Plody agónie jsou vitamínovou bombou. Foto: pinterest.com
Černý jeřáb právě nyní rozdává poklady
29. 7. 2018Arónie. Mnozí známe tento keř či strom spíš pod názvem černá jeřabina (jeřáb). Občas se objevuje i pod označením temnoplodec, které vyvolává spíš lehké mrazení.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Ženatová
30.7.2018 16:45
Letos jsem poprve dělala džem dohromady z arónie a meruněk - je výborný. Ale arónie mi chutná i syrová a včera mi říkala známá, že zralé plody trhá i se stopkami, dá do sklepa na lísku a tak jí vydrží skutečně čerstvé velmi dlouho - takže příští rok to tak určitě také vyzkouším...
Zdenka Jírová
30.7.2018 00:17
Tento keř nebo strom? neznám. Jen nevím, kde jste získala vědomost, že ho staří Keltové uctívali jako ochranitelský nstrom, když zároveň píšete, že se do Evropy dostal až kolem roku 1700, když tu Keltové už dávno nebyli?
Elena Valeriánová
29.7.2018 20:02
Minulý rok jsem o arónii psala v článku "Temnoplodec zpomaluje stárnutí" a mám tam i recept na marmeládu. Syrový mi nechutná, ale moje šestiletá vnučka arónii mlsá jak maliny. A už nyní je krásně zralý a čeká na zpracování.
Jana Šenbergerová
29.7.2018 17:53
Léta letoucí nám rostl stromek na zahrádce. Největší potěšení jsem z něho měla, když kvetl a začalo se zbarvovat listí na podzim. Plody mě bohužel moc neoslovily, proto jsem je nakonec s radostí přenechávala ptákům, kteří je dokázali sklidit do poslední bobulky. Na mé gusto příliš dřevnaté, i když zralé plody byly příjemně sladkokyselé. Pokud na mě něco zbylo, jedla jsem je přímo ze stromu.
Danka Rotyková
29.7.2018 17:39
Mám podobnou zkušenost se sklizní, protože jsou ptáci vždy rychlejší. Nevadí. Ale před lety dozrání plodů ohlídal stařičký soused, pak mi věnoval lahev vína, prý jako lék na srdce. Nevím, jestli bylo léčivé, ale chutnalo ohromně.
Dana Puchalská
29.7.2018 16:50
Aronie je vynikající a moc dobré ovoce. Jednou jsem jí měla možnost ochutnat na návštěvě u přátel. Neuvěřitelně dobré a zdravé ovoce. Měla jsem jí jako dezert v zakysané smetaně. Mňam.
Věra Halátová
29.7.2018 15:56
Již před 35 lety si lidé do zahrádek a zahrad nasadili "černý jeřáb" keř nebo stromek. I můj manžel přinesl odněkud nebo od někoho sazeničku s tím, že je to něco úžasného, dobrého a moc moc zdravého. Keř aronie vyrostl, plodil. S borůvkami to nemá nic společného, s jeřabinou jen ten takový křížek na vrcholu plodu. Aronii jsem sklidila, uvařila kompot, džem, sirup. Plody jsem nasušil na čaj. Plody jsou takové suché, vymámit z nich šťávu je dost práce. Ten sirup s vodou, ten byl dobrý, džem také, ale ostatní způsob zpracování nikomu, ani mému manželovi nechutnal. Aronie se rozrostla, manžel zemřel, pak starší syn jednou sklidil všechny bobulky a vyrobil si z nich nějaké ovocné víno. Když mi to nabídl, ani jsem to neochutnala. Plody aronie chutnaly jedině ptactvu nebeskému, které pak kolem celého domu vypouštěli modrofialové exkrementy - na balkony, na schody, apod. Dnes se zase začínají tyto "zázračné" plody propagovat. Děkuji. Nechci. A kdo uvěří této propagaci, zasaďte, starejte se, ochutnejte.
Marta Kovacsiková
29.7.2018 12:59
Loni jsem neohlídala, byli ptáci rychlejší. Letos jsem přikryla záclonou, tak snad něco zůstane. S jogurtem ohromná bašta.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA