Dort RED VELVET - můj první pokus
Foto: autorka

Dort RED VELVET - můj první pokus

7. 11. 2017

Dort s výstižným názvem RED VELVET je teď v kurzu. Dorty peču ráda, ale v poslední době k tomu nemám dost příležitostí. A tak, když se jedna naskytla, přesvědčila jsem sama sebe, že právě tento dort vyzkouším. Ve svém věku se už nevrhám do těchto dobrodružství po hlavě, ale začínám pečlivým prostudováním příslušného receptu na různých pekařských či kuchařských serverech. Je to docela zajímavé čtení. Jednu skupinu tvoří recepty prakticky stejné, pečlivě opsané do posledního slovíčka. Druhou skupinu jsou recepty odvozené z těch původních, ale s různě rozsáhlými stopami lidové tvořivosti.

Dort RED VELVET, jak už jeho název napovídá, by měl být na řezu krásně rudý a sametově hebký. To je jeho kouzlo. Na přiložené fotografii můžete vidět výsledek mého snažení. Drobečky z korpusu, které jsou jedinou ozdobou tohoto dortu, jsou sice krásně tmavě hnědé, nikoliv temně rudé. Můj dort je samozřejmě temně hnědý i na řezu. Něco se prostě nepovedlo!

Zkuste se mnou vystopovat, kde se v mém postupu stala chyba:

  • Nezbytnou ingrediencí tohoto dortu je červená gelová potravinářská barva. Koupila jsem ji v Tescu a pečlivě jsem si vybrala tu nejtmavší červenou, kterou měli.
  • Na rozdíl od doporučovaného postupu přípravy korpusů jsem se odvážně rozhodla, že nebudu péct obě části korpusu postupně za sebou, ale upeču je prostě najednou. Dvě dortové formy se do mé trouby vejdou a pak každý korpus prostě přeříznu. Šetřím energii.
  • Při odvažování surovin jsem zjistila, že mi chybí 50 g hladké mouky, odvážně jsem ji nahradila kukuřičným škrobem.
  • Můj oblíbený ruční šlehač téměř nezvládl zpracování tak velkého množství surovin. Krutě sténal a zahříval se, takže jsem ho po chvílích vypínala, aby si odpočinul. Moje ruka si odpočívala také. A v pauzách snila o kuchyňském robotu, který by pracoval sám, lehce a s nepředstíraným nadšením.
  • Jako zlatý hřeb programu jsem vytáhla onu rudou gelovou barvu z krabičky a překvapilo mě, že je v takové malinké tubičče. Neodměřovala jsem požadovanou lžičku barvy a rovnou ji celou vymáčkla a rozmíchala do podmáslí. Podmáslí zrůžovělo, ale nezrudlo.
  • Roztomilou růžovou hmotu jsem na střídačku s moukou přidávala do těsta. Bohužel jsem nesprávně odhadla potřebnou velikost nádoby na přípravu těsta, růžová hmota při šlehání stříkala všude kolem.
  • Místo kypřícího prášku bylo třeba rozmíchat jednu lžičku jedlé sody ve dvou lžičkách vinného octa a vzniklou pěnu rychle vmíchat do těsta. Našla jsem doma pouze rýžový ocet a vzniklá pěna zmizela dříve, než bys řekl švec. Nebyla jsem dost rychlá. Do těsta jsem přimíchala jen podivnou vodičku.
  • A jakoby to nestačilo, nakonec jsem zjistila, že jedna dortová forma má asi o centimetr větší průměr než druhá!
  • Korpusy se vzhledem ke své tlouštce pekly dvakrát déle, než bylo uvedeno v receptu. Logické. Krásně vyběhly, ale na první pohled bylo jasné, že jsou hnědé, nikoliv rudé.
  • Po vychladnutí na mřížce jsem je pěkně obalila do potravinářské fólie a dala odpočívat na pár hodin do lednice. Také jsem si potřebovala odpočinout a hlavně uklidit spoušť v kuchyni.
  • Příprava krému z mascarpone naštěstí nepřinesla žádná nečekaná překvapení. Krém byl hustý, hladký, sametový a po přidání vanilkového aroma se nádherně rozvoněl.
  • Korpusy se nechaly krásně a rovně přeříznout a jejich potření krémem byla už hračka. Nakonec nevadila ani nestejná velikost korpusů.

Výsledný dort byl chuťově vynikající, sametový, ale minimálně kvůli barvě to RED VELVET prostě nebyl.

 

PS. Recept na tento dort záměrně neuvádím, zájemci ho mohou snadno najít na internetu.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
Ten web je moc pěkný a přehledný, už jsem si tam našla inspirace, děkuji.
Dana Tomanová
Děkuji za odkaz, ráda se podívám. Zveřejněte, ale to není recept můj, je převzatý přes dceru, tak raději beze jména, nejsem autorem:-)
Vladislava Dejmková
Děkuji za recept, až budu mít příležitost, tak ho vyzkouším. Pokud se povede, mohu ho zveřejnit s vaším jménem na mých stránkách o vaření a pečení - viz www.ceskahospodynka.cz? Uvítám samozřejmě i další recepty.
Dana Tomanová
RED VELVET – „RUDÝ SAMET“ Ingredience: 3-4 středně velké řepy, celkem 500 g 300 g hladké mouky 50 g kakaa 2 lžičky mleté jedlé sody ½ lžičky soli 175 g změklého másla 275 g třtinového cukru 200 g krupicového cukru 3 velká vejce 2 lžičky vanilkového extraktu 100 g rozpuštěné hořké čokolády 150 ml podmáslí, promíchaného se 2 lžičkami jablečného octa Postup: 1. Řepu zalijeme vodou a vaříme 30 – 40 minut. Necháme vychladnout a oloupeme. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. 2. Řepu rozmixujeme na kašičku, popř. přidáme trošku vody. Do misky prosejeme společně mouku, kakao, sodu a sůl. 3. V jiné misce ušleháme změklé máslo, oba cukry, vejce a vanilku, pak přidáme vychladlou rozpuštěnou čokoládu. 4. Do máslové směsi pomalu zašleháme moučnou směs a podmáslí s octem. Mezi každým přídavkem dobře prošleháme. Pak vmícháme 250 ml řepného pyré a šleháme dál. Těsto dáme na plech, pečeme cca 35 minut dle trouby (zkusíme špejlí, pokud čistá, je hotovo). Necháme vychladnout, pak krém. TVAROHOVÝ KRÉM Ingredience: 1 mascarpone 2 tvarohy ve vaničce 1 šlehačka 1,5 jedlé želatiny do krémů Vanilkový cukr Cukr moučka dle chuti Postup: 1. Želatinu připravíme dle návodu. 2. V jedné misce vyšleháme šlehačku, v druhé mascarpone, tvaroh a cukr dle chuti. Šlehačku opatrně vmícháme do tvarohové směsi. 3. Nakonec do želatiny vmícháme trochu krému, vzniklou směs pak do celého krému. 4. Rychle naneseme na zavařeninou pomazaný korpus a dáme do lednice (krém rychle ztuhne). 5. Pokud chceme potřít čokoládou – rozpustíme cca 150 g hořké čokolády s trochou másla (cca 40g) a chladnější směs naneseme opatrně na krém.
Dana Tomanová
Paní Dejmková, pokud pravidelně pečete a budete potřebovat nějaký recept, ráda Vám pošlu z našich vyzkoušených receptů, pošlu Vám i na ten Red Velvet z červené řepy. Hodně pečeme na rodinné sešlosti a pro kamarády, když byl potřeba přivýdělek, atd...:-) Dana
Vladislava Dejmková
Děkuji všem za pochvaly. Ovšem nejvíce mě potěšil můj vnouček, který mi řekl, že dort je mooooc dobrý. Recept na tento dort z červené řepy by mě zajímal. Četla jsem o tom, ale neodvážila jsem se vyzkoušet. Potřebovala jsem péct "na jistotu".
Zuzana Pivcová
Vypadá to každopádně dobře a já jako nekuchařka rozhodně chybu nenajdu. :-D
Dana Tomanová
Paní Dejmková, ten Váš dort vypadá moc chutně, určitě byl výborný. Tenhle recept doma neznáme, Red Velvet pečeme z uvařené červené - rozmixované řepy. Těsto je velmi vláčné (jako jablečné řezy) a má tmavě hnědo-červenou barvu. Barvivo nedáváme. Naučila mne ho moje dcera, která "v mezičase" na mateřské pekla dorty. Tenhle mi moc chutná, hlavně proto, že není přeslazený.
Drahomíra Stínilová
Vypadá nádherně a lákavě. Miluju domácí dorty a krémy. Dřív jsem pekla ke každým narozeninám dětí i několikapatrový dort - třeba s několika chutěmi krémů. Zdobila dvou až trojbarevně. Teď, když mám chuť na něco sladkého a domácího, udělám si krupicovou kaši, nebo pudink. To je otázka jednoho kastrolku a žádný bordel v kuchyni. Ale Red velvet je lákadlo na chuťové buňky.
Jana Šenbergerová
Přestože není ani trochu red, vypadá velmi jedle a dala bych si hned.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA