
Ilustrační foto: pinterest.com
Mikuláš, pusinky a chlebíček
3. 12. 2018Už zanedlouho budeme v ulicích potkávat Mikuláše, anděla a čerta. V obchodech láká spousta dobrot „do punčochy“, kterou jsme si jako malí dávali za okno v očekávání, že nám do ní Mikuláš v předvečer svého svátku něco dobrého nadělí.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dana Puchalská
4.12.2018 16:35
Vždy jsem chtěla ochutnat bonbóny fialky. Nevím proč. Asi ten název. Pak jsem si je jako větší koupila a vůbec mi nechutnaly. Ale vonělo to náramně.
Blanka Bílá
3.12.2018 20:44
Hezký večer, vždy jsme se těšili, Mikuláš většinou za oknem nechal burské oříšky, nějaké ovoce, sem tam něco z čokolády, a vždy perníkového čerta i Mikuláše, třeba i pastelky a omalovánky.U babičky a dědy nechybělo uhlí, brambory nebo řepa, tak nějak pro výstrahu, aby jsme nezlobili.Svatojánský chlebíček jednou koupil tatínek, jako svou vzpomínku na dětství, byl zklamanější než my, byl betonový...
Na půlměsíce želé a hady vzpomínám ráda, u hadů jsem vždy první snědla hlavu, abych se na ní nemusela koukat, kokosové suky byly taky oblíbené a pamatuji, že se prodávala tato hmota i na váhu.
Zuzana Pivcová
3.12.2018 19:34
Se svatojánským chlebíčkem jsem se setkala po letech při svém zájezdu na Kypr, když jsme jeli na výlet do pohoří Troodos. Ukazovala nám to průvodkyně, ale byly to opravdu tehdy zelené lusky. Ani jsme nezkoušeli je utrhnout.
Jana Šenbergerová
3.12.2018 18:58
Na svatojánský chlebíček se pamatuji velmi dobře, moc mi chutnal. Jen si nedovedu představit, že by se jeho semena dala jíst. Byla velmi tvrdá. Ve wikipedii jsem k tomu našla toto: "Semena se ve Středomoří v minulosti používala jako závaží. Z hmotnosti semen tohoto stromu byla odvozena jednotka hmotnosti, v níž se udává hmotnost drahých kamenů, klíčová pro jejich ocenění. Důvodem je skutečnost, že velikost a váha těchto semen je poměrně uniformní a v uvedené oblasti světa jsou běžně dostupná. Semena dostala v arabštině jméno "kharrub", v řečtině "kerátion", z čehož vznikl i český název „karát“.[5] Tento systém byl posléze standardizován a 1 karát byl definován jako 0,2 gramu."
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA