Jarmila Komberec Jakubcová
11.6.2018 22:18
Souhlas Oldřichu. Napíši až po návratu z dovolené
Oldřich Čepelka
11.6.2018 22:12
V rubcice olitika o tom nastala krátká diskuse od 10. 6. v noci do dneška. Františku, Dano, Vladimíre, moc jste mě potěšili, protože v komentářích pod článkem redakce to už vypadalo, že se nějak vymezuji proti "poctivým pracujícícm", kteří s odchodem do důchodu všechno hodili za hlavu. A já je jen trochu litoval a fandil jsem p. Mendlíkovi, Jakubcové, Kosťunové a dalším, "že to nevzdali", jak jsem to nazval. Někdo končí u kedluben, jiní jdou o něco dál, nemám s tím problém.
Oldřich Čepelka
11.6.2018 22:06
Děkuji JArmilo, děkuji Olgo, že jste pomohly vyjasnit, o co jde. Ti moji "lenoši" nebylo dobře použité slovo. Já naprosto uznávám, jak jste jistě pochipila, lidi, kteří jsou aktivní, a´t v péči o nemocné vnuky nebo své rodiče, tak v univerzitách třetího věku, v neziskovkách a třeba i v podnikání, naprosto souhlasím se zahrádkou a s péčí o vnuky, to vše dělám nakonec taky. Mně se nezdají jen ti, kteří by mohli něco dělat (nejen veřejné funkce probůh), ale nedělají. Znám jich taky dost. Asi to není případ paní Skácelové, ale pak nevím, proč se tak ozývala. Všiml jsem si, že 10. 3. v 10:56 už to pochopila (kromě první věty, což jsem jí vysvětlil). Napište, jak jste aktivní vy, já to oceňuji.
Olga Škopánová
11.6.2018 10:01
Myslím že starší lidé by měli zůstat aktivní at v práci nebo jinak protože jen tak zabrání fyzickému a psychickému chátrání. Jistě senioři nemusí pracovat když nechtějí ale pak by si neměli stěžovat na malý důchod a že se stát nestará.
11.6.2018 10:00
Pan Čepelka přeci nikoho nenutí aby v důchodu pracoval, proč by to asi dělal. Každý si můžeme dělat co chceme v rámci zákona a jsou lidé kteří třeba nepracují celý život a zase jsou druzí kteří pracují až do své smrti. Osobně mi je to lhostejné, nezajímám se o druhé a žiji si svůj život.
Hana Skácelová
11.6.2018 09:19
Pane Čepelko, nemám čas číst všechny zdejší Vaše komentáře, reagovala jsem pouze na tato Vaše slova:"Lidi v důchodovém věku se zhruba dělí na ty, kteří říkají „Už jsem se napracoval dost, Ať za mě dělají jiní“ (tzv. zasloužilí lenoši) a na ty, kteří říkají „Když jsem pořád docela zdravý, tak proč nebýt aktivní?..atd.“ – tam je to jasně řečeno. Když si čtu Vaši odpověď, opět mne utvrzujete v tom, že "aktivní člověk – mimo svůj osobní zájem" je -podle Vás-pouze člověk, který dělá něco ve veřejném zájmu. Mám takových lidí v našem bydlišti kolem sebe dost. Veřejný zájem je tak pohltil, že jejich rodiny se rozpadly. Dnes toho litují. Ale bez ohledu na ně - myslím si, že označovat za lenocha člověka, který pro veřejný zájem nepracuje, ale pomáhá třeba „jen“ vlastní rodině – což je jeho osobní zájem, je velmi krátkozraké. Ale to je Váš pohled. Pro mne je mnohem důležitější vědomí, že dokáži i bez práce pro veřejný zájem žít aktivním životem v rodině, ve které jsem šťastná, a před níž bych nikdy neupřednostnila veřejné organizace (jen pro Vaši informaci – donedávna jsem pracovala pro neziskovku – přestala jsem v okamžiku, kdy moje rodina potřebovala moji pomoc).
Oldřich Čepelka
11.6.2018 08:20
Ivana to formuluje přesně. My se nenavážíme do seniorů, kteří nic nedělají, už jsem to napsal 9. 6. ve 21:18. Jsou prostě jedni i druzí a já chválím ty druhé a nehaním první. Hlavně a´t si svého současného života užívají všichni. Ty, co nic nedělají pro jiné, nemusíme odsuzovat, prostě se tak rozhodli nebo to jinak neumějí. Nic špatného se ale neděje.
Slávka Kobylková
11.6.2018 06:25
Tak těch aktivistů je minimum a důvody jejich dalšího setrvání v práci jsou málokdy takové,o jakých píše redakce. Často jde o lidi nenasytné,nebo osamělé,z rozvrácených vztahů,neplatiče dostatečných záloh,paní Franková má pravdu. Většina lidí je ráda,že se důchodu vůbec dožije, a pokud má rodinu,koníčky,vnoučata,třeba dům,zahradu, chalupu,tak se těší,že si nejen odpočine,ale bude potřebná a prospěšná právě jim a bude mít čas i na sebe,na své zájmy. Takže ani náhodou.
10.6.2018 20:21
Oprava: od 1.1. 2014
10.6.2018 20:21
Všichni pracující důchodci mohou od 1.1.2017 požádat o zvýšení důchodu.Důchod se zvyšuje za každých 360 dní výdělečné činnosti o 0,4% výpočtového základu. Výdělečnou činností je myšlena taková činnost, ze které se odvádí sociální pojištění. Viz par.27 z.č.155/1995 Sb.o důchodovém pojištění ve znění změn a doplňků.
Načíst starší příspěvky