Špenátová roláda:
Suroviny:
- 3 vejce
- 2 lžíce polohrubé mouky
- cca 500 g špenátu (po spaření zbyde větší hrst)
- na špičku nože soli (může být česnek – 2 stroužky)
- velká krabička lučiny
- 1/8 změklého másla
- koktejlová soudková rajčata
- hrst vlašských ořechů
Postup:
Utřeme žloutky, ušleháme sníh, spaříme špenát a drobně nakrájíme. Vše spojíme lehkým promícháním a postupně přidáme polohrubou mouku. Přisolíme, zlehka zapracujeme a vzniklé těsto rozprostřeme na vymazaný, moukou posypaný pečicí papír (na plechu). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 – 20 minut. Těsto nesmí být usušené ani syrové, nešlo by stočit nebo sundat z papíru.
Po vyjmutí z trouby těsto i s pečicím papírem stočíme, necháme krátce chladnout. Asi po 15 minutách roládu rozbalíme a opatrně sejmeme z papíru.
Po vychladnutí naplníme lučinou vyšlehanou s máslem.
Rovnoměrně rozetřeme, asi 2 cm od kraje poklademe rajčaty (tím se dostanou do středu rolády), částečně zabalíme a zbytek rolády posypeme posekanými ořechy.
Roládu stočíme, zabalíme do fólie a dáme vychladit. Krájíme ostrým nožem. Náplň není příliš tuhá a pozor na rajčata, aby vám při krájení nevylezla.
Jednoduché sýrové roládky:
Suroviny:
- 20 tenčích plátků eidamu (může být i jiný sýr, ale pozor, bez děr!)
- pomazánkové máslo (paprikové, nebo chili)
Postup:
Každý plátek tence celý namažeme a pevně stočíme. Dáme vychladit a v polovině šikmo překrojíme.
Plněná rajčata a okurky:
Suroviny:
- 20 ks koktejlových kulatých rajčat
- 2 ks užších rovných salátových okurek
- lučina, nebo tvaroh utřený s máslem
- slaná pražená slunečnicová semínka (nebo ořechy)
- pažitka (petrželka)
Postup:
Z rajčat odřízneme vrch a vybereme dřeň. Okurky nakrájíme na 2 cm vysoké špalíčky a v každém vytvoříme jamku (vykrajovačem kuliček). Zdobíme lučinou nebo tvarohem. Rajčata posypeme pažitkou (petrželkou), okurky slanými praženými slunečnicovými semínky.
Hermelín s ořechem:
Suroviny:
- 2 hermelíny
- oříšek másla
- rovná lžíce medu
- 24 čtvrtek vlašských ořechů
Postup:
Hermelín rozkrájíte na 12 trojúhelníkových dílků, med zkaramelizujete v másle a potřete řeznou plochu dílku hermelínu, přilepte dílek ořechu.
Ozdoby na mísu:
Suroviny:
- cibule fenyklu (foto pod článkem)
- silná mrkev
- bílá ředkev
- cuketa
- listy kopru, celeru nebo libečku
- salát (nejlépe kudrnatý)
- (špejle, párátka)
Postup:
Kaly - díly fenyklu seřízneme do tvaru květu (řapík listu bude dole), přiděláme párátkem z cukety vytvarovaný pestík.
Růžičky - tenké plátky ředkve a mrkve (krájíme tenká kolečka) ponoříme do slané vody, po změknutí stáčíme do tvaru růžičky. Spojíme párátkem.
Listy z cukety - vykrojíme tvar lístku a ostrým tenkým nožem vyřežeme žilkování nebo vytvoříme zubatý okraj. Konec lístku ponecháme silnější, aby šel párátkem připevnit.
Kytice - jako podklad poslouží zbytek cukety nebo ředkve. Ozdoby připevníme pomocí špejlí a dozdobíme koprem, celerovou natí, libečkem nebo listy salátu.