FOTO: ingimage.com
Proč je dobré napsat závěť
30. 8. 2017Hádky v rodině, finanční problémy, zklamání. To všechno může nastat, když člověk zemře a nezanechá závěť. Nový občanský zákoník vnesl do této problematiky nová ustanovení a podle právníků také poněkud zmatek. Lidí překvapených problémy, které mají po smrti někoho blízkého, přibývá.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Silvie1 Koutcká
13.4.2021 11:03
Souhlasím..závěť by se měla sepsat, je už tolik případů, kdy z toho pak byly problémy a akorát se narušují rodinné vztahy.. Narazila jsem nedávno na velice zajímavý článek: https://www.cikr.cz/odkaz-dedickem-rizeni/ kde shrnují informace k dědickému řízení, doporučuji se na to podívat :)
Mike Knizak
30.10.2018 19:27
vzkaz pro p.libusi Krapovu na vasi odpoved ze dne 30.8.2017 ve 12:31
Moudry clovek me nesoudi,kdyz me nezna a nazor hlupaka me nezjima.
Soňa Prachfeldová
1.9.2017 15:18
Určitě je dobré sepsat závěť zejména tam, kde jsou noví manželé, či družky, děti z vícero manželství,aby ti, kteří setrvali do smrti , neodešli ponížení a s velkou bolestí a prázdnem. Proto bych už svůj vdovský vztah neměnila, ale o závěti též uvažuji, mám ráda jasno.
Jana Baloušková
31.8.2017 20:11
Některé příběhy dvojic s neexistující závětí jsou hodně smutné. Moje kolegyně se rozvedla, bývalý manžel si našel paní, která se o něj 15 let starala, dávala svoje finance do společné domácnosti. Muž nečekaně zemřel a vše zdědila nezletilá dcera z prvního manželství. Ona paní přišla o bydlení, auto, zařízení, úspory. V 55 letech měla jen osobní věci a byla odkázaná na milost od bývalé manželky. Ta jí dala půl roku na sehnání bydlení a konec. Lidé se stydí o těchto záležitostech s partnerem mluvit a pak je čeká třeba něco podobného.
Libuše Křapová
30.8.2017 16:19
Zuzano, rozumím ti. Muselo to být hodně těžké.
Když jsme se s druhým manželem brali, tak jsme se domluvili na předmanželské smlouvě a na závěti. Když loni zemřel, vlastně žádné problémy s ničím nebyli. Takže za mne - ano, závěť je důležitá. A nechat ji sepsat notářem, ta doma ručně psaná se sice uznává, ale notář vás upozorní na různé možné zádrhele. Poplatek se může někomu zdát vysoký, jsou to ty dva tisíce nejméně, ale za to vyloučení problémů později to rozhodně stojí. A taky bych ještě doporučila budoucí dědice o závěti a obsahu informovat. U nás všechny děti věděli, co a jak po úmrtí jednoho z nás bude - a stejně se jeden zádrhelík našel. Ale byl vyřešen okamžitě a na místě.
Zuzana Pivcová
30.8.2017 15:53
Má vzpomínka není moc veselá, ale s tématem souvisí. Před lety jsem určitou dobu žila ve společné domácnosti s partnerem, beze svatby. Tehdy to nebylo moc obvyklé. Byl rozvedený, otec dvou dětí, to starší nebylo jeho, ale osvojil si ho. Jednou mi přes spaním říká: Máma povídala, že bych měl tu životní pojistku přepsat na Tebe, mám tam pořád napsáno Manželka. No, to sis vybral dobrou dobu na takovou blbinu, řekla jsem. Za 2 týdny havaroval a zabil se. Zaviněná autonehoda, alkohol a z auta mé sestry vrak. Od pojišťovny téměř nic. Životní pojistka stále se slovem Manželka, takže když nebyla, přišly na řadu děti, které žily s matkou a jiným otcem. Já jsem nedostala nic. Jen jsem, i když sestra byla velkorysá, splácela s pocitem viny to auto. Nepíšu to kvůli penězům, ale jistě chápete, jak to myslím.
Jarmila Komberec Jakubcová
30.8.2017 15:19
Nový občanský zákoník dále jen NOZ uvádí v paragrafu 1646 důvody pro "vydědění" tzv. neopominutelných dědiců. Jinak každý takový případ je nejlépe konzultovat s notářem, který za poplatek ve výši cca 2000,Kč závěť sepíše.Myslím, že i tento portál má svou právní poradnu a tam sdělí zájemcům více informací. Nejsem právnička, ale obecné informace se najdou v NOZ v příslušných paragrafových zněních.
Libuše Křapová
30.8.2017 12:31
Pane Knizaku, neznám vaši dceru, ani vás, ale z vašeho příspěvku zní tolik negace, že jsem ráda, že ten zákon existuje. Pokud se k vám dcera chová špatně, na to přece zákon pamatuje, a můžete ji vydědit. Mne spíše napadá myšlenka - jak jste k ní choval vy? Je to přece VAŠE dcera. Vy jste ji vychovával.
Mike Knizak
30.8.2017 12:07
Nejhloupejsi zakon o neopomenutelnych dedicich.Jako malolety neopomenute;ny dedic ,prosim ano.Ale dospely neopmenutelny dedic ?,proc? .Po rozvodu bylo dcere 20 roku. Nepomahala mi z mym podnkanim ,ziskal jsem nejaky majetek od te doby a ted mam pamatovat na ni , a mit starosti ci bude v zaveti a ci ne?Chore a nesmlslne .V tomto je taky zakon jen paskvil a nedomysleny .
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA