Ilustrační foto: pixabay.com
Co bude po naší smrti? To záleží na nás
30. 8. 2018Chci, aby mě lékaři udržovali na přístrojích co nejdéle? Chci darovat darovat své orgány? Chci pohřeb nebo ne? Někdo má v odpovědích na tyto otázky jasno. Někdo si je odmítá byť jen připustit. Co je lepší cesta?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Ježková
30.8.2018 16:53
Ad Oldřich: „A smrt je zlo, tak bozi uznali; vždyť kdyby byla krásná, též by zmírali.“ Sapfó. Já budu prosit rozptyl. S vědeckými účely mám ještě trochu problém, i když uznávám jejich nezbytnost.
Hana Šimková
30.8.2018 15:27
Smrt mi dýchá bohužel za krk a nevím, jestli se ještě ráno probudím. Ale já ještě umřít nechci, řeči o smrti si zakazuji a co bude po ní, je mi celkem jedno. Asi mě to už nebude zajímat. Vážím si každého dne, kdy tady ještě jsem a nebudu se rouhat přemýšlením ,co bude potom.
Hana Švejnohová
30.8.2018 14:14
Mě článek velmi oslovil a děkuji za jeho uvedení. A pokud je opakovaný, tím lépe... Nechápu, proč se tomuto tématu naše generace má vyhýbat, jakkoli vyznávám život pozemský, teď a tady. Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, jak velká je pravda, že smrt je součástí života, zejména pak, když člověk prožije dlouhý a hezký život. Nemám samozřejmě na mysli smrt tragickou, předčasnou, nedej bože dětí apod. Patřím do skupiny lidí, kterým na tom, co bude po jejich smrti, příliš nezáleží, na rozdíl od mého muže, který chce svůj popel smíchat s pískem v přesýpacích hodinách!!!! Naštěstí se mě tato povinnost týkat nebude, protože s jeho vizí žít do 106ti let mě určitě dlouze přežije... Ale pokud jste neviděli se svými vnoučaty animovaný film Coco, vřele doporučuji stáhnout z internetu! Nikdy by mě nenapadlo, že mě tak osloví jeho myšlenka, zpracování i způsob prezentace smrti... Můj čtyřletý vnuk ho sice nevydržel až do konce, ale o některé pasáže si sám říká, kdykoli k nám přijede. A s těmi hádkami zejména v početné rodině po smrti někoho z blízkých je to svatá pravda. Stejně vždycky nakonec rozhodne ten nejsilnější z pozůstalých...
Zuzana Pivcová
30.8.2018 14:10
Buď rozptyl nebo na vědecké účely. Myslím, že tak své současné tělesné schránce poděkuji nejlépe. Nemusíte se mnou samozřejmě souhlasit.
Oldřich Čepelka
30.8.2018 14:10
Já o smrti: Soudný člověk ví, kdy přestat.- A anonym: Smrt musí být slepá, protože jinak by si pečlivě vybírala. - Nakonec Terry Pratchett:
Říká se, že se vám těsně před smrtí mihne před očima celý život. No jo, ale to právě byl ten život.
Marie Doušová
30.8.2018 13:26
Smrt je součást našeho života a tak to je ,ať chceme ,nebo ne. Raději mysleme na něco pozitivnějšího.
Jitka Caklová
30.8.2018 12:21
Nad článkem jsem se nikterak nepohoršila. Připomněl mi film Teorie tygra z roku 2016. Tato "problematika" se celým filmem vine jak zlatá nit, tak proč to nebrat s humorem. Tělo mi bylo "půjčeno" pro můj život a podle toho se o ně starám. "Prach jsem, v prach se obrátím" a co bude potom už není moje starost. Stejně si to udělají podle svého, jako ve filmu :-)
Danka Rotyková
30.8.2018 10:49
Taky mne článek moc neoslovil, i když asi pravdivě popisuje možný konec našeho života. Tyto i formace nevyhledávám, ale ani se mně nijak neprotiví. Před svým manželem bych se ale o nich zmínit nemohla, to jeho psychika nezvládala.
Jana Šenbergerová
30.8.2018 09:07
Názorů ač jsme různých, většina z nás se konečnému aktu nevyhne. Tady mám jasno: do žádné piksly, pod žádný kámen. Pohled na ilustrační foto mi připomněl, jak mě vždy znova rozzuří pohled na vsypovou loučku jesenického hřbitova. Přestože jsou tam pietně rozmístěné cedule, aby pozůstalí na ni nevstupovali, nedupali po ostatcích a "nehyzdili" pamětními deskami a jiným smutečním harampádím, je to marné. Přitom je tak nádherná, když na ní rozkvetou první jarní a později letní i podzimní kytky, nebo ji v zimě přikryje bělostný sníh. Když potřebují okázale dávat najevo, že na to mají, měli si pořídit hrobku. Nemilosrdně bych to odklízela, dokud by toho nenechali.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA