Foto: autorka
Je to normální?
14. 10. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Ježková
15.10.2017 16:10
Konstatování, že něco není normální, považuji za běžné hodnocení něčeho, co se mi nelíbí, co považuji za výstřední apod. Nijak se tím ale nezabývám, protože to by znamenalo, že se s někým porovnávám – což zpravidla nedělám.
Jana Šenbergerová
14.10.2017 23:04
V tomto světě mi nevadí nebýt normální, protože to, co se za normální pokládá, je ve většině případů pro mě naprosto nenormální. Asi jsem z jiné planety.
Jarmila Komberec Jakubcová
14.10.2017 20:35
Normy si nastavujeme sami už tím, že vyznáváme jiné hodnoty či zvyklosti. Co je v jedné zemi normální v druhé naprosto nepřijatelné. Mohla bych uvést příklady zvyku jídla, oblékání či normy chování.Je tedy otázka kdo je normální a kdo není.Ale vždy to funguje tak, že když někdo porušuje obecné zvyklosti říkání o něm "je normální"?
Karel Hyndrák
14.10.2017 20:34
Gaussova křivka normálního rozdělení má v některých zemích legrační jméno: Francie = Křivka policejního klobouku -"Courbe de Chapeau gendarmerie"; Německo = Zvonová křivka = "Glocken Kurve". Ještě že tam Němci nezapletli křivku rozdělení zákazníků (Kunden). Normální rozdělení vzniklo z důvodu šití uniforem pro skotské vojáky. Měřili jim obvody hrudníků. Uprostřed byl aritmetický průměr, totožný s modusem (nejčetnější hodnota ) a totožný s mediánem (přesně uprostřed souboru - vznikne škrtáním první a poslední, dále druhý a předposlední, atd. Co zbude uprostřed je medián.
Zuzana Pivcová
14.10.2017 19:46
To je právě to, na čem se nemůžeme shodnout. Jako normální je vnímáno to, co dělá většina. Ovšem není jasné, zda dobrovolně, nebo pod určitým psychickým či právním nátlakem. Tak je to v každém režimu, ale i třeba ve škole, v rodině, v nejbližším okolí. Stanovovat si nějaké osobní normy je hrozné.
Jarmila Komberec Jakubcová
14.10.2017 19:32
Co je pro někoho "normální" tedy v normě je pro druhého "nenormální". Vždy záleží na úhlu ohledu.Vyšinutý člověk se považuje za normálního, pohled jeho lékaře je odlišný. To je ten úhel pohledu.
Naděžda Špásová
14.10.2017 18:52
Normální je, nebýt normální. Normovat si třeba život, je podle mě blbost a přesto to spousta lidí dělá. Je to normální? A už se do toho zamotávám, tak radši končím. Je to normální?
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA