Tohle nechci. Umíte to říkat?
Ilustrační foto: ingimage.com

Tohle nechci. Umíte to říkat?

20. 4. 2018

Říct radikální ne, je umění. Kdo ho ovládá, žije se mu lépe. Mnohdy s tím mají problém lidé vyššího věku. Byli vychováni ke slušnosti, k nenápadnosti, zkrátka ve stylu, že říkat rázné ne, není příliš vhodné.

psychika sebevědomí
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zorka Horká
Pokrytectví nebo povrchnost špatně snáším. Proč říkat ano a myslet ne? Abych byla "za hrdinku"? A co z toho? ;-) děkuji nechci !
Marcela Pivcová
Myslím, že to ne se mi daří říkat docela často - jenom nevím, jestli si tím u některých lidí, včetně mých přátel, neuškodím. Nabídky po telefonu odmítám okamžitě a odpovídání na anketní otázky na ulici se mne vůbec netýkají. Ze zdvořilosti vyhovět?..to ale opravdu málokdy.
Jana Kollinová
Přiznám se, mám problém říct ne. Co jsem si tím napáchala v minulosti nenapravím a pravděpodobně se již správně odmítnout nenaučím. Mám na mysli to "zdravé NE" ve smyslu obsahu. Kategorické NE jsem vyslovila několikrát a při mé povaze je to nevratné. Článek nabízí variantu "tohle nechci." Vnímám to jako mezičlánek k definitivnímu NE.
Naděžda Špásová
Jsou věci, u kterých říct ne, mi nedělá problém. Do svých věcí si moc mluvit nenechám a dětem a manželovi je to jedno. V zaměstnání to bylo mnohem těžší.
Drahomíra Leblochová
Už jsem se to naučila, trvalo mi to dlouho. Ta úleva!!!!
Věra Ježková
Záleží na tom, komu, a na situaci. Obecně to spíš neumím. Ale lepším se. I když pak po nějakém vyřčeném NE mám někdy nepříjemný pocit.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vyjádřit svůj názor mi nikdy nedělalo problém. Vždy říkám buď ano nebo ne.
Dana Puchalská
Říkat ne je někdy skutečně problém. Já sama s tímhle problémem bojovala hodně dlouho. Být ochotná a napomoci ano, ale všeho s mírou. Každý by si měl uvědomit co je vlastně pro něj to nejlepší. Jak se říká - pro ochotu na žebrotu. Mám pár dobrých známých co s e slovem ano stále bojují.
Zdenka Jírová
Po různých životních peripetiích jsem si řekla, že konečně budu dělat jen to, co chci a ne to, co musím. Děti jsem naučila vlastním příkladem, že když něco chtějí na mě nebo já na nich, slušně a v předstihu o to požádáme. Jen v naléhavých případech se situace řeší podle naléhavosti.Vloni jsem rodinu požádala o pomoc při malování. Společně jsme dohodli termín a nakonec jsem ani malíře nemusela zvát, vymalovali i uklidili mi sami. Já zase ochotně pohlídám vnoučka nebo chodím krmit kočku k druhé dceři. Ale vždy mi to řeknou v předstihu a optají se, jestli mohu. Také se mi to někdy nehodí a pak řeknu ne.
Zuzana Pivcová
Někdy to Ne na plnou pusu moc říct neumím, ale stejně to je i s mým Ano, když to tak necítím. Nejde-li vyloženě o nějakou nutnost se rozhodnout, občas mlčím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%