České restaurace musí vyhazovat neprodané jídlo, ačkoliv ho chtějí rozdat
Ilustrační foto: ingimage.com

České restaurace musí vyhazovat neprodané jídlo, ačkoliv ho chtějí rozdat

21. 11. 2018

Vybrané obchody se každý rok zapojují do Národní potravinové sbírky. Tisíce lidí tak vyráží do prodejen, aby pro potřebné nakoupily trvanlivé potraviny a drogerii. Na druhé straně však stojí restaurace, které jsou nuceny jídlo denně vyhazovat, upozorňuje společnost Storyous.

Ačkoliv by významná část provozovatelů restaurací preferovala potraviny rozdat, ve skutečnosti končí v koši. České vyhlášky totiž distribuci nespotřebovaného jídla do charit prakticky neumožňují. Je to obrovská škoda – jak pro potenciální strávníky, tak pro samotné restaurace.  

„Jen v roce 2017 se v českém pohostinství vyhodilo 100 tisíc tun potravin. Samozřejmě, že část vyhozeného jídla tvoří zkažené suroviny nebo zbytky po vaření. Jenže pravdou je, že významné množství je už hotové jídlo, které si nenašlo svého konzumenta. A tak na konci dne letí do koše. Naprosto zbytečně, je nezávadné, čerstvé a dobré,“ říká Igor Třeslín, šéf společnosti Storyous. Zdůrazňuje, že mnozí lidé, kteří mají hlouběji do kapsy nebo se nacházejí v těžké životní situaci, by připravené pokrmy nesmírně ocenili.  

Přísné vyhlášky rozvoz neumožňují
Podle průzkumu, který si Storyous udělala mezi svými klienty z řad restaurací, by většina provozovatelů pohostinství uvítala, kdyby mohla nesnědené jídlo rozdat.

„Plýtvání potravinami předcházíme už při samotném plánování menu, kdy se snažíme, aby na sebe všechno navazovalo. Pokud ale přesto něco zbude, darování je pro nás určitě daleko lepší možnost, než abychom jídla, která pečlivě připravujeme, jen tak hodili do koše,“ uvádí Maja Vavřačová, manažerka restaurace Bistro Monk v Praze na Starém Městě.  

Restaurace, které mají o distribuci nesnědeného jídla zájem, ale naráží na legislativní překážku. Vyhlášky to totiž kvůli hygieně reálně neumožňují, jejich pravidla na rozvoz pokrmů jsou totiž příliš přísná. Charity tak o tento zdroj čerstvého jídla zcela zbytečně přichází.  

Zahraničí je vstřícnější a flexibilnější, Česko by se mělo inspirovat
V londýnském řetězci PRET, ale i jinde v zahraničí, je distribuce nesnědeného jídla běžná praxe. Celý den se připravuje občerstvení a to, které se neprodá, putuje večer směrem k potřebným. Firma PRET si dokonce vybudovala vlastní flotilu dodávek, jen aby sendviče i saláty dorazily charitám včas. „Dává to smysl – z řad těch, kteří zbylé jídlo ocení, by se jen těžko rekrutovali klasičtí zákazníci, takže firma o žádné peníze nepřichází. Může existovat s pocitem, že jídlo, které připravila, přece jen splnilo alespoň svůj základní účel a nasytilo. Běžní zákazníci, kteří za občerstvení platí, pak takový altruistický přístup oceňují,“ vysvětluje Třeslín. Podobné aktivity tak restauracím pomáhají budovat značku zodpovědných společností.  

Česko se tedy může zahraničím inspirovat. Je hezké jedenkrát do roka kupovat trvanlivé mléko a balené těstoviny. „Ale sociálně slabší lidé by zcela jistě ocenili, kdyby si mohli dát i kvalitní a už připravené jídlo. Restaurace o to také stojí. Nemělo by se jim stát v cestě,“ uzavírá Třeslín.

jídlo restaurace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
Hodně restaurací /spíše jídelen/ má navaříno hlavní jídla, ty by se měli spotřebovat do 17.hod., pak se přeci dělají jen minutková či objednávková jídla. Na vesnicích, turistických střediscích a na horách se jídlo dává do rakviček, zcela běžná praxe.
Zuzana Pivcová
Souhlasím s Mirkem. Něco jiného je, když obchody likvidují postupně potraviny s prošlou zárukou. Ty se dají dát do kontejnerů. Ale hotové jídlo na konci každého dne? Nemáme dodávkovou službu, která by někdy v noci objížděla restaurace a rozvážela jídla. A aby se u jednotlivých restauraci tvořily noční fronty potřebných, tak to už je asi zcela nereálné. Ano, byl by to dobrý skutek, ale jak na to?
Mirek Hahn
Nějak mi to skřípe, tyhle souvislosti v tématu.... Vidím několik věcí, které v českém restauratérství nejsou tak jednoduše přímočaré, jak by se z článku mohlo zdát. Hodně českých restaurací podává jídlo do večerních hodin, do 20 - 22.00 ? Těžko ho budou v pět odpoledne rozdávat, když ho mohou ještě do zavíračky prodat. Co s uvařeným jídlem po dvacáté hodině večer ? Kde to jídlo spotřebují pozdě večer ? Schovají si někde uvařené jídlo z restaurace na druhý den ? To už je opravdu dost riskantní. A rozvážet uvařené jídlo ? Že by náklady na rozvoz hradily restaurace ? Pochybuji... Nebo by rozvoz financovala nějaká další neziskovka ? Pěkně děkuji. A srovnávat české restaurace se sendvičovým rychloobčerstvením PRET, je podle mého názoru, mimo realitu. Myslím, že nadšení pro náhlý záchvat dobročinnosti, bez konkrétních postupů pro efektivní realizaci, je spíš na škodu...
Karel Boháček
Dnes je to takové, že ani nesmí Vám to dát ke zkrmení pro zvířata. Jinak to nemá logiku. To jídlo - porce by se mohli dávat za symbolickou cenu např.pro studenty či důchodce tzv.po - páté-/hodině/.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?