Ilustrační foto: pixabay.com
Čučoriedky
27. 6. 2018Nedávno jsem se potkala s kamarádkou, původem Slovenkou, která se do Čech přestěhovala už dávno. Přesto mluví pořád slovensky a já, pokud mi to mé znalosti dovolí, se ráda přizpůsobím.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
28.6.2018 06:59
Ano, pomalu generace, která nerozlišovala tyto dva jazyky zmizí.Když vyšla kniha ve slovenštině, kupovala jsem ji .Pamatuji si Kolesá, na tu jsme dychtivě čekali....
Marie Foltýnová
27.6.2018 21:27
Když jsem byla po operaci v lázních Teplice nad Bečvou,tak za mnou jezdily vnučky každý víkend.A vždycky braly dědu,mého muže.Když si dávali v zahradní restauraci oběd,tak manžel si vždycky dával ovocné kynuté knedlíky s borůvkami.Když si je dával čtvrtý víkend,tak prohlásil.Já si dávám vždy to samé.Servírky řeknou,pukačový už je tu zas.U nás se těm knedlíkům říká pukače.Tak jsem si při čtení tohoto článku na tu příhodu vzpomněla.
Libor Farský
27.6.2018 13:45
Mně se po libozvučné slovenštině vyloženě stýská, zejména po TV divadelních inscenacích - mám dojem, že každý týden (ve čtvrtek?) se skvělými slovenskými herci a herečkami.
Marie Doušová
27.6.2018 09:46
Moje babička byla Slovenka a tak hodně slovenských výrazů znám . Dříve jsem četla knihy ve slovenštině a bylo to pro mě normální. U nás v zaměstnání jsme měli Slováka a jediné co bylo potřeba ,mu opravit psaní, aby bylo bez chyb , jinak jme si Všichni rozuměli.
Zuzana Pivcová
27.6.2018 09:44
V Praze je hodně slovenských vysokoškoláků, jezdí se mnou často metrem na Jižní Město, kde jsou koleje. S našimi mladými se baví oběma jazyky a myslím, že si rozumějí bez problémů.
Blanka Macháčková
27.6.2018 08:58
Na ta játra jsem v souvislosti s jídelním lístkem opravdu zapomněla. Čekala bych knedlo zelo vepřo. Milé počtení.
Marie Seitlová
27.6.2018 08:11
Na Slovensko ráda jezdím, mám tam hodně přátel i rodinu. Slovenština se mi moc líbí, je libozvučná. Líbí se mi - trblietanie - třpyt, štěklit - lechtat,....
Věra Ježková
27.6.2018 06:50
Hezké. Některá slovenská slova se mi moc líbí, čučoriedky k nim patří. A např. takový cencúl´ je podle mě hezčí než rampouch.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA