Foto: autorka
Jak dnes vypadá oběd u školáků?
7. 2. 2018
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Elena Valeriánová
8.2.2018 10:55
Naše malá předškolačka dostala ve školce hvězdičkové vysvědčení, nejvíc hvězdiček měla z počítání a kreslení. Maminka se jí ptala tak to tě nejvíce ve školce baví - počítání a kreslení. A malá odpověděla : to ne, nejvíc mě baví hraní a jezení (jídlo). Opravdu jim tam velmi dobře vaří.
Blanka Macháčková
8.2.2018 10:28
Největší plýtvání s jídlem je ve školních jídelnách. Nám dospělým to chutná, děti se nad tím kroutí. Je to těžké, ale než vyhazovat, lépe se stravovat po svém. Musí si to rodiče pohlídat a doma vést k dobrým stravovacím návykům. (Ale co je dobré, že?)
Věra Halátová
7.2.2018 19:52
Nevím. Já jsem nikdy nechodila do školní jídelny. Matka byla doma a vařila. A ne každý den vařila polévku, protože my, jako děti jsme polévky nechtěli. V neděli polévka byla, ale stejně jsme ji odmítaly. U babičky byla polévka denně, ale my, děti jsme ji nechtěly. Vzpomínám si, že jsem chtěla polévku jíst na okně do zahrady a tam jsem ji vylévala. Já jsem svoje děti nenutila jíst to, co odmítaly. Můj mladší syn odmítl chodit na oběd do školní jídelny, protože tam bylo všechno "hrozně slané". Šla jsem, zkontrolovala a skutečně, slané, moc slané. Tak jsem uvařila doma a on si oběd doma ohřál a snědl. Mého mladšího syna nutila uklízečka ve školce vypít mléko. On mléko nechtěl. A když musel sedět a tak dlouho, dokud to mléko nevypil - a následně se pozvracel, a já se to dozvěděla, šla jsem do školky a zajistila, aby se uklízečka nepletla do výchovy předškolních dětí. Nevím, proč syn odmítal kravské mléko, jinak jedl sýry, jogurty, tvaroh. Každé násilí je fašismus. Kohokoliv "nutit", zvláště pak malé děti, je nesmysl. Ta autorka, nebyla to ta uklízečka, co nutila moje dítě pít mléko?
Zuzana Pivcová
7.2.2018 16:40
Hani, situaci ve školních jídelnách pochopitelně neznám. Ale děsím se, když vidím, jak se i malé děti ládují spolu s rodiči solenými hranolky, smaženými kousky kuřete a sladkou Coca-colou v KFC nebo McDonalds. Nebo když vidím, jak matka cpe lžičkou dítěti v kočárku šlehačkový pohár, ono dává patřičně najevo, že to nechce, ale nakonec musí.
Marie Ženatová
7.2.2018 16:09
Moje vnoučátka si už dopředu vybírají ze dvou jídel. Když se jich po cestě ze školy ptám jak se jim líbil oběd - tak ho většinou hodnotí kladně, někdy si jdou i přidat... U mne jí většinou ovoce a větší svačinku s velikou chutí, ale já jsem tomu ráda - jsou až moc štíhlí...
Jana Svátková
7.2.2018 15:59
Vyhláška se vám může zdát nesmyslná, ale mě připadá příšerné naopak to, že dítě má být nuceno jakousi vyhláškou k tomu, co musí sníst. Vůbec pak nerozumím tomu, jaký má mít vliv snězení trochy polévky k obědu, na zdraví, resp. váhu dětí. I dítě na základní škole (stejně jako ten student, který podle vás už má právo o sobě rozhodovat sám) ví, co mu chutná, a na co prostě chuť nemá. A diktovat mu to jakousi vyhláškou nemá nejmenšího smyslu.
Naděžda Špásová
7.2.2018 15:02
Hanko, máš bohužel pravdu. Já se raději vnučky na obědy ani neptám. Vím, že si může vybrat asi ze dvou jídel a to pak rodiče uhradí. U nás polívky jí, ale jak v jídelně, to nevím. Sladké naštěstí moc nejí, Otesánek z ní určitě nebude.Abych pravdu řekla, tak já jsem ve školní jídelně toho taky moc nesnědla. Dodnes některá jídla nepozřu. :-)
Marie Seitlová
7.2.2018 14:53
Hani, tak to je tedy špatná vyhláška, přece polévka patří k obědu. Musím se zeptat Ondry, jak to mají oni ve škole. Ale když se bavíme, tak polévku jmenuje. Snad ji i jí, dám ti vědět. A je to také doplnění tekutin.
Marie Novotná
7.2.2018 14:34
Ožehavé téma.Jsem moc ráda,že už 5 let nemusím koukat na nesmyslnost vaření ve školách.Vnoučata to řeší vhodnou svačinou-maminka doma vaří obědy(polévka+jídlo)-a při odpoledním vyučování jdou na oběd POUZE podle toho,co je k obědu.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA