Ilustrační foto: ingimage.com
Senioři často neutáhnou drahé nájmy. Je stěhování řešením?
28. 12. 2017Neutáhneme bydlení. Zkrátka, nám na to penze nestačí. To je problém čím dál většího počtu seniorů. Je stěhování řešením? Málokdy.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dana Puchalská
28.12.2017 16:23
Kamarádka to vyřešila před pár lety. Spočítala si plus a mínus bydlení ve velkém bytě(90m2) a šla do o polovinu menšho. A teď je víc než ráda. Ale chce skutečně odvahu. Radikální řez. My s manželem bydlíme ve 49m2 a vím o čem mluvím . Dříve to bylo cca 90m2. Hurá méně uklízení a skladování zbytečností.
Zuzana Pivcová
28.12.2017 15:57
Zažila jsem stěhování trojsměnou začátkem roku 1993. Předcházelo mu několikaměsíční přemlouvání asi 74leté paní, aby se přestěhovala do menšího. Bydlela v Mělníku v domě, který zdědil pán z Prahy a ten jí slušně nabídl malobyt v Praze. Ovšem ona do Prahy nechtěla. Tak jsem vstoupila do hry já, která jsem do Prahy naopak z Mělníka chtěla. Měla jsem tam báječnou dvougarsonu. Paní se to ale zdálo malé. Žila v tom bytě o více místnostech jako nájemnice pomalu zadarmo přes 30 let a za vším cítila podvod a nechtěla přijmout, že se doba trochu změnila. Podotýkám, že ten Pražák byl velmi solidní. Nakonec jsme ji včetně jejího syna z Neratovic nějak přesvědčili, ale ráda nebyla. Tak šla nespokojená do mé prostorné dvougarsony s komorou a velkou předsíní, zatímco já do 29, 5 čtverečních metrů se vším do Prahy na Chodov, kde jsem dodnes. Myslím tedy, že někdy je problém v tom, že ve vyšším věku lidé nemají sílu ani chuť se ještě někam stěhovat. Ne nadarmo se říká, že zvyk je železná košile.
Margita Melegova
28.12.2017 15:52
Pani Parisova, Vas pribeh je smutnym vysledkem demokraticke legislativy a neni ojedinely.
Margita Melegova
28.12.2017 15:34
Tady se s oblibou pouziva vyraz ,, asi jsem z jineho sveta,, a to plati i u mne. Nestratila jsem soudnost tim, ze dnes jeste muzu skakat pres kaluze, nespolehala jsem, ze bydleni za mne nekdo vyresi ani v minulosti ani v nedavne dobe. Jsem ve veku kdy musim pocitat se vsim, predvidat, porovnavat lidi meho veku jak se v podobnych situacich rozhoduji a najit nejvhodnejsi reseni pro dalsi zivot i za cenu zmeny prostredi, necekat na zazrak, zadny se nestane.
Jana Zahradníková
28.12.2017 15:28
Ono je jednoduché říct-pronajmout jeden pokoj - ale každý nemá sílu se stále ohlížet na to, jestli je volný záchod, koupelna, jestli po sobě nájemce umyl nádobí a navíc ošetřit to administrativně - vystavit smlouvu, platit daně, podat daňové přiznání. Nevím, jak to s tím je, ale co čtu, tak si myslím, že to tak jednoduché / pokud to nebude blízká kamarádka nebo někdo z rodiny/ není. Myslím, že tam je víc negativů než kladů.
Helena Parisová
28.12.2017 15:16
Ano,je to tolik smutné....Beru to podle sebe.Do roku 89,jsme bydleli ve dvoupokojovém bytě na Vyšehradě,který jsme vyměnili v roce 1977,s doplatkem 10000Kč,za luxusně zrenovovanou garsonku na Praze 9.Po roce 1989,nám začali znepříjemňovat život Italové,kteří si koupili snad celý Vyšehrad.(Ponte Carlo).Nejdříve,když zemřely původn nájemnice(věk kolem 70-90let),nastěhovali občany nepřizpůsobivé,skoro všechny snědé pleti.Ale i s těmi jsme v rámci možností,vycházeli slušně,protože jsme byli důchodci,od kterých si nemohli nic půjčit.Tak po asi dvou (letech,nevím přesně),prodali dům někomu ze Strakonic.adresu víme.No ,a pak začal kolotoč! Přestavování v domě,vypínání všech energií,odstranění našeho satelitního talíře apod.Když jsme se ozvali,nikdy jsme majitele nezastihli.Dnes bydlíme u velmi milých domácích ,odkud se budeme stěhovat do útulku,či do hrobu.Jsme rádi,že nejsme mladí a že náš syn nemá děti,i když je to trochu smutné.Přejeme všem hodně zdraví a štěstí.Helena a Mirek
Helenka Vambleki
28.12.2017 14:53
Další možností je stavebně řešit. Třetí pokoj připojit k vedlejšímu bytu, kterým by třeba přišel vhod. Každopádně je to na městských úřadech, jak pomoci - mladí s dětmi se tlačí v jedno a dvoupokojákách a samotní jedinci trčí v tří a více pokojových bytech. Já být v radě města, tak zřídím službu-najít vhodný menší bezbarierový byt v domě s výtahem, sbalit, přestěhovat, vyřídit formality.
Dana Puchalská
28.12.2017 14:46
Ano pronájem jedné místnosti je rozhodně lepší než stěhování. Třeba kamarádce z okolí co je na tom stejně.Starý strom je skutečně těžké přesadit.
Marie Doušová
28.12.2017 11:07
Pravdivý a smutný článek. Proč naši starostové ve městech neřeší problém bytů? Vždyť budou jednou také staří ,ale oni mají výhodu, že už si nahrabali dost a jich se to netýká. Chyba ,velká chyba.Ve stáří každý pozná co je to být bezmocný a nepotřebný, Nikomu to nepřeji .
Libor Farský
28.12.2017 11:05
Dovedu se do této situace vcítit a rád bych takové seniorce poradil. Jeden čas jsem při zaměstnání ve škole provozoval i realitní kancelář a, pokud jsem byl osloven, snažil se o co nejlepší řešení. Je to ovšem velmi individuální záležitost. Rád bych upozornil, že zde na hlavní stránce portálu i60 je v hlavičce i PORADNA, snad by nebylo od věci zkusit poradnu sociální, případně i právní.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA