Foto: archiv autora
Koutek cizích jazyků: Azbuka nebo abzuka?
27. 8. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zuzana Pivcová
27.8.2017 15:15
Trochu víc rusky jsem se naučila jen v sedmé třídě díky dobré ruštinářce. Pak už jsem žila jen z podstaty. Nikdo z učitelů s námi rusky nemluvil a sovětští turisté se drželi pěkně v houfu a daleko od zdejších lidí. Když jsem byla v Gagře (Abcházie), mluvili tamní lidé pomalu ještě hůř než já a hlavně mluvit rusky nechtěli. Ale slyšela jsem, že skutečná ruská výslovnost byla od naší někdejší školní na hony vzdálená. S Rusy jsem přišla do styku ještě na mezinárodním kurzu němčinářů ve východoněmeckém Brandenburgu. Tam ale na ruštinu moc nedošlo, protože jsme měli nařízeno se bavit německy. To pro ně byla katastrofa, v životě neslyšeli, ač byli učitelé němčiny, mluvit Němce. V archivu jsem se po letech pokoušela vyřídit situaci s ruskou dvojicí ze Sibiře, jejichž dědeček byl legionář z Bechyně. Když jsem jim říkala, že éto górod na reké Lužnice atd., skoro jsme se všichni váleli smíchy. Neumím už nic, a když se mě nějaký ruský turista ptá v Praze na cestu, snaží se anglicky nebo je vděčen za mou českou informaci. Uznávám, že v rámci ekonomiky je ruština pro část světa důležitá, ale nic pro mě. P. S. Nicméně Taťánin dopis od Puškina jsem uměla nazpaměť, byl krásný a já nějakou jeho českou napodobeninu napsala dějepisáři.
Hana Rypáčková
27.8.2017 14:45
Mám z tebe velikou radost Libore.. Jsi myslitel. Jen ať se mládež učí světové jazyky, práce bude málo a studovaných dost. A co v Řecku? Průvodkyně mladičká se musela naučit sléng, jinak by pannou nebyla. Líbil se mi název falena pro tlusté holky. Velryba.
L
Jitka Hašková
27.8.2017 13:10
Rusky jsem kdysi uměla dost. Měli jsme v 50. letech kroužek ruštiny, který vedla průvodkyně z Čedoku a chodili jsme v Praze po památkách. To mně hodně zajímalo a bavilo a také jsem hodně poznala Prahu, po srpnu 68 jsem přestala mluvit rusky a zapomněla, nevadí mi to a nepotřebuji si ruštinu připomínat.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA