Ilustrační foto: pixabay.com
Hrátky s češtinou aneb Můj starý ještě není starý
23. 10. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Elena Valeriánová
23.10.2017 20:02
Zuzko, chtěla jsem napsat, že není co dodat. Že tvůj článek je vyčerpávající, ale pak jsem mrkla o komentář níž a vidím, že Helence i jiným to pálí. Jen moje hlava je dutá. Ale to nevadí, bavím se.
Alena Tollarová
23.10.2017 19:46
Zuzko, to je počteníčko pošušňáníčko. Napadlo mě jen to, že u nás máme Olympijskou (na 500 m je pět kruháků).
Helenka Vambleki
23.10.2017 17:33
Za porodné koupili kočárek, oranžoví u voleb propadli, zelení se nedostali do parlamentu, nepřizbůsobiví jen berou dávky...
Zuzana Pivcová
23.10.2017 16:46
Mě po cestě domů ještě napadla skupina slovní klasifikace, např. Máte samé výborné, ale dnes Vám musím dát dostatečnou. Nebo v myslivecké mluvě Do lesíčka na čekanou šel...m šel i na číhanou a čekal na posedu na vysokou. A pak jsou ustálené fráze Na shledanou, na rozloučenou, na uvítanou, na usmířenou... A asi se říká, že třeba příznivci Sparty jsou její skalní.
Věra Ježková
23.10.2017 16:09
Zuzko, máš za 1*. Napsala jsi to moc hezky, potěšilas lingvistku. Po tvém téměř vyčerpávajícím výčtu lze těžko na něco přijít. Napadla mne sekaná, u nás v Holešovicích chodíme na Hlavní (nikoliv ulici Komunardů) a jestli se nepletu, chodí se také do Žlutých (lázní).
Jana Šenbergerová
23.10.2017 16:01
A mě napadá jen to, že moje dcera byla vždycky slušné děvče a nakonec skončila jako Lehká.
Věra Halátová
23.10.2017 12:58
To je pěkný článek. Mne napadá jen slovní spojení: Postav vodu na kafe!
Marcela Pivcová
23.10.2017 12:52
Zuzko, jsi opravdová znalkyně češtiny i jejích hříček a záludností. Po přečtení mi to ale "nedá", abych se nepřidala. Takže: Dám si trvalou, vodová by mi nedržela. Před časem jezdil jako světský. Přešel křižovatku na červenou. Dej přednost, jedeš z vedlejší na hlavní. Na černém je vidět každé smítko. Šedivá je nevýrazná. Máš rád sladké? atd... Ještě mě ale napadají známá rčení, např.: Vrací se s veselou. Má toulavou. Zvládl to na první dobrou. Se zlou se potázal. Kousla ho zlá. Odešel s nepořízenou. Dostal na pamětnou (příp. na holou). To máš marné. Rovný rovného si hledá... (už raději předám žezlo dalším).
Naděžda Špásová
23.10.2017 11:11
Zuzanko, to je krása. Je fakt, že jsem se nenaučila za skoro 40 let mluvit o mém manželovi jako o "můj starej". Bohužel mě fakt nic nenapadá, mám v hlavě zamlženo a to je teprve pondělí. Čeština je fakt bohatá.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA