FOTO: pixabay.com
Japonsko - země vycházejícího slunce a kontrastů
1. 5. 2018
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
2.5.2018 23:11
Moc hezký článek o Japonsku. Mě také japonská kultura docela ohromuje , protože pro nás, Evropany je dost nepochopitelná. Kdysi v 60. letech minulého století šel v televizi moc hezký seriál o Japonsku, kde účinkovala Japonka Šimake, kterán odpovídala na otázky o Japonsku. V té době také vyšla kniha o Japonsku, kterou jsem si koupila a mnohokrát přečetla, jak byla zajímavá. Nejsou tam jen obdivuhodné věci, některé bychom u nás určitě nechtěli - např. vztah k ženám. uhodit ženu tam není zvláštní přečin. Rovněž v dopravních prostředcích uvolňují místa ženy mužům, protože ti jedou unaveni z práce. Nevím, zda se něco už změnilo v současné době.
Zuzana Pivcová
1.5.2018 20:04
Japonsko mě v mládí začalo ohromně zajímat. Napřed byly ZOH v Sapporu, pak jsem si koupila cestopisnou knihu Sto pohledů na Japonsko, což bylo pro mě v době, kdy jsem mohla jen do NDR, ohromující. Pak jsem se rozhodla učit japonsky, ale při svých možnostech v jižních Čechách jsem se zmohla pouze na učebnici pro samouky psanou latinkou, čili jen jakousi konverzaci. Nelituji ale toho, aspoň jsem se dověděla i trochu o jazyce, jaký to je typ, pár vět. Japonsko spojuji samozřejmě i se svrženými atomovými pumami nebo i s přírodními katastrofami. Jako turisty jsem je potkala i třeba v Albánii. Když chodívám z redakce, tak na Uhelném trhu bývá pravidelně dvojice (manželská?) starších Japonců, kteří s sebou mívají několik termosek a kolemstojícím bezdomovcům nalévají kávu nebo čaj. Nevím, co je to za akci, ale viděla jsem je už několikrát. Asi soucit s bližním. Díky, Dano.
Zorka Horká
1.5.2018 18:25
Blanko, taky jsem o tom četla a ještě jeden článek. O nucené sterilizaci japonských žen podle zákona, plně zrušeného až v roce 1996!!! A tady je jeden o skvělém stáří v Japonsku https://xman.idnes.cz/japonsko-duchodci-vezeni-bida-d26-/xman-styl.aspx?c=A170205_155224_xman-styl_fro Kontrast jako saké.... Děkuji pěkně :-(
Blanka Macháčková
1.5.2018 15:12
Také jsem četla jakýsi článek, kde Japonky mají naplánovaná těhotenství tak, aby v pracovním procesu chyběly postupně. Porody mimo plán jsou z hlediska ekonomiky a vytíženosti nežádoucí. Já mám raději trochu chaos. I v těch zahradách. Ale ta jejich přesnost je fascinující.
Věra Ježková
1.5.2018 13:51
Danko, hezký článek. Ale mám to podobně jako Naďa. Jen tu východní hranici musím posunout kousek do Ruska, kde se mi i líbilo. Orient mi nic neříká, ta kultura je mi cizí. Když vidím reportáže z tamějších zemí, uvědomuji si, že jsem bytostně Evropanka. Japonsko bych ale asi mohla nejvíc.
Naděžda Špásová
1.5.2018 13:26
Danuš, máš to moc pěkně napsáné a fotky jsi vybrala taky pěkné. Mám taky ráda dokumenty o různých zemích. Japonsko je krásné, ale mě ani moc neláká. Mně nějak vadí jejich mentalita, i když z východních zemí asi nejméně. Jak já říkám, od slovenských hranic dál mi to nic neříká. Ale tobě a ostatním samozřejmě fandím. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA