Foto: archiv autorky
Je to vůbec ještě čeština?
2. 3. 2018
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Tollarová
2.3.2018 19:24
Taky mi tento text přišel už několikrát. Dal si s tím někdo opravdu práci. A bohužel má pravdu.
Jana Šenbergerová
2.3.2018 19:14
Také jsem to už někde četla, ale znovu žasnu, co jsme s naší libozvučnou češtinou provedli. Nedávno jsem četla knížku Andrey Hájkové s názvem Čáry máry fuck. Je to výpověď čtyřicátnice na 58 stránkách, které jsou psány podobným jazykem. Tu útlou knížečku jsem četla déle než dvousetstránkovou, protože jsem téměř nad každou větou musela přemýšlet o jejím významu. Dílko poplatné dnešní době. Svým způsobem zajímavé i děsivé.
Naděžda Špásová
2.3.2018 17:23
Leni, pravdu díš. Přiznám se bez mučení, že některá slova mi jsou opravdu cizí a ani po nich nepátrám. To víš, kdo dneska nepoužívá tuhle hatmatilku, tak není IN. Taky mě to občas štve, hlavně ve sdělovacích prostředcích. Ale jsi dobrá, tohle bych asi nedala. Máš to za 5 *****.
Věra Ježková
2.3.2018 16:10
Lenko, výborný článek; děkuji vám za něj. To, že se jazyk obohacuje také přejímáním slov z jiných jazyků, je přirozené. Ale vadí mi velice, když se tak děje v případech, kde to vůbec není třeba, tedy tam, kde v češtině pro daný předmět – jev existuje zavedený český ekvivalent. A někteří jedinci používají anglicismus jen proto, aby byli „světovější“ a „in“ – třeba když má něco vyšší level místo krásné české úrovně. Někde pak dochází i k posunutí významu - pamatuji si ještě ze zaměstnání, když jsem četla něčí odborné texty: autor měl pro něco evidenci (anglicky důkaz), zatímco v češtině je evidence soupis, přehled něčeho.
Lenka Hudečková
2.3.2018 16:10
Ano, čeština se hodně vytratila někam do ztracena. Mladí už dneska mluví jinak, hodně používají anglická slovíčka a naše česká komolí, zkracují...Ale já sama mám češtinu moc ráda, chtěla jsem být učitelkou a učit právě český jazyk :-). Jenže jsem k němu nenašla vhodnou aprobaci tenkrát.
Marcela Pivcová
2.3.2018 13:24
Mně vždycky "vstávají vlasy hrůzou", když slyším všelijak zkomolená česká slova - a to zdaleka nejen od mládeže, ale i v rozhlase, televizi a na veřejnosti vůbec. U některých podivně zkrácených výrazů uvažuji, co vlastně zamenají. To už snad také ani není čeština!
Jana Kollinová
2.3.2018 12:45
Článek se mi líbí. Díky vnukovi se jakžtakž orientuji. Díky, že máme Akademii českého jazyka, když bude nejhůř, máme se kam obrátit. Při čtení jsem si vzpomněla na film Jáchyme, hoď do stroje a na hlášku z filmu: "to je překladatelský oříšek .... kolik třešní, tolik višní." Přesně tak vnímám slova a výrazy v článku a bavím se!
Dana Tomanová
2.3.2018 10:34
Leni, popsala jsi to moc pěkně. Přiznám se, že se někdy musím podívat na význam řečeného slova, protože ho v té souvislosti neznám. Klasickou češtinu už člověk pomalu neslyší...
Zuzana Pivcová
2.3.2018 09:57
Kdyby se takhle opravdu mluvilo souvisle, musela bych ve vlastní zemi chodit s tlumočníkem. :-D Je pravda, že jednotlivě jsem už většinu těchto přejatých počeštěných slov slyšela. Kde je krása řeči české, jazyk pana Wericha nebo i Karla Kryla, který uměl perfektně správně používat i přechodníky.
Libor Farský
2.3.2018 09:55
Výborně, Leni, to víš, že to patří do "Hrátek s češtinou", snad to redakce přidá do "tágu" (to je řečeno česky?).
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA