Uf, je po svátcích. Cukroví dojedeno, stromeček odstrojen, kila nabrána a dárky uklizeny. Přichází návrat do zajetých kolejí.
Vánoční svátky pro mě znamenají čtyřměsíční změnu mých životních rytmů. Plánuji, konspiruji, zapojuji logistiku a mozek zapínám do polohy „přijede Ježíšek, tak se snaž“. Nejsem člověk, který by se touto situací stresoval. Dokonce se i moc těším. V době přicházejícího zimního „spánku“ se alespoň něco děje. V říjnu obstarávám dárky, v listopadu řeším, kde budu letošní vánoce trávit, v prosinci ladím náladu a v lednu jsem ráda, že je to vše za mnou. Že mohu v klidu bilancovat a vstřebat všechnu radost s dárků. V našem věku ji máme hlavně z těch, které jsme darovali my. Je ale potřeba ohodnotit i ty, které byly určeny nám.
- Ze všech dárků mám radost – to musím předeslat!
- Dárkům, které se příliš nehodí a mohou posloužit dál, říkám kolovací. Udělají radost vícekrát.
- Pro dárky praktické hledám místo, a tak mám radost ještě podruhé, když to místo pro ně najdu.
- Dárky od manžela si vybírám sama. Je to lety ověřený způsob, protože šetřím čas povánočního vyměňování. Je to rodinná tradice. Už můj tatínek říkal: „Mamince můžeme koupit třeba kanady, stejně to půjde vyměnit“.
- U dárků technického charakteru si již při rozbalování držím palce, abych nemusela nic reklamovat.
- Dárky textilní mám moc ráda, ale ač každý rok o číslo větší, jsou mi stále malé. Lichotí mi, že mi dárce věří a jsem v jeho očích tenčí.
- Kosmetika je zaručená výhra. Nikdy bych do mastiček, vodiček a parfémů sama tolik peněz neinvestovala. Mládí je štědré a chtějí mít babičku krásnou.
- Taky chtějí mít babičku vzdělanou. To dávají najevo knižními dárky. Knihovna sice praská ve švech, ale nová beletrie, encyklopedie a kuchařky, se vždy hodí. Ráda usínám s představou, co si zítra uvařím.
- Dárek, který tradičně dostává manžel, je předplatné časopisů a novin. A tady doufáme, že k nám jednoho krásného dne onen dárek dorazí. Nová novinová služba si ještě neporadila s čísly popisnými, a tak nám zatím žádné čtivo nedorazilo!
A to je první změna v stále se opakujícím scénáři Vánoc. Všichni víme, že není nic staršího než včerejší noviny. A tak držím vydavatelům palce, že se podaří najít způsob, jak denní tisk dodat právě v ten den, kdy ho vydají. Redaktoři Hospodářských novin je prý po Holešovicích roznášejí osobně. K nám to mají poněkud z cesty. Tak uvidíme.