegetační klid. Právě na podzim a v zimě se stromy kácí nejčastěji. Je ovšem nutné si obstarat různá povolení, která závisí na konkrétní situaci.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Županová
28.2.2019 08:00
Co máme my zkušenosti, tak na vesnici se toto nijak výrazně neřeší, pokud je strom na Vašem pozemku. Ale ve městě je to horší a může se Vám stát, že Vás sousedi po skácení stromu udají.
Jitka Hašková
3.12.2018 14:37
Problém porazit vysoký strom, který stíní panelák na severní straně je velký problém i v Praze. Na severní straně se drží vlhkost, která jde do bytů. Na jižní straně je to příjemné. Dám se letos na jaře podařilo docílit, že město nechalo porazit smrk, který byl napaden plísní, která ohrožovala další stromy.
Jana Kollinová
3.12.2018 11:38
První věta článku ve mě vyvolala vzpomínku na rodiče, kteří měli menší zahradu a na ní po předešlém majiteli ořešák. Ořechy jsou zdravé, ale když vám strom zabere třetinu zahrady tak co s tím. Moji rodiče zakleti v předsudku, že skácením ořešáku zemře majitel pozemku, darovali stromu dalších mnoho let. Náletové dřeviny se kácí snadněji než stromy se životopisem.
Jarmila Komberec Jakubcová
2.12.2018 22:03
Asi největší problémy jsou e stromy, které si obyvatelé sídlišť zasadili jako malé stromky před svými panelovými domy a dnes dosahují výšky až 3 pater.Větve pak stíní okna obyvatel a bývá problém se získáním povolení k jejich pokácení či úpravě. Nevím zda je to problém jen Plzně.
Slávka Kobylková
2.12.2018 13:39
Pokud je strom na vašem pozemku,žádné povolení ke kácení nepotřebujete. Co jsou to zase za kraviny. Výjimku bude tvořit památný strom.
Elena Valeriánová
2.12.2018 11:54
Naše bříza už je dole, ale dobré mi z toho fakt není. Tak snad už sousedi budou spokojeni. Neměla 26 metrů, jak tvrdil odborník, ale prý "jen" tak 14 metrů. Mám pokaženou celou neděli.
Jana Šenbergerová
2.12.2018 10:50
Chápu, že některé stromy opravdu ohrožují, ale zlobí mě, že se s nimi často svezou i ty zcela "nevinné". I proto občas podpořím snahy Arniky. https://email.seznam.cz/#inbox/76397
Elena Valeriánová
2.12.2018 09:29
Na naší zahradě dnes půjde k zemi obrovská bříza. Má dobře 26 m do výšky, podle odborníků. Je mi to líto, moc líto, ale vzhledem ke své výšce a větrům, které jsou daleko častější než dřív a v zájmu bezpečnosti ji musíme pokácet. Kdyby se ulomila ... ani nechci domyslet. Povolení jsem měla vyřízené do týdne, není úředník jako úředník. Jen doufám, že půjde vše hladce, musí přijet jeřáb a uvázat ji. Ale já ji asi opláču. Nejdříve ořech, teď bříza ... i stromy stárnou nejen lidé.
Karel Boháček
2.12.2018 09:06
My jsme s manželkou bojovali o zachování posledních 10 starých hrušek pravých koprček u našeho plotu u silnice obce. Obec je stejně jednoho dne bez našeho vědomí pokácela. Jen aby místostarosta měl dříví ke krbu. Stromy zasadil náš děda.Byla to krásná alej/ celkemu zde bylo 32 stromů/, která dávala ovoce zvířatům, pro rouby si jezdily až z Prahy. Ostatní stromy dříve porazily majitelé nových domků ač byly stromy zdravé a tvořily krajinný prvek.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA