Ilustrační foto: pixabay.com
Mluvíme se psy. Je to normální?
13. 9. 2017Půjdeme ven? Tak co, už chceš domů? Co by sis dnes dal k večeři? Jé, ahoj Ťapko, jak se máš? Mluvit se psy se stalo běžné. Pokud nějaký majitel tvrdí, že se svým čtyřnohým parťákem občas nehovoří jako s člověkem, určitě lže.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Mužíková
15.9.2017 10:25
Zdeni, úplně vás v té posteli vidím. Micinky dovedou být také velmi vnímavé.
Zdenka Jírová
15.9.2017 01:17
Mám dvě kočičky a vedeme spolu výborné rozhovory.Např, Mejdyny
/to je velká ragdolka/ si pro mne přijde do kuchyně, když se jí zdá, že se s tím jídlem moc patlám, a začne mńoukat a já slyším přesne: " Co tam tak dlouho děláš? Já se už chci mazlit a to hned, Přitom provádí taneční kroky kolem mých nohou. Musím jít za ní na místo, kde se, chce mazlit. Druha, Lucina, je už dost stará ,přes 12 let a špatně se ji už skáče na židli. tak si sedne ke mně a začne mńoukat, abych ji vyzvedla K tomu udělá takové oči, že honem letím, kámen by se ustrnul. Když marodím, ležím v posteli , posmrkávám, pohekávám, tak hned za mnou přijdou a otírají se o mne, vrní na mne přitlačí se mi ke krku, aby mne hřáli. To ale dělají i psy.Bez domácích mazlíčků by bylo lidem smutno.
Jiří Lupoměský
14.9.2017 12:00
Máme psy od r. 1986 - vždy po dvou. Naprosto souhlasím s panem Krunčíkem. Nejde o to, aby pes rozuměl slovu, ale aby si s určitým, specifickým zvukem vytvořil podmíněný reflex. A to oni umí perfektně. Pan Desenský mi cvičil dva psy. Stručně bych to zhodnotil: za hodně peněz málo muziky. Doporučuji všem, kteří psy mají nebo chtějí mít, aby si poslechli pořad dostupný v archivu Českého rozhlasu na adrese vstupte--16_12_2009--vstupte_s_mudr_radkinem_honzakem_psychiatrie_a_experimenty--1057653.mp3. V jeho první části hovoří psychiatr dr. Honzák o psech velmi moudře, a přitom vtipně!
Josef Kult
14.9.2017 10:30
Už psa nemáme, ale několikrát se stalo, že Ebenka rozuměla i podmiňovací větě...
Zdenka Jírová
14.9.2017 00:35
Nwení pravda, že nám psi nebo kočky nerozumějí. Psa jsem měla již dávno a rozuměl mi. Teď už léta chovám jen kočky a jak ony rozumějí mně, tak já rozumím jim. Je to kombinace mluvených slov s patřičným zabarvením hlasu, tak i pohyby. Názoru, že by se na psy nemělo mluvit, je podle mne nesmysl. Já si poivídám i s kytkami a to ne proto, že jsem sama, ale dělám to odjakživa. Dokonce jsem někde četla, že podle jedné studie se měřením dalo zjistit, jak se květina chová při mluvě pěstitele.
Lenka Pytlová
13.9.2017 22:48
Jednou se můj pejsek podrbal a kamarádka mi říká " nemá blechu ? " A já na to : " nemá , já jsem se ho ptala "
Takže už taky asi blbnu :-)
Naděžda Špásová
13.9.2017 15:22
Ano, se svými pejsky mluvím a nestydím se za to. A není pravda, že nechápou, co říkám. Dočetla jsem se, že psi pochopí až cca 220 slov. Mluvím i s králíkem a morčetem. Ano mám radši zvířata, než některé lidi. Člověk je někdy horší, než pes, kočka, či jiné zvíře.
Josef Krunčík
13.9.2017 14:50
Vítám tuto diskusi, poznávám, že nejsem jediný kdo se svou čtyřnohou kamarádkou mluví. Velice si vážím pana R.Desenského psychologa psích duší, ale v tomto případě s ním nemohu souhlasit a kloním se k názoru, že pes pozná i několik set slov. Moje kokršpanělka spí v chodbe RD, když jdem na procházku, řeknu jdeme ven a to by se uvrtěla ocáskem,večer před spaním se jde ještě vyvenčit na zahradu. Obvykle si z venku přinese gumovou hračku a když ji nemá, řeknu ji přines hračku, ona ji najde, ať je kdekoliv na zahradě a přinese si ji do pelíšku. Když venku prší, jen si odbíhá na zahradu. Protože má mokré packy řeknu ji běž okolo (hlavním vchodem, nikoliv rovnou do obýváku) a ona se štěkotem běží k hlavnímu vchodu a nastavuje packy k očištění. To jsou jen namátkou ukázky, je jich mnohem, mnohem víc a jasně ukazují na souznění psa a jeho pána i tím, že mu rozumí nejen povely.
Jan Brič
13.9.2017 14:15
Pes je velmi chytré a inteligentní zvířátko.Mám pejsky celý život a mohu říci že v mnoha případech jsou lepší jak lidé!!!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA