Řízky a uhlí
ilustrační foto: pixabay.com

Řízky a uhlí

16. 4. 2018
1948-1989 Můj příběh Příběhy naší republiky
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Pojízdnou prodejnu jsme zažili na malých obcích, snad ještě někde fungují. Uhlí jsme chodili vybírat na tzv. haldy u Bíliny, my jako děti jsme sjížděly ty kopečky, rodiče naplnili pár pytlů, na vozík a domů. Moc pěkné vyprávění - díky .
Marcela Pivcová
Vzpomínám, jak na jihočeském venkově, kde jsem učila, chodily ženy v šest hodin stát frontu na maso, které do místní prodejny vozili kolem desáté. Jednou jsem si chtěla koupit vajíčka. Dívali se na mne tak, jako kdybych si přála nejméně hodinky s vodotryskem - vajíčka prostě nevedli! Nenapadlo mě, že na venkově zřejmě každý má slepice... Díky za Vaše vzpomínky na doby dřívější!
Lidmila Nejedlá
Zajímavé vyprávění. Uhlí se prý sbíralo i kolem vlakových kolejí. Pojízdná prodejna je na chalupě prima!
Blanka Macháčková
Moc hezká vyprávění.
Zdenka Jírová
Jsem z Teplic, tak mohu Vaše vyprávění částečně potvrdit a doplnit o to, že v 50. letech se chdili uhlí také sbírat. Moji rodiče také někdy chodili. Bylo to někde u trati v zatáčce,kde se pravidelně z vagonů plných uhlí nějaké vysypalo na val. Tam se sbíralo. Vím to z vy vyprávění rodičů, já byla ještě malá, nebyla jsem u toho.
Hana Čadová
Uhelné prázdniny jsem zažila. Do pojízdné prodejny jsem chodila s kárkou 1x týdně na chatě, než byla postavena nová prodejna.
Dana Puchalská
Tu pojízdné prodejnu jsem zažila u babičky na vesnici. Čekala jsem tam a nudila se. Pokaždé mně předběhla nějaká ta babka ze sousedství. A nejvíce tam měli objednávek ti co měli za vesnicí chajdu. A pak jsem to zažila ještě v letech 1986 u kamarádky na chalupě. Obchod tam zavřeli a nic jiného nám prostě nezbylo. Ale uhelnou krizi poznal na vlastní kůži manžel. Ten si to moc chválil. Nemusel do školy a měl ty krásné uhelné prázdniny. Příběh ve mně oživil krásné vzpomínky. Děkuji.
Zuzana Pivcová
Jaká byla situace v severočeské uhelné pánvi, to neumím posoudit, ale jak to bylo s pojízdnými prodejnami, to je jasné. Bývalo to ostatně obdobné i v maloměstských nebo venkovských prodejnách. V našem bydlišti ne, tam některé dny něco bylo, jindy nic. Ale "vyzvednutí" objednaných potravin jsme zažili v místě letního dětského tábora na Šumavě. Bez objednávky ani náhodou. A v NDR ještě v 80. letech, tam se dokonce musely objednat dopředu i kytky, např. k MDŽ. Díky za vyprávění.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%