Jak se zrodilo přátelství

Jak se zrodilo přátelství

13. 9. 2012

Malý amorek měl zase jednou naspěch. Zapovídal se jako vždycky. Ostatní amorci již byli připraveni v úhledné letce k odletu na zem, aby vyhledávali dvojice lidí, kteří by si zasloužili být trefeni šípem amorovým. Všichni již byli velmi natěšeni, přáli lásce a těšili se na nově zamilované.

Malý opozdilý amorek nazvedl truhličku, kde byla v mlžně stříbřitém klubíčku namotaná láska. Každý si vždy ustřihl jen dva kousky nitky lásky, omotal s ní své dva šípy a byl připraven. Amorek ale dnes spěchal, a tak si všiml malinkého kousíčku nitky, která se bojácně krčila vedle velkého klubíčka. Zřejmě nějaký nešikovný amorek si ustřihl příliš malý kousek a využil toho, že ho nikdo nevidí a svou chybu napravil.
V časové tísni popadl amorek ten malý kousek a jen v rychlosti se mu tím podařilo omotat špičku jednoho z šípů. Pak udělal malý uzlíček.

Druhý šíp neměl. Navíc nebyl čas, brána se otevřela a amorci vyletěli rozdávat lásku.

Náš malý amorek si byl vědom, že jeho nitka lásky je velmi malá a slabá. Těžko dokáže udělat takový zázrak, jako je rodící se láska mezi dvěma lidmi. Láska milenecká, láska partnerská, přetrvávající celý lidský život. Ale věděl, že zamířit musí. A trefit také. To by mu nahoře nikdy neodpustili.

Zavřel raději očka a vystřelil. Jeho šíp trefil chlapce, od něj se odrazil k druhému, přibližně stejně starému. Také ho zasáhl, ale jen lehce, neublížil. Šíp zvedlo děvče a lehce prstíkem přejelo hrot. Dotekem se i ona nakazila. Zvedla oči a její pohled byl milý. I oba chlapci se na sebe usmáli.

"Já jsem Jan," řekl první." "Já Jakub," přidal druhý. "Já Amálka," řeklo děvče.

A hned si začali povídat a vyprávět a jen neradi se loučili. Ale věděli, že se zítra opět uvidí a pak už každý volný den. Lecos podniknou a také si budou pomáhat. Budou při sobě stát a věřit si, také budou mít společná tajemství. Prostě budou přátelé.

A tak se malý a upovídaný amorek toho dne zasloužil o zrod nového vztahu. Často pevnějšího, než je láska milenecká. Je to vztah stejně vzácný a většinou i na celý život.

Je to přátelství.          

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Růžena Antlová
Pravdivá pohádka moc pěkně napsaná.
Jarmila Peerová
I já děkuji za Vaší úvahu, mám to štěstí,že mám dokonce dva dlouholeté přátele.Jeden je pravda na druhém konci republiky,ale v době dnešní techniky to není žádný problém.A že by si přátelé neměli jen lichotit,ale říkat pravdu,s tím musím jen souhlasit....Vždyť pokrytců je dnes až dost...,ale o tom už má pohádka nemluví...
Zuzana Pivcová
To krásné každodenní přátelství zpečetěné společnými aktivitami je asi možné jen v mládí a pak už život rozešle lidi po různých cestách. Je vzácné, když si i nadále rozumějí a i třeba jen svou existencí si pomohou. Mám ráda výrok, že "pravý přítel je ten, který přichází, když všichni odešli". A osobně si vážím přátel, kteří mi řeknou svůj názor, byť hodně odlišný od mého. Udělají to i přes riziko, že mě tím ztratí. To je pravá hodnota. Lichotit a v duchu smýšlet jinak nebo balancovat mezi dvěma stranami a oběma přitakat nebo jen opatrnicky mlčet o pravém přátelství nesvědčí. Nápad s amorkem byl hezký. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%