Hromadná sebevražda Němců v květnu 1945 se stala mementem velkého strachu
FOTO: autor

Hromadná sebevražda Němců v květnu 1945 se stala mementem velkého strachu

10. 5. 2018

Ve dnech, kdy Německo v květnu 1945 složilo zbraně, a skončila druhá světová válka, zavládlo v Evropě nadšení a veliká euforie. Současně se ale mnohde ocitlo původní německé obyvatelstvo v klatbě – lidé, partyzáni a členové ozbrojených revolučních gard si s mnohými Němci vyřizovali účty. Umírali další lidé, někteří i nespravedlivě.

1939-1947 Příběhy naší republiky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Ano Zuzana mi mluví z duše. Rudé gardy bylo něco šíleného. Je to strašně hnusná a opovržení hodná historie našeho národa. A Libor F. má vlastně pravdu. To co dokázali někteří,, lidé,, by zvířata nedokázala. Yki to bestie v lidském provedení.
Zuzana Pivcová
Pane Broulíku, za Váš článek Vám moc děkuji. Takhle si představuji nezávislé novináře. Pracovala jsem 27 let ve Vojenském ústředním archivu. Nejvíc jsem přicházela do styku s dokumentací z 2. světové války. Vím, že vzbudím částečnou nelibost, ale já opravdu neuznávám kolektivní vinu a tvrzení, že Němci dostali, co chtěli. Bohužel se to po válce svezlo na ty nevinné. Kdo zbyl v Sudetech? Jen staří, které už neodvedli do armády, ženy a nezletilci. A na ty se snesla pomsta, prováděná mnohdy velmi krutě víc našimi lidmi, tzv. Revolučními gardami, než Rusy. Při jednom studijním pobytu ve Spolkovém archivu jsem měla v rukou dokumentaci, týkající se odsunu, především tzv. divokého, okamžitého, odsunu. Jaké bylo např. "vyřizování účtů"? Starého muže uvázali napříč za ocasy dvou koní. Ty pak popohnali z obou stran do cvalu, takže silou muže roztrhli. Mladé ženě vyřízli zaživa nenarozené dítě z břicha a hodili ho do septiku.... Jak se vám to líbí? Omlouvám se všem, kterých se dotkla válka z druhé strany. Chápu, že ji budou provždy vnímat ve vztahu ke svým blízkým.
Hana Rypáčková
Jsou to tragedie. Chápu, že se Němečtí vojáci stříleli ze strachu před padnutím do zajetí Rusům .....
Olga Škopánová
Jedno české přísloví říká kdo seje vítr sklízí bouři a ti Němci podle mě jen sklidili co zaseli.
Libor Farský
Rád bych věděl proč se hrozným krutostem páchaným napříč národy říká "zvěrstvo", když jsou typické jen pro lidstvo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

20%

Vitamíny

20%