Padesátá léta 20.století poznamenala životy lidí v mnoha směrech. Spousta lidí bylo zavřených, v rádiu se vysílaly soudy s tzv. „ zrádci “ republiky, ve společnosti se nesmělo kritizovat vedení státu a zejména KSČ! Ta vládla všude! Každý se snad bál každého, soused i souseda! Byl nedostatek zboží potřebného k žití! Stejné to bylo s uhlím. Bylo po válce a přednost přídělu uhlí měl průmysl. Uhlí bylo na příděl. Později se tento stav trochu uvolnil, ale „ volné “ uhlí bylo zase dražší a každý si ho nemohl koupit! V rodinách se tehdy topilo hlavně v kuchyni, kde se nejen vařilo, ale také i žilo! V pokoji, alespoň u nás, se topilo jenom o svátcích, nebo v neděli odpoledne. Vzpomínám si, že jsme chodívali s maminkou na místní nádraží sbírat uhlí. Chodilo tam více lidí! Na místním nádraží se totiž vykládalo uhlí pro Uhelné sklady. Uhlí „ šlo “ z vagónů přímo pásem na nákladní auta, která je odvážela na skládky do Uhelných skladů. Při této vykládce popadala spousta uhlí z pásu, mezi koleje. Uhlí jsme sbírali do kbelíků a sypali do jutových pytlů. To víte, že jsme byli zmazaní, ale zase jsme měli dobrý pocit, že se hezky ohřejeme! Někdy jsme nasbírali třeba i 2 pytle. Takový pytel, když byl pěkně plný, vážil i 50 kg. Pytle jsme naložili na vozík a jeli domů. Hned bylo čím přikládat do kamen. V kuchyni nám to na přikládání vydrželo nějakou dobu a hlavně jsme ušetřili peníze a také uhlí ve sklepě, které, hlavně přes zimu, rapidně ubývalo! Nedalo se to dělat často, aby to nebylo moc okaté! Tenkrát záviděli někteří lidé i takovouto činnost. Takže, ne často a hlavně za tmy!!
Jak jsme sbírali uhlí
29. 9. 2018
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Mužíková
29.9.2018 16:13
Já jsem se uhlí něco naházela okýnkem do sklepa. Když se začala objevovat auta s pásem, který uhlí dopravil až do sklepa, to byla vymoženost k nezaplacení... jo,bejvávalo...
ivana kosťunová
29.9.2018 12:26
Uhlí jsem sbírat nemusela, zato skládat ano !! To prostě jednoho dne přivezli uhlí a já přišla ze školy a místo na rande jsem musela tátovi pomáhat skládat uhlí. Telefon jsme neměli, takže když se mě kluk nedočkal, šel mi naproti ki našemu domu, a tam našel kominíka ve starých hadrech a s lopatou. Sice jsem se utíkala schovat do kůlny, když jsem ho viděla v dálce přicházet, ale táta to nepochopil a přivedl ho tam za mnou. Trapas nad trapasy !!!
Hana Rypáčková
29.9.2018 10:52
Uhelné prázdniny jsem milovala, lyžování na horách se protáhlo.....Vzpomínám na tatínka , jak skládal uhlí, byl jak kominík a chroustal ve sklepě cibuli, aby se zbavil prachu v puse... Na šetření s topením vzpomínám, se sestrou jsme si ráno tahali spodní prádlo do postele, aby se zahřálo...
Dana Puchalská
29.9.2018 10:06
Já tohle znám z vyprávění mého strýčka z venkova. Ale pamatuju se zase na to, když u sestřenice na venkově bývaly uhelné prázdniny. Jak já se tomu divila. Naše škola to nezažila. Ale vím že uhlí a brikety a další otec taky objednával s předstihem.
Mirek Hahn
29.9.2018 10:03
Sbírání uhlí si pamatuji ještě v šedesátých letech. Sbíralo se i podél kolejí po trati. Občas v oblouku nebo tam kde to drncalo pár kousků spadlo.
Zuzana Pivcová
29.9.2018 09:49
To mi, Františku, připomnělo začátek 60. let, kdy jsme se s maminkou přistěhovaly do Týna nad Vltavou. Byl podzim a ona netušila, že uhlí na zimu se mělo objednávat už na jaře. Tak jsme chodily do lesa na kůru a šišky, sbíraly, co kde spadlo z nějakého vozu. S uhlím jako u Vás to bohužel nešlo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden
V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Necháváte se před sezónou chřipek a covidu očkovat?
Ano, mám očkování proti chřipce i covidu
Ano, nechávám se očkovat proti chřipce, proti covidu už ne
Ano, nechávám se očkovat proti covidu, proti chřipce ne
Nechával(a) jsem se očkovat, ale už to nedělám, nepomáhá to
Ne, neočkuji se ani proti chřipce, ani proti covidu