Ilustrační foto: ingimage.com
Čtyřicítka jako zlom. Pak je lépe
25. 1. 2018Světoznámý psycholog Carl Gustav Jung je autorem tohoto výroku: Skutečný život začíná až ve čtyřiceti letech, do té doby jsme si dělali jen průzkum. Někdo souhlasí, někdo ne. Ovšem téma životní spokojenosti a takzvaného vrcholu životního štěstí zajímá snad každého.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Kateřina Snížková
27.1.2018 18:28
Celý průzkum je tak nějak k prdu. Ve 20 letech jsem si říkala, že se mám nejlépe, škola za mnou, vydělávala jsem jen pro sebe, žádné závazky..... Ve 30: super manžel, byla jsem doma s dětmi, co víc si přát? Teď, ve 40, postavený dům, děti vetší, nepotřebují už tolik péče, zpátky v práci, super život. Takže, až se mě někdo zeptá v 70, pravděpodobně budu stejně optimistická, jako ve 20. Z toho usoudí, že se mám nejlépe až v těch 70? Jak říkám, průzkum k prdu.
František Pašingr
26.1.2018 22:50
Ve 42 jsem se rozhodl, že dál budu dělat jen to co mne baví. Do 55 to bylo skvělé, pak již se dostavují následky nestřídmého života a v 65 již přicházejí jistá fyzická omezení. Již nemohu pařit do rána a druhý den pokračovat, ale musím si dát dva tři dny na zotavení.
Avšak dokud mohu pracovat a dokud mne baví fotit krásné holky od 18 do 70 let, tak žiji. :-)
Dana Puchalská
25.1.2018 17:54
Ano. Ale chci dodat jen tohle.I vyšší věk má svoje plusy a nejen mínusy. Vždyť jak se říká -,, proti věku není léku ,,a také ,,věk je pouze číslo,,.
Jitka Hašková
25.1.2018 17:11
Po čtyřicítce jsem pocítila první velkou ztrátu energie a musela jsem ve svých činnostech zpomalit a začít šetřit svými silami. Po padesátce znovu, nutnost více šetřit síly. Nebyla jsem a nejsem z toho nešťastná, přijala jsem to jako fakt a žiji si spokojeně.
Jana Šenbergerová
25.1.2018 15:42
U mně to platí na 100%. Od té doby jsem prožila úžasných 30 let života s tím, že mě stáří rozhodně nijak nezaskočilo. Počítala jsem s ním, s ničím jiným se ani počítat nedalo. Dnes jsem si plně vědoma toho, že zítra už tu být nemusím. Proto si s radostí užívám všeho, čeho se mi ještě dostává, včetně bolestí kloubů, srdeční slabosti, různých "ran" osudu, které dostávám i prostřednictvím blízkých. O tom všem totiž život je. A když si to člověk uvědomí, může se skutečně radovat z každého nového dne, kdy je mu dobře a nic z výše jmenovaného ho nepostihne.
Věra Ježková
25.1.2018 13:26
Nevzpomínám si, že bych čtyřicítku prožívala jako velký zlom. A padesátku určitě ne. Dál bych mohla citovat Danu T.
Dana Tomanová
25.1.2018 12:49
Po šedesátce se cítím spokojenější a klidnější, protože už 'nic nemusím'. Ale zároveň věřím, že toho ještě 'hodně mohu', i když ve výčtu z "hodně mohu" budou třeba drobné a napohled bezvýznamné věci, kterými jsem se v mládí nezabývala. Jak roky přibývají a člověk dozrává, přesouvá hodnoty na té své šachovnici života. A pokud je tam těch figurek stále dostatek, jsem vděčná a spokojená.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA