Ilustrační foto: ingimage.com
Prarodičovské desatero: Jak se stát nejlepší babičkou a dědou
1. 8. 2018Babičky a dědové jsou tu proto, aby děti rozmazlovali. A v létě přichází jejich čas. Jak se stát nejlepším dědou a babičkou?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
2.8.2018 16:45
Teď jsem asi lepší babičkou - důvod penze a více času a baví mě to.
Marcela Pivcová
2.8.2018 13:28
Kdybych byla babičkou, asi bych se tou nejlepší nestala. S něčím v desateru sice souhlasím, ale něco ve svém přístupi k dětem bych si rozhodně musela upravit. Mít na děti čas nepovažuji za rozmazlování, ale za samozřejmost. Večerní palačinky by na požádání nebyly - raději slib na příští oběd - s pomocí s přípravou by chutnaly lépe. Nevynechala bych všechna neoblíbená jídla - spíš bych se snažila přesvědčit, že něco není tak špatné. To bychom mohli za chvíli skončit u samého smaženého a hranolků. Tabletu bych vyhradila předem nějakou dobu - určitě ne mnoho času. Hodně bych jim četla, vyprávěla, na ten klavír (i kytaru) bycom si mohli zahrát spolu a naučit se novou písničku - proč ne? Třeba já od nich. A do dílny bych s dětmi klidně šla a vymýšleli bychom společnou činnost. Babička nejsem, ale s dětmi pracuji už přes čtyřicet roků. Snad by to i k babičce stačilo.
Věra Halátová
1.8.2018 20:06
Naslouchejte dětem, ale nevyptávejte se! Mám dva syny, když jsem se jich na cokoliv zeptala, obdržela jsem nějakou nicneříkající odpověď. Venku, při sportu, na procházce, na lyžích, při čaji nebo při pohádce nebo prostě čtením před spaním se začali vyptávat na to, či ono, a tak oklikou jsem se dozvěděla, co tíží jejich dětské dušičky. Vnuk, který má 10 roků, je to stejné. Až se cítí uvolněně, je tzv. v oukeju, tak začíná povídat. Já ho nepřerušuji, povídá, povídá, já mluvím, jen, když jsem k tomu vyzvána. Co se týká jídla, nejraději má špagety s kečupem. Já uvařím "kečup" - rajskou omáčku bez mouky, tedy bez zahušťování, k tomu uvařené hovězí maso - ale jen málo, plátek a kolínka. Nejsou to sice špagety s kečupem, ale chutná to a ta moje omáčka teď právě uvařená z čerstvých rajčat je jistě lepší než ten "kečup Hamé". Když si vymyslí "pravé americké lívance", protože "Čip a Dejl" to v nějakém šíleném americkém seriálu pro děti kradou kačerovi Donaldovi, tak zadělám na lívance, jaký rozdíl americké jsou s práškem do pečiva, naše s droždím - a co je zdravější? - já osobně PRDOPEČ nesnáším, pečivo s tímto přípravkem nedělám, nepeču, nemíchám, nepoužívám. Ta paní píše, že "nebojte se je zapojit do vaření" a vzápětí píše, že když babička vaří, děda může vzít děti do dílny.
Já jsem naučila svoje syny i vnuka zatloukat hřebíky, jezdit na kole, lyžovat, použít ostrý nůž např. na dřevo, osmirkovat kus dřeva, ale i uvařit si guláš, smažená vejce, brambory, ukrojit chléb. Děti rády pracují. Ale nejsem babička-kazička, která děti rozmazluje.
Libor Farský
1.8.2018 14:44
Dovolím si přidat osvědčený tip - jsou to jakékoliv výtvarné hrátky. Nejen kreslení a malování, ale nejzábavnější jsou pro děti i dědečky či babičky koláže. Z různých materiálů a s různým tématickým zaměřením. A také s fotografiemi, čemuž se říká scrapbooking. Ke všemu je k dostání zajímavá literatura s příklady a návody. Já jsem právě u startu, začal jsem tím, že jsem si zakoupil a zavěsil před pracovní stůl velkou korkovou nástěnku pro různé předlohy.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA