Ilustrační foto: pixabay.com
Podvýživa seniorů. Problém, o kterém se nemluví
15. 7. 2018Až polovina lidí v seniorském věku je podvyživená, aniž to tuší. Zatímco témata jako je obezita či nadváha se rozebírají ze všech stran, podvýživa jako by byla tabu. Mnohdy není vidět, ale projevuje se únavou a zdravotními obtížemi. Je však častější, než si myslíme.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Andrea Bravermanová
14.10.2022 08:07
A co jako? Ještě abychom jedli, co nám nechutná. V tomhle věku se honit...
Hana Rypáčková
17.7.2018 07:17
Ano, někdo se v jídle odbývá, hlavně sólo chlapi.. Jedli by stále dokola jen to, co jim chutná.
Jana Gondášová
16.7.2018 16:21
Do sedmdesátky mi pár let chybí, ale myslím, že se nechce vařit pro jednoho, sama jsem vdova, občas mám záchvat a vařím, jako Magdaléna Dobromila a občas jsem líná, je to individuální......ovšem pokud to není článek o tom, že lidé na jídlo nemají, to by ovšem bylo všechno jinak a smutný
Zdenka Jírová
16.7.2018 01:03
Přestože žiji sama a sedmdesát mi již bylo, vařím si sama , mám denně teplé jídlo. Jím zeleninu, vařím si i polévku, myslím, že jím docela zdravě.
Věra Halátová
15.7.2018 23:21
Mně zajímá, čí je to problém? O čem chtěl autor mluvit? Jestliže někdo seniora trápí tím, že mu nedává jíst, tak to je problém a případ pro trestní řízení. Jestliže si nějaká pošetilá stará žena myslí, že "konečně jsem zhubla a je to paráda", tak je to její problém, asi ji to těší. Jestliže by šlo o starého člověka, který by neměl na jídlo, strádal hmotně i psychicky, je to problém sociální. Ale jinak, nechápu. V současné době neznám jediného člověka nad 70 let, který trpí podvýživou. Neznám vychrtlého člověka. I když, dnes mi jedna známá vyprávěla o matce své přítelkyně. Ta matka má 88 roků, je vychrtlá, párkrát za den spolkne kousek rohlíku, ale denně průběžně konzumuje alkoholické nápoje - ráno začíná pivem, během dne prostě pořád pije a večer si dá velkého panáka nějakého destilátu - něčeho levného, tak to nebude nějaký zabiják. Líbí se jí to, asi ano. Zatím si ona nestěžuje. Mluví o tom ta její dcera. Jaký problém je to pro společnost?
Antonín Nebuželský
15.7.2018 17:29
Ač sedmdesát+ chutná mi.
Pivo takřka nepiju, břicho mi roste i když poměrně hodně chodím.
Zato ten sex, to je bída :-)
Věra Ježková
15.7.2018 15:47
Několikrát jsem četla, že za podvyživené se považují i lidé s váhou normální, nebo dokonce s nadváhou, kteří ovšem nemají dostatečný rovnoměrný příjem potřebných živin.
Marcela Pivcová
15.7.2018 14:35
Dokud jsem chodila na obědy do školní jídelny, jedla jsem samozřejmě, co nabízeli, snad kvůli dětem nebyla strava jednostranná. Dietu jsem nikdy nedržela, jím podle chuti, pokud něco vynechávám, jsou to jen nějaké přehnaně drahé potraviny nebo "výstřední" pokrmy z podivných živočichů. Nikdy jsem se nepřejídala, teď si dokonce říkám, že bych mohla jíst i trochu více.
Dáša Bilanová
15.7.2018 13:07
Nejhorší situace je, když starší člověk onemocní nádorovým onemocněním a opravdu mu nic nechutná, ale jste na vině Vy , protože v úvozovkách neumíte vařit a nepřesvědčí ho nikdo, že to je opravdu dobré, že to není přesolené atd. Zažila jsem to u tchana ( nevěděli jsme , že má nádorové onemocnění na to se přišlo týden před smrtí měl po 80) a ke konci u mojí maminky ( ale věděli jsme diagnozu, tak nás to nepřekvapilo). Já všeobecně míň solím. Ať si natalíři každý dosolí podle své chutě. Odpustím nedosolené jídlo než přesolené. Mě je 55 roků a manželovi je 64 roků a pomalu upravujeme jídelníček, Radší míň jídla , ale kvalitní. Zavařují, atd. a polotovary si udělám radší sama bez chemie. Vím, co jsem tam dala. večer jím jogurty mám ráda , ty ve skleničkách Jihočeský a Opočenský.
Margita Melegova
15.7.2018 11:40
Nevarit - to by u nas neproslo, jen hrnce jsou mensi, moje druhe ja jsem naucila, ze kousek doma peceneho masa je kvalitnejsi nez draha sunka z obchodu, ale delam vyjimky. Zeleninu,syry, mleko nemusim resit, je to soucast nasi kazdodenni stravy.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA