Jak šel čas: A naposledy tam byla školka
Foto: autor

Jak šel čas: A naposledy tam byla školka

28. 10. 2018
Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Libore, děkuji za zajímavý a krásnými fotografiemi doplněný článek. Musela to být práce skutečně mravenčí, máš můj obdiv. Ještě jednou děkuju.
Zuzana Pivcová
Libore, jsem ráda, žes ten článek napsal. A taky jsem ráda, že jsem pracovala ve vojenském archivu a měla přístup k dobové dokumentaci. Na otázku situace v Sudetech jsem narazila několikrát, byly zkrátka už za 1. republiky dost opomíjené, co se týkalo průmyslu, školství, kultury. A v době hospodářské krize na to doplatily ještě víc. A pak přišla vidina lepší budoucnosti v rámci Říše. Je naprosto nepochopitelné, že to mělo ohlas?? Víc se mi o tom nechce psát, protože jsem si už jednou tady vysloužila komentář, že moji předci asi byli sudeťáci. To je velký omyl, nebyli. Ale snažím se najít k těm zlým důsledkům také příčiny. A ta první chyba byla už nespíš při začlenění těchto oblastí do Československa proti vůli německého obyvatelstva. A po válce? No, obyvatelstvo bylo vysídleno, ale noví čeští osídlenci přišli jen někam, řekněme do vhodnějších míst. Velké množství vsí a osad zaniklo, obyvatelstvo kleslo na desítky až nulu. Podle toho taky ty příhraniční oblasti vypadaly. Jenže stačilo z toho udělat hraniční vojenské prostory a nikdo tu bídnou skutečnost neviděl. Tam se zkrátka zastavil čas a není divu, že se dnes nikomu do obnovy nechce, když to nic nevynáší.
Oldřich Čepelka
To není jen architektonická ztráta, ale trvalý politický a lidský problém. Bolševik věří, že má nárok na bohatství, které někdo vytvořil a možná k němu i sám svýma rukama pomohl. Bohužel co mohl, to obvykle zničil. Nikdy ho nenapadlo, že to všechno musí nejdřív někdo vytvořit, ale že samotný ruce k tomu nestačí. Je zapotřebí taky hlava, poctivost a odvaha. Tvořit, budovat, předávat dalším generacím. (A stejně si pořád dost lidí myslí, že stačí si brát, vyžadovat, minimálně "ze společného", kam přispěli především ti pracovití, chytří, vzdělaní a odvážní.) V článku jsme vlastně viděli 100 let naší republiky v kostce. :-(
Oldřich Čepelka
Tak tohle je doopravdy matroš! Pečlivě, s trpělivostí a odborně zpracovaný článek. Občas jsem kolem toho domu projel směrem na hejnice, ale nikdy by mě nanapadlo se pustit do historického výzkumu. Všechna čest panu autorovi!
Mirek Hahn
Znám severní pohraničí, líbí se mi ta typická "německá" architektura a původní rozptýlená zástavba malých sídel. Díky za pohled na jeden z osudů.....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%