Mezinárodní den památky obětí Holocaustu (Šoa) - 27.1.
Foto: autorka

Mezinárodní den památky obětí Holocaustu (Šoa) - 27.1.

25. 1. 2018
výročí
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
V Terezíně, je myšleno v lágru, jsem byla poprvé, a nutno říct, že naposledy, v 15 letech na školním výletě. Občas jedeme okolo, ale už nikdy se tam nepodívám. Chápu, že je potřeba to připomínat, ale nejsem si jista, že to naše potomky tak moc zajímá. Opakovat se tohle už asi nebude, bude vymyšleno něco ještě horšího.
Jarmila Komberec Jakubcová
Děkuji všem za komentáře. Je stále nutné připomínat hrůzy holocaustu, aby se nic podobného již neopakovalo.
Zdenka Jírová
Jako ještě žákyně jsem chodila na soukromé hodiny němčiny k jedné bývalé profesorce němčiny. Vyprávěla nám, že je poloviční Židovka a její manžel byl Žid. Proto je oba odvezli do Terezína, kde byla několik let. Její manžel tam zemřel při jedné velké epidemii tyfu. Jeho popel byl spolu s ostatními vhozen do řeky. Epidemie se před Červeným křížem tutlala a je pravda, že pro ČK bylo hráno divadlo. Například do Teplic na trh byla dovážena zelenina jako přebytky z pěstování v Terezíně. Obyvatelé tomu věřili. Paní profesorka pracovala na štípání slídy pro brýle pro letce. Měla těžce postižený zrak a hrozilo jí oslepnutí. Nikdy nemohla mít děti, o to se postarali Němci hned při příjmu do tábora spolu s ostatními mladými vězeňkyněmi. Je to již dávno, co mi to vyprávěla, ale nikdy jsem na to nezapomněla.
Vladka Steinová
Šoa znamená v překladu z hebrejštiny zkázu, zničení, zmar. V koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau, (Osvětim-Březinka), což byl největší vyhlazovací tábor pomocí cyklonu B, zahynulo přes milion lidí. Zemřelo zde také 8 členů mé rodiny, mých předků z babiččiny strany. Nejmladší Charllottce bylo jen sedm let. V 90 letech minulého století byl promítán v kině i v TV (ČT1) zajimavý 5 hodinový francouzský dokument SHOAH-Šoa režiséra Claude Lanzmanna. Monumentální dokument je sestaven výhradně ze vzpomínek a sugestivních výpovědí přeživších svědků, kteří měli to velké štěstí, že boj o holý život vyhráli. Svědectví, při kterém mrazí.
Oldřich Čepelka
Děkujeme za připomenutí. Chci taky přispět, už dva roky mám rozepsaný článek o jedné Polce. Snad dám brzo do rubriky Osobnosti.
Lidmila Nejedlá
To víš, že zavzpomínám, Jarmilko. Je to hrůza, jak mohou být lidé krutí k stejnému druhu. Mládež je potřeba s minulostí seznamovat.
Zuzana Pivcová
Děkuji, Jarmilko. V terezínském památníku jsem byla několikrát, při mezinárodních konferencích v rámci exkurzí i jako turistka. Ale stále mě při vstupu do objektu mrazí. Propagační film pro Mezinárodní červený kříž jsem viděla. Údajně to bylo tak, že nějaký uprchlý vězeň z transportu vypověděl o poměrech v Terezíně a zpráva se dostala do Ženevy. Do té doby tam o pravém stavu koncentračních táborů nebylo celkem nic známo. Když byla nahlášena inspekce Mezinárodního červeného kříže, museli Němci připravit to divadélko.
Jana Šenbergerová
Blanko, zažila jsem něco podobného. Nestačí mluvit a číst o tom, mnohem výmluvnější je vidět.
Blanka Macháčková
Jednou jsme jeli se švitořícími studenty navštívit Osvětim. Na zpáteční cestě nepromluvil ani jeden. Dokud neviděli, nevěřili. Hrůzné a připomínání nutné!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%