Ilustrační foto: ingimage.com
Jak vyhnat ze života staré křivdy
22. 10. 2018Příčin může být mnoho, důsledky jsou stejné: trápení se, nenávist, zloba. Staré křivdy si mnohdy lidé nesou v sobě celý život a vůbec netuší, jak by se jim ulevilo, kdyby se s nimi vypořádali. Nebo tuší, ale prostě to nedokážou. Jedna dáma nedávno začala chodit do kavárny se svou bývalou spolužačkou, se kterou nemluvila asi padesát let. Je i obě jejich rodiny totiž rozdělovala dávná křivda.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Danuše D'Engeli
2.12.2018 09:02
Můj život nebyl vůbec jednoduchý, také jsem zažila mnohé křivdy, ale dnes , když jsem dokázala všem odpustit, jsem na to mnohem lépe. Pomáhají meditace......
Hana Šimková
4.11.2018 18:06
Prožila jsem velkou křivdu, bohužel od svých nejbližších. Málem mě to zabilo a podlomilo mi to zdraví. Už jsem odpustila, ale zapomenout nemohu.
Libor Farský
23.10.2018 21:38
Mezi mé nejlepší přátele patří i spolužák a spolužačka ze střední školy, kteří se vůbec "nepotatili". Naštěstí.
Dagmar Bartušková
23.10.2018 21:19
Křivdy minulého režimu jsou sice zasunuty, ale nikdy zapomenuty. Nekamarádila jsem se s dětmi těchto hajzlů ani v dospělosti. Co by nás asi tak pojilo?! Že jsme za jejich udávání a přisluhování ve straně pykali?! To posoudí ale jen ten, kterého se ty sviň...y týkaly.
Jitka Caklová
23.10.2018 07:47
Nebýt záležitostí, které jsem v dětství, v mládí i v pozdějším věku prožívala, nikdy bych nebyla tam, kde jsem dnes, kdy jsem veškerým "křivdám" dala status škola života. Při čtení článku mi přišel na mysl silný příběh Galiny Vašové a Milana Píky v dokumentu Křišťálový fantom.
Alex Jura
22.10.2018 17:52
Velmi moudrý a zajímavý článek. Shodou okolností tohle téma v posledních dnech řeším - a ejhle, přišlo mi do cesty i tam, kde jsem to nečekala. Myslím, že opravdové a plné odpuštění musí v člověku dozrát časem, když se k němu budeme nutit násilím ("měla bych odpustit"), nadělá víc škody, než užitku. Asi je nutné projít si tou katarzí, kdy nám plnou vahou dojde, co je vlastně opravdu důležité... a pak to chce taky trochu pokory. A proč křivdy řešit i po letech? Nemyslím, že bychom se v tom měli "pitvat" non stop... nicméně - když se to jednou provždy uzavře, může se stará rána teprv zahojit. A její význam nám možná napoví to slovo samo - KŘIVda... něco pokřiveného, nedobrého... co se odpuštěním konečně narovná.
Marie Faldynová
22.10.2018 17:41
Citovaný psycholog jaro Křivohlavý byl křesťan. Díky sametové revoluci jsem uvěřila a poznání, že v Božích očích jsme jeden za osmnáct a druhej za dvacet bez dvou mi odpuštění značně usnadňuje. Psychologové mají pravdu, že neodpuštění nás může zničit na těle i na duchu. A Bůh dá sílu k odpuštění každému, kdo si o ní řekne. Jde jen o to udělat tu zkušenost!
Olga Škopánová
22.10.2018 14:04
Dobrá rada, že si máme křivdy vyříkat ale většinou ten kdo ukřivdil nic rozebírat nechce.
Věra Ježková
22.10.2018 13:19
Myslím, že je to trochu masochismus, zabývat se stále křivdami, které se nám staly. Zapomenout se jistě nedají, ale proč myšlenky na ně oživovat? Sami jsme možná také někomu ukřivdili. A co s tím?
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA