Seniorky na hranici bídy. Téma, které je tabu
Ilustrační foto: ingimage.com

Seniorky na hranici bídy. Téma, které je tabu

29. 5. 2018

Feminismus, gender, rovná práva pro obě pohlaví. To jsou výrazy, které se v posledních letech v médiích objevují velmi často. Existuje však oblast, ve které jsou ženy výrazně diskriminovány. A to je penze. Je tady velmi početná skupina seniorek žijících na hranici bídy. Ale nemluví se o nich.

senioři ženy
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Jsem ovdovělá - nikoliv "vdova". Všimněte si, svobodný, svobodná; ženatý, vdaná; rozvedený, rozvedená. Ale! "VDOVA, VDOVEC". To není adekvátní. Správné je: OVDOVĚLÁ, OVDOVĚLÝ. Pětasedemdesátiletá Margita pracovala ..... atd., paní Vratislava Hofmanová nenapsala, jak dlouho ta žena pracovala. Chtěla bych vidět evidenční list sociáního zabezpečení té ženy -do roku XX (nepamatuji si skončení toho zákonu) a pak evidenční list důchodového pojištění (z hlavy si nepamatuji odkdy platilo znění nového zákona). Pak čtu v článku V.Hofmanové: "V mé penzi byl chaos, něco mi tam zapomněli započítat, navíc jsem lajdák a ztratila jsem nějaké důležité papíry. Výsledkem je, že beru deset tisíc a domácí po mně chce jedenáct za byt." To, že uvádí: "Přistěhoval se ke mně syn po rozvodu, tak mi na činži přidává a akupuje jídlo..." Takže "ONI" jí tam zapomněli něco započítat? KDO? I za komunistů tyto evidence byly velmi přísné. Žena, která má 75 roků, mohla začít být poživatelkou starobního důchodu od roku 2000 nebo dříve, podle počtu dětí. Tak co "jí nezapočítali"? Deset tisíc důchodu? Dnešní mladé ženy, např. prodavačky v obchodech mají minimální mzdu, což v letošním roce činíá 12 200 Kč hrubého, to je čistého 10 858,-- Kč čistého. Vratislavo Hofmanová, od toho, že jste radila seniorům, aby se oddávali milostným aktivitám, jste přešla k sociálním otázkám? Nejprve si všechno ověřte.
Blanka Bílá
Ano, je to dost nespravedlivé a dříve byla výše mzdy také brána podle počtu odpracovaných let u firmy a pole vzdělání, třináctý plat dostával každý. Pak přišla doba, kdy se hodně věcí zneužívalo, práce přes časy a zadarmo, lidé, zvláště ženy před důchodem vydržely vše, aby nepřišly o práci.
Zuzana Pivcová
Myslím, že jsme tu toto téma nedávno v nějaké souvislosti nadhodili. Já bych zůstala u toho názvu Seniorky na hranici bídy. A tato situace může nastat u seniorek v různém postavení, nejen náhle ovdovělých, kterým se odchodem manžela snížily finance. Co rozvedené a neprovdané? Ty už mají tu hranici bídy třeba několik let. Promiňte, nechci se nikoho dotknout, něco jiného je psychické trauma. Mluvím v obecné rovině a ne za sebe, protože já ještě částečně pracuji. Je to tak, že ženy většinou pracovaly v méně finančně hodnocených povoláních, protože na ta lepší se "nehodily" (byla snad dříve žena generál?), tak mají i nižší důchody. Je to nefér.
Dagmar Bartušková
S paní V. M. plně souhlasím.
Květa Řičánková
Ne každá žena ovdoví jako seniorka,pokud je mladší a bezdětná nemusí jí nárok vzniknout
Růžena Kuželková
Dobrý den, se zájmem jsem si přečetla článek o ženách v penzi.Já osobně si "zatím"nemohu stěžovat není to žádná sláva,ale nechá se vyžít.Nejsem vdova.tudíž nepobírám ani vdovský důchod tzv. na přilepšenou.Je ale pravda,že ženy jsou na tom hůře,neboť výchova dětí,jejich mzdy poznamenala a tudíž jsou na tom hůře.Páni (ale i dámy) poslanci nemají zájem na tom,aby s tím něco udělali,hlavně že se posílají dávky "nemakačenkům" a ti na tom bazírují.Měli by se podívat na bývalé pracující,kteří odvedli velký kus práce pro tuto zemi a necpat peníze tam,kde je to zbytečné.Je to můj osobní názor.
Věra Maléřová
V článku je popsána špatná finanční situace starší vdovy. Ale ta bere alespoň vdovský důchod. Málokdy se hovoří o situaci staršíž žen, které jsou rozvedené a tedy žádný důchod po manželovi neberou. Jsou na tom ještě hůř.
Libor Farský
Je to ostudná situace a nezdá se mi, že by se konkrétně touto situací ovdovělých žen politici vůbec zabývali, to raději navrhují třeba méně důležité slevy na jizdném a pod. A také naše statečné či hrdé ženy by se měly měly více ozývat. Řekl bych, že náhlý finanční propad, když žena ovdoví, by měl řešit vdovský důchod, který by jí pomohl dorovnat vysoké výdaje s bydlením. Ale o tom v článku není zmínka. Jinak v případě nájemného bydlení nevidím jiné řešení než je výměnou bytu za menší. Ideálním řešením je samozřejmě myslet na stáří včas a vybudovat si vlastní domek, byť za cenu mnohaleté práce, nebo alespoň vlastnit byt a to tak, aby v důchodovém věku již byla splacena hypotéka. Já již platím jen poměrně nízkou daň z nemovitostí a jejich pojištění. Ovšem pracoval jsem na rekonstrukci staré chalupy pozvolna přes 20 let. Zajímalo by mne porovnání této situace s jinými státy a nahlédnutí do aktuálních programů politických stran v tomto smyslu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%