Na počest jeho svátku se v řadě obcí stále slaví Svatomartinské hody. Kromě vykrmené husy, knedlíků a zelí bývaly na Slovácku, a vlastně stále jsou, oblíbenou pochoutkou svatomartinské ořechové rohlíčky. U založení tradice hodů byl císař Josef II. (1741 – 1790), který se zapsal do dějin jako osvícený panovník, za jehož vlády byla do života uvedena řada zásadních reforem. Byl znám svou pracovitostí a skromným stylem života. Přísný byl nejen na sebe, ale i na své poddané. A protože se mu zdálo, že během roku zbytečně utrácejí čas hodováním a veselicemi, zavedl v celé říši jednotné datum pro hodové slavnosti, a to právě u příležitosti svátku Svatého Martina.
Recept:
Uvedené množství je zhruba na 100 rohlíčků, ale záleží na vás, jak velké budete péci.
Suroviny:
Těsto: 300 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 2 dl oleje, nejlépe slunečnicového, 40 g droždí (jedna kostka), špetka soli, 3 žloutky, 1 vejce, ¼ l mléka
Ořechová náplň: 1/2 kg mletých vlašských ořechů,1/4 kg moučkového cukru, 12 rozemletých kulatých piškotů, 1 vanilkový cukr, dle potřeby svařené mléko (aby vznikla velmi hustá kaše)
Drobenka: 1/4 kg másla nebo rostlinného tuku, 1/4 kg cukru krupice, 1/4 kg hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, citronová kůra
Z dobře vykynutého těsta lžící odebíráme kousky, které prsty upravíme do tvaru koleček. Rádýlkem rozdělíme na čtyři trojúhelníky, z ořechové nádivky vytvoříme válečky, pložíme na kolečka a srolujeme do tvaru rohlíčku (viz. foto). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, opatrně přitiskneme do misky s drobenkou a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 st. C. Rohlíčky nám pěkně naskočí, a až jsou zlatavě hnědé, máme upečeno. Po mírném vychladnutí je opatrně potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem. To jim zajistí vláčnost a dlouhou trvanlivost.
Před podáváním se rohlíčky pocukrují. V případě, že místo cukru použijeme umělá sladidla, mohou si na svatomartinských rohlíčcích pochutnat i diabetici.
Alena Kučerová pro portál i60