Foto: archiv autora
Hrátky s češtinou. Nebuď labuť 2
14. 11. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libor Farský
15.11.2017 08:10
Helčo, to jsem nebyl já, nemám na Tebe telefon. Děkuji za uznání - všem.
Helenka Vambleki
15.11.2017 06:38
Libore, kam se hrabe antika na Tvé výklady! Tak piš a nebuď mne, když se jedu vyspat do Záhorovic.
Jaroslav Kolín
14.11.2017 16:41
Výklady jsou překrásné, prozaicky vzato je to klasická ukázka homonymie (homonyma - slova souzvučná), něco jako "Paní holí ženu".
Libor Farský
14.11.2017 16:10
No tak dobře. Švandrlíka je jenom verse antická - č.2. První a poslední příběh jsem si vymyslel jen tak, z legrace. Ale, že jsem věrohodnější než Mistr Švandrlík ??? Udělejte mi radost !!!
Naděžda Špásová
14.11.2017 16:04
Jo a asi bych řekla, že je to z baletu, i když Héry bylo taky dost.
Naděžda Špásová
14.11.2017 16:02
No, Liborku, na to si moc netroufnu. Rčení ''nebuť labuť'' samozřejmě znám a určitě jsem i někdy použila a to v souvislosti, kdy mi nechtěl někdo v něčem vyhovět, nebo dělal něco blbýho. A pojem Labutí píseň je něco, co člověk dělá naposledy, nebo když něco končí. Myslím, že to vzniklo od labutě, která před smrti svému partnerovi zpívá. Ale jak dalece je to smyšlené, to opravdu nevím. Tak nebuť labuť a prozraď nám to. *****
Věra Ježková
14.11.2017 15:03
Přiznám se, že mě nikdy nenapadlo, že „nebuď“ by mohlo být od „budit“. O. Spalová a kol. (1968) píší v knize „Co to je, když se řekne…“ o labutím zpěvu. Konstatují mj., že o labuti, která před smrtí zpívá, se zmiňují již antičtí básníci, zejména Ovidius. A. Brehm prý tvrdí, že labuť opravdu zpívá, když umírá. Dále citují např. milostnou píseň z doby Václava IV., odkazují na Wagnerova Lohengrina nebo symfonickou báseň J. Sibelia. Je tedy evidentní, že zpívající umírající labuť je v evropské kultuře zakotvena.
Oldřich Čepelka
14.11.2017 14:23
Hodně práce sis s tím dal, to se musí ocenit. Třesky plesky, je to hezký. Zapuď labuť.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA