Ilustrační foto: ingimage.com
Co nejvíce trápí obyvatele domovů pro seniory?
28. 3. 2018
Nedostatek soukromí. Přesně toho se bojí i lidé, kteří uvažují, zda do domova pro seniory jít či ne. Není to jen tak, začít bydlet najednou v pokoji s cizím člověkem.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kuchařová
23.7.2019 17:17
Moje teta bydlí nedaleko od mne v největším domově pro seniory v ČR (sama mi to tvrdí),který se nachází v Brně na sídlišti Vinohrady na Věstonické ulici.Má samostatný pokoj,kolem domova je velká,krásná zahrada a teta,která zamlada aktivně sportovala (hrála závodně košíkovou) je v tomto směru stále velmi aktivní i v tomto domově.Je kapitánkou družstva 4 mužů a toto družstvo soutěží s obyvateli dalších domovů v kuželkách,petangu a kdoví v čem ještě.Kromě toho se stále vzdělává v universitě 3.věku,protože přenášky probíhají přímo v prostorách domova a teta nemusí kvůli nim nikam jezdit.Přestože tetě už zemřel manžel i dva synové,díky domovu pro seniory a tamnějším aktivitám snáší tyto bolestné události lépe,než kdyby byla někde v bytě sama.Vždycky,když za ní jdu na návštěvu,tak jí donesu nějakou vlastnoručně upečenou dobrotu,o kterou se teta ráda dělí s pečovatelkami,se kterými má velmi dobré vztahy.Práce těchto pečovatelek je velmi záslužná a finančně stále velmi podhodnocená.Stále přetrvává k tomuto povolání stejný postoj jako byl za totality,kdy ošetřovatelky vepřů měly vyšší mzdy,než zdr. sestry v nemocnicích.Za takové situace se nelze divit,že spousta pečovatelek a zdr. sester od tohoto povolání utíká.
Magda Škodová
29.3.2018 13:10
Je to strašná představa, že musím jít třeba v sedmdesáti na intr... Dost mi vadilo za mlada, že se převlíkám, sprchuji a vůbec nějak obnažuji před obecenstvem, ale teď mám problém i u lékaře. No a navíc pořád hluk a světlo...
Hana Šimková
28.3.2018 19:53
Je mi z toho hodně smutno a pokud bych se měla dostat do takové situace tak bych se asi dalšího života klidně vzdala.
Hana Čadová
28.3.2018 19:05
Moje příbuzná bydlela ve velkém bytě, kde platila velký nájem. Bohužel tento byt musela opustit a nyní bydlí v DD Slunečnice v Praze Bohnicích. Zde má 1 velkou místnost kde má kuchyňku a obýváček. Zde je spokojená.
Drahomíra Stínilová
28.3.2018 16:50
Je to úděs.Všude ve vyspělých zemích mají senioři v domovech svůj vlastní pokoj. Samozřejmě, že je to dražší, ale v těchto zemích je nastaven důchodový systém jinak, takže na to vesměs mají.
Věra Ježková
28.3.2018 16:12
Také si neumím představit nemít ani trochu soukromí. Překvapila mne maminka, která žila dlouhá léta sama a neudržela si ani jednu kamarádku. V DS Háje bydlí v pokojíku s jednou paní a je spokojená. Paní je trošku pohyblivější než ona, tak jí občas s něčím pomůže. Maminka sice někdy zabrblá, ale za chvíli je v pohodě. A je ráda, že je o ni postaráno a že DS klientům nabízí poměrně bohatý program. Muselo to být, maminka má těžkého Parkinsona.
Věra Lišková
28.3.2018 15:13
Chodím za sestřenicí do DD často. Pečovatelky jsou ochotné a když někomu spolubydlící nevyhovuje provedou výměnu, tak aby na pokojích zavládla pokud možno spokojenost. Jsou tam dvou lůžkové pokoje . Je možno si připlatit několik stokorun za jednolůžkový pokoj. Moji kamarádku nejvíc trápí nuda. Má na pokoji televizi, ale ta jí nezajímá. Je to vlastně čekání na jídlo, které jí nechutná a tak pořád dokola. Jsem ráda když se mi podaří aby se usmívala, ale není to často. Samostatně chodit již nedokáže.
Jana Baloušková
28.3.2018 14:16
Sdílet pokoj s někým, koho mi přidělí, je úděsná představa. Byla jsem navštívit vzdáleného příbuzného v domově důchodců v Praze Malešicích, pán 83 letý měl sice jednolůžkový pokoj s velikou lodžií, ale na pokoji se s užitnou plochou velmi šetřilo. Postel, malý stolek, jedna židle, polička, maličká skříňka, šatní skříň s nástavcem, do kterého se pán, díky nemocným kolenou, nedostal. Televize zavěšená nad postelí, v předsíni maličký botníček. Klienti musí před nastěhováním většinu svých osobních věcí i oblečení vyhodit. Návštěva sedí na jediné židli, klient leží na posteli. Znám i vynikající pečovatelské domy, kde jsou všichni spokojení.
Zuzana Pivcová
28.3.2018 13:13
Vzpomněla jsem si na svou pratetu, která šla do někdejšího domova důchodců v 86 letech, když už zcela nezvládala domek. Zprvu tam byla ráda a s paní na pokoji se dobře snesla. Přitom byla zvyklá bydlet dobrých 30 let sama. Pak ale ta paní zemřela a nová obyvatelka jí nepadla do oka. Její názor jsme dost nechápaly, ale vedla si svou. Byla to na její vkus moc velká fiflena. Byla pak čím dál mrzutější a už ji tam život omrzel, takže to pak šlo rychle ke konci. Sama si to nedokážu dobře představit, nemít sebemenší soukromí.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA