
Jak vařily naše prababičky
Jak vařily naše prababičky: staročeské housky a veky
13. 4. 2018Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Faldynová
16.4.2018 20:31
Už ani nevím, jak dlouho si peču celozrnné žemle. V důchodu na to mám čas a cenově je to taky výhodné. Celozrnnou mouku dám napůl s hladkou, přidám vařené brambory, kousek tuku nebo oleje, sůl a když nepočítám svou práci, vyjde mi jedna celozrnná žemle na 1 nebo 2 koruny podle toho, jak je udělám velké. Proti 8 korunám v krámě je to rozdíl. Upeču 3 plechy z kila a půl mouky a mám to nejméně na 2 týdny. Časově to náročné je, těsto hodinu kyne, pak dělám žemle které zase půl hodiny kynou, pak se to 20 - 30 minut peče - ale vím, že ty žemle jsou celozrnné a ne obarvené nevím čím. Zadělávám vodou. Přidám semínka, kmín, výborné jsou s ořechy, pokud vám nějaké zbyly od vánoc nebo od velikonoc. Suché veky na chlebíčky u nás stály 1 kus 22 Kč, já za dvacku upeču tři a lepší. Ale je to práce na půl dne, to nezapírám.
Věra Ježková
14.4.2018 17:36
Zdá se, že tento seriál pro mě bude zajímavý, nikoli však inspirativní. Opět podepisuji Ivanu.
Margita Melegova
14.4.2018 08:56
Na svatky pecu veky, chut je uplne nekde jinde nez u kupovanych a pecenych s predstihem, ale behem roku az tak aktivni nejsem.
Věra Halátová
14.4.2018 08:25
V tom případě doporučuji: Magdalena Dobromila Rettigová - Domácí kuchařka. Ty hospodyně nepekly v plynové nebo elektrické troubě pár rohlíků pro tři, max. pět lidí. Ty hospodyně pekly chléb a ostatní pečivo jednou týdně v peci, a to buď vlastní nebo obecní. Sezam se v té době neužíval. Ani mletá červená paprika. Když bílé pečivo nejím, jen o velikonocích koupím veku na chlebíčky, to určitě nebudu dělat doma. Vstupní náklady, cca 16 Kč (ale musíte mít všechny ingredience doma, protože špetku soli nekoupíte), čas na zpracování těsta, nedokážu odhadnout, ale kynuté těsto se musí pořádně "vybouchat",20 minut je na kynutí těsta krátká doba, to musí kynout déle, pak pečení, náklad na provoz plynové nebo elektrické trouby, tak to si tu "méně chutnou" veku koupím. Nemusím ji kupovat v supermarketu, koupím ji v pekařství nebo v Jednotě. Zajímalo by mě, kolik je lidí v redakci, kteří si sami pečou rohlíky.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA