Ilustrační foto: pixabay.com
Hrátky s češtinou. Zdrobňujeme s láskou hezky česky
16. 3. 2018
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dana Tomanová
22.3.2018 12:22
Jinak, když se něco "povede", dost často používáme "chybička se vloudila..." i v zaměstnání
Dana Tomanová
22.3.2018 12:10
Poslyš, Liborku, Ty jsi to zase rozjel...na plné čářičce :-))) Rozesmál jsi mne a i ty příspěvky jsou trefné :-))) Náhodou, zdrobnělá jména se mi líbí, pokud jsou libozvučná, jako např. Lidmilka, Hanička, Danka...malé Elišce bych říkala Elinko...cukroví na titulce bych nazvala "ksichtíky vypečenými". Šmarjápanno, ten třetí obrázek od konce na zdrobnělinky opravdu není, vždyť to jsou p....e jak vrata! :-))) To by odradilo kdejakého mluvčáčka. Vůbec mi nevadí některé zdrobněliny od mužů, pokud však při tom začnou šišlat a divně se nakrucovat, jsem ve střehu :-)
Hana Šimková
19.3.2018 19:47
Úplně jsem se v těch zdrobnělinkách rozpustila a moje tělíčko si žádá vínečko, aby se uklidnilo. Chudinka.
Libor Farský
18.3.2018 15:03
Právě jsem na "TrhKnih" narazil na knihu od Elišky Krásnohorské "Svéhlavička ženuškou".
Libor Farský
18.3.2018 15:01
Ano, to je přesné pojmenování, paní Zorko. Ale má tisíce příznivců v uvedených zdrojích.
Marie Doušová
18.3.2018 10:13
Někdy zdrobněliny použiji ve jméně , aniž si to uvědomím , ale většinou , když mě někdo zaujme a je milý . Nic se nemá přehánět!
Dana Puchalská
18.3.2018 06:34
Když jsme u těch zdrobnělin tak mně napadlo tohle. A k tomu pivínku a rumíčku si dá pán ještě páreček s hořčičkou a chlebínkem nebo jenom s malým rohlíčkem? Nebo snad ještě dobroučkou polívčičku s masíčkem nebo s kapáníčkem nebo už bude papinkat omáčíčku a knedlíneček? Tak to bych asi nepřežila a šla radši papkat domů. Myslela bych si že jsem snad u Chocholuška. Moje matka měla krásný výraz- konvičička na háčíčku v hlubánce. A doteď to občas používám.
Věra Ježková
17.3.2018 07:50
Ad 3. Bělounké prádélko, bezohledňoučký vrahounek, blboučký kukuč, bolavoučký zoubeček, hubeňoučký žebráček, chlupaťoučké geparďátko, křehounká sklenička, malinkatý pejsek, něžňoučké koťátko, nizoučký stoleček, pitomoučké telátko, příjemňoučké harašeníčko, rozpumprdlíčkovaná prostitutečka, růžovoučká čepička, slaboučká kolínka, slaďoučký čajíček, smradlavoučká mrtvolka, světlounká barvička, šikovňoučký zlodějíček, teplounká vodička, uslintaňoučký pedofilek, usoužeňoučký emigrantek, vzrušeňoučký úchyláček. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA