Ilustrační foto: ingimage.com
Demence. Strašák, který se netýká jen seniorů
20. 5. 2018
Přibývá jich. Jsou mezi nimi šedesátníci, lidé vysoce inteligentní, vzdělaní. Zkrátka, může to potkat kohokoli z nás či příbuzného kohokoli z nás. Řeč je o strašné nemoci s názvem demence.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dagmar Pravečková
23.5.2018 10:09
Ve své praxi jsem se setkala s rodinou, kde muž onemocněl závažnou mozkovou nemocí zvanou demence ve svých 57 letech. Do té doby úspěšný informatik, který založil firmu a zaměstnával spolupracovníky. Prošel různými stádii od agrese po apatii. Jeho žena mi vyprávěla, že v tom nejhorším období si chtěla vzít sama život. Nakonec klíče ke zlepšení byla změna medikace. Což je asi dost časté. Těžko se asi hned odborníci trefí do správné kombinace léků. S rodinou, což je krom ženy ještě syn a dcera, jsem se seznámila, když si žena naplánovala měsíc dovolené a mne pozvali na záskok. Ale co chci hlavně vzpomenout. Rodina se rozhodla využít služeb, které nabízí německé zdravotnictví, a 4x za týden si pro klienta přijela tzv. Tagespflege a odvezli pana H. na 8 hodin "do společnosti" mezi podobně postižené. Buď s nimi byli venku nebo je zaměstnali uvnitř. Klient se vracel okolo 16 hodiny klidný a spokojený. Syn přicházel o víkendu s vnoučem na návštěvu a všichni se chovali k nemocnému zcela normálně. Mluvili s ním o běžných věcech, jako by byl při smyslech. On se usmíval, něco chápal, něco ne, ale já jsem cítila v rodině pohodu. Myslím si, že je naprosto přirozené, že si chtějí nejbližší pacienta od něj oddechnout a proto existují odlehčovací a pečovatelské služby.
Jana Šenbergerová
21.5.2018 14:25
V naší rodině dědečkové scházejí a babičky trpívají demencí. Doufám, že se této tradici vymknu z dosahu.
Marie Doušová
21.5.2018 08:51
Nemám zkušenosti s demencí. ale musí to být pro nejbližší hrozná zátěž .Všem které s tím mají zkušenosti a starají se o takové lidi obdivuji a přeji hodně trpělivosti a síly.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA