Ilustrační foto: pixabay.com
Chováte slepice? Budete se divit, ale je to v módě
10. 3. 2018Minimální náklady, poměrně málo práce a velká odměna - radost z čerstvých vajíček. To jsou důvody, proč je nyní domácí chov slepic v módě. Už neplatí, že slípky chovají jen babičky z vesnice. Naopak, pořizují si je manažeři, lékaři, maminky na mateřských dovolených.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Josef Borecký
12.3.2018 04:27
Jsem ze vsi, a jako malej jsem prý často bral jednu slepičku do náručí až na mě vletěl žárlivej kohot. Skončil v polívce.
Tady na okraji Prahy mám velkou zahradu, kde o trávník se mi starají od jara do podzimu 2-3 půjčené ovečky . K jejich přítřešku jsem udělal malý kurník a loni na jaře pořídil tři slípky. Jedna se záhy ztratila beze stopy, dvě vydržely až do minulého týdne. Kdy taky zmizely, jako kdyby je uneslo UFO .
Bude to tím, že často opouštěly od plotem náš prostor a byly přátelské takže nejspíše , pokud neskončily v polívce, přátelí se s někým jiným.
Ještě stále mám v lednici jejich vajíčka. Byly velmi produktivní obdivuji tu schopnost, téměř každý den vytvořit vajíčko . Čest jejich památce ...
Blanka Bílá
11.3.2018 11:34
Hezký den, od dětství jsem zvyklá, že slepice k domku patří, nejsou o moc náročnější než pes,kočka, jsou lidé, co se s nimi i mazlí.To sice nemusím, ale za vajíčka jsem ráda.Vloni jsem si po pár letech zas pořídila malé množství opeřenců.Dřív jsem tvrdé pečivo dávala mladým, ale zbývalo i něco z jídla, co mi už nesnědli a chlupáči by nejedli nebo nesmí, tak to teď mají slípky.Při práci na zahradě dostanou i nějakého červíka, ponravu, pohyb mají uzpůsobený jejich počtu,tak nic nezničí.Že třeba pes udělá pár jam v trávě, nevadí, nejsme na zámku, že nemůžeme na 10dní k moři,válet se na pláži, to pro nás není, radši les a krási naší vlasti.
Věra Lišková
11.3.2018 07:57
Když je více strávníků a více zbytků jídla, jsou slepice dobrým řešením, že neplýtváme jídlem. Domácí vejce mají plno vitamínů.
Zdenka Jírová
10.3.2018 23:34
Slepice vždy byla na dvorku mé babičky a já ráda chodila sbírat vajíčka. Později jsme jezdili zděděnou chalupu se rekreovat. neznám nic horšího, než když vás ve 4 hodiny ráno vzbudí kohout a s ním začnou kokrhat všichni kohouti ve vsi. To už nezaberete.
Eva Mužíková
10.3.2018 18:47
Před vánočními svátky mi udělali mladí radost návrhem, zda bych jim pomohla s chovem slepic. Což o to, mají domek se dvěma zahradami, ale to není všechno, Po zvážení pro a proti došli k názoru, že od chovu zatím ještě upustí.. Tak mám najednou zase po radosti...
Jarmila Komberec Jakubcová
10.3.2018 17:45
Jen malá poznámka k chovu slepic - mám okrasný anglický trávník a co by asi s ním slepice udělaly ani nechci domyslet. Pak se jim musí přistříhávat křídla, protože jinak létají jak pominuté. Moje maminka jich chovala asi 10 a já jsem jim musela čistit kurník. Nikdy na to nezapomenu jak to páchlo. To bych raději vejce nechtěla než se o ně starat. Dostávám čerstvé občas je od maminky mé snachy a my jí za to sušíme zbytkové pečivo a další krmení.
Jana Šenbergerová
10.3.2018 17:26
Míváme domácí vejce od přátel, kteří jim věnují maximální péči. Je to pořádná fuška, starat se o ně. Je příjemné, když po ránu kokrhá jeden kohout nedaleko, vrací mě to do mládí, kdy prarodiče chovali slepice na dvorku, ale kdyby jich bylo víc, asi by mě nepotěšili. Nejhroznější byla móda chovu perliček. Uřvanější jsou snad jen pávi, není-li to naopak. :-)
Libuše Křapová
10.3.2018 13:04
Ivano, bydlím na vesnici a nechci .-) I když domácí vajíčka jsou prostě domácí vajíčka. jenže ona i ta slepice potřebuje péči. To není jen ráno s košíkem vyrazit posbírat vajíčka, ale také jejich hygiena - čistý kurník, dobré sypání, záskok, pokud chcete vyrazit na dovolenou. takže já radši tu dovolenou :-)
Libor Farský
10.3.2018 08:44
Jestlipak víte, že "kur domácí" byl ve středověku chován na šlechtických sídlech jako okrasný pták?
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA