Přeslička rolní:  Používá se proti vypadávání vlasů i celulitidě
Ilustrační foto: pixabay.com

Přeslička rolní: Používá se proti vypadávání vlasů i celulitidě

21. 7. 2018

Tato rostlina, kterou najdeme na vlhkých a hlinitých půdách, roste opravdu ve všech polohách. Je to vlastně velice rozšířený plevel. Vyrůstá zejména na jaře a je zhruba 10 - 70 cm vysoká.

Užívané části
Zelená lodyha s listy, kterou sbíráme od června do října. Sušíme ji při teplotě do 45 stupňů Celsia.

Léčebné účinky
Má močopudný účinek, proto se používá při léčbě obezity, ledvinových potížích a při revmatismu. Zvyšuje pevnost cévních stěn, zlepšuje pohyblivost kloubů, pojivost tkání, je doporučována jako zdroj minerálů v případě osteroporózy nebo zlomenin kostí a působí i proti křečím. Zevně hojí rány, působí proti vypadávání vlasů, zlepšuje kvalitu pokožky(celulitida), projasní pleť, zpevňuje nehty, pomáhá při pocení nohou. Můžeme ji použít i jako kloktadlo a některé její složky kladně ovlivňují i krevní oběh.

Pozor- nezaměňujeme za přesličku bahenní a přesličku lesní. Nejsme li si jisti, používáme pouze zevně.

Nálev
1 lžíce sušené rostliny se přelije 1/4 litrem vroucí vody. Vyluhujeme 10 - 15 minut a pijeme 3 šálky denně.

Macerace za studena
2 - 4 gramy sušené rostliny se dá do 300 ml studené vody. Necháme macerovat 12 hodin, poté přecedíme a pijeme 2 x denně.

Sedací koupele
2 hrsti přesličky dáme do studené vody na noc vyluhovat. Následující den ohřejeme k varu a přelijeme do vany. Doba koupání (voda musí sahat aspoň do výše ledvin) je 20 minut. Po koupeli se neosušíme, ale zabalíme se do županu a ležíme hodinu pod peřinou v posteli.

S využitím zdroje: Rastliny v kozmetice, autoři B.Hlava,F.Starý,F.Pospíšil a Zelená lékárna

bylinky příroda
Hodnocení:
(4.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Poučný článek, to jsem nevěděla.
Dana Puchalská
Zuzano. Kdybych to tušila tak jsem ji v Jižních Čechách natrhala vlastní ručkou a přivezla ji do Prahy. Příště se polepším. :-) :-) :-)
Zuzana Pivcová
Dano, Ty mi dáváš! :-D Vždycky pracně vzpomínám, na co jsem kdy tu určitou bylinu měla. Ale od Tebe si to ráda připomenu. Díky.
Věra Ježková
Ano. Bahenní je jedovatá, lesní a další obsahují křemičitany, hodí se tedy na drhnutí nádobí.
Naděžda Špásová
Danko, ty hvězdičky jsou blbě, ani jsem na to nesáhla. Já bych asi tu přesličku určitě pomotala. :-) *****
Jitka Hašková
Moc užitečné, hned to pošlu kamarádkám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%