Holky Týfovy. Foto: archiv autora
O imigrantech, o chůvičce a o šimrání u srdce
30. 5. 2018Dějiny celých národů, natož rodin a jednotlivců, se skládají z neuvěřitelného počtu náhod, zvratů, nečekaných událostí a jejich nezamýšlených důsledků. Zkusím popsat jednu z nich, dosud nesepsanou a nepublikovanou a pro dějiny národa nedůležitou.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
10.7.2018 21:41
Dojemný příběh, člověk si uvědomuje při čtení, jak nelehký to byl život a přitom lidé byli ochotni si moc pomáhat. Těžká doba, ale i hezké chvíle.
Jana Šenbergerová
31.5.2018 22:30
Zuzko, podobně dopadl můj táta. Z války se vrátil bez ledviny. Stačilo málo a nebyla bych. To jsou životní příběhy! Paní Ince přeji zdraví a ještě mnoho vašich návštěv.
Blanka Macháčková
31.5.2018 09:40
Jsem moc ráda, že přibyl další příběh. V souvislosti s různými osudy lidí si uvědomuji, že si opravdu nemám na co stěžovat.
Zuzana Pivcová
30.5.2018 17:04
Ráda jsem si ten příběh přečetla. Podobná situace byla ve Slezsku, kde dostali obyvatelé na zváženou, buď přijmout německou národnost nebo se vystěhovat do protektorátu. Na Hlučínsku jim byla zprvu ještě nabídnutá (podvodně) národnost slezská. Ta byla pak zrušena a mnoho lidí bylo hlavně z existenčních důvodů nuceno podepsat tzv. Volksliste II. To udělal dejme tomu otec, aby neztratil práci. Za dva, tři roky byl syn, který mezitím dospěl, povolán do německé armády. Bez vlastního přičinění. A teď zase může někdo napsat, že to byli Němci, kteří si to zasloužili.
Dana Puchalská
30.5.2018 16:14
Moc se mi to líbilo. A zamyslela jsem se nad tím vším. Doba to byla asi šílená. Můj strýc byl také rodák z Náchoda. Při čtení jsem si na něj prostě tiše zavzpomínala. Děkuji.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA