Jak se připravit na to, aby bylo v seniorském věku doma dobře
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak se připravit na to, aby bylo v seniorském věku doma dobře

4. 1. 2012
bydlení domácnost
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Silvie1 Koutcká
Zdravím, my před nějakou dobou také stěhovali mojí babičku do menší garsoniéry, která je od nás pár kroků. My i babička máme rádi svůj klid, přesto jí vždy denně navštěvuji, nosím nákup atd. A je fakt, že člověk za desítky let nastřádá velké množství haraburdí - což platilo i v případě babičky, která bydlela ve velkém bytě. Samozřejmě představa stěhování toho všeho z velkého bytu do garsoniéry je šílená :-D. Tenkrát jsme si na to zavolali posilu ze https://stehovanikoruna.cz/stehovani-bytu/ a pak dokonce i dost nábytku u nich prozatímně odložili, než se to prodalo, roztřídilo a tak. Samozřejmě všechno s vědomím babičky, která tomu šéfovala :-D. Bylo to těžké zprvu z tak velkého bytu do malého, ale teď už babička říká, že stejnak trávila čas jen v kuchyni u křížovek nebo u televize, kde občas i spala. Po dědově smrti do ložnice už nechodila.
Dagmar Bartušková
Změna je život. Velký byt jsem zrušila. Mám nádherný moderni byteček, takovou velkou telefonní budku. Dárek k loňskému Ježíšku. Nechci být otrokem bytu, chci si užívat. Táhne mě to ven - mezi lidi, do pestrobarevnosti, do života. Nemám záclony, kazily by mi překrásný výhled na Prahu, ani koberce, mám vyhřívanou podlahu, na které rotuje naprogramovaný robot. Syn mi zrekonstruoval byteček k obrazu mému. Chci se bavit, užívat si, a ne dokola otirat z harampádi prach, a ještě v pokojích, do kterých pomalu ani nevlezu. Nejsem "inda", nevyšívám, neštrykuji, ale ráda se "zaháčkuji". Nepopelím se doma jako slepice. Výtah je v dosahu, ale raději - po schodoch. A nemoci, ty si nepřipouštím. Jsem optimista a kavarenský typ. :-)
Helena Hejduková
Milá paní Hofmanová, než dávat rady, jak uzpůsobit bydlení pro starší věk, nebylo lepší napsat článek o tom, co by senior měl udělat sám pro sebe, své zdraví a kon dici v rámci svých možností ? A ne jim radi t co mají vyhodit a dělat úpravy v bytě a podobné jiné "dobré rady" . Vždyť Vy tím článkem téměř odepisujete lidi, kteří dosáhnou vyššího věku. To mají sedět doma se založenýma rukama a čekat a přemýšlet o tom, že budou mít potíže, že je postihne choroba a proto dopředu budou investovat do věcí, které třeba ani potřebovat nebudou? Mi bude letos teprve 63 let a vůbec si nepřipouštím, že třeba budu špatně chodit a onemocním. Vždyť je to rouhání vůči sobě samému.Osobně se snažím udržet co v nejlepší kondici, být aktivní. Mám hodně koníčků a chodím pravidelně do posilovny a na dlouhé procházky se psem. A pokud nastane doba, kdy mě začnou síly opouštět, tak to budu řešit. Teď byť mám malinkatý důchod raději budu investovat peníze do aktivit, na které stačím a které mě budou udržovat v dobré fyzické a duševní kondici, než do úprav bydlení, které mi tak jen budou ukazovat, holka stárneš, začínáš být k ničemu, nic nezvládneš.
Zdenka Jírová
Patřím k těm, kteří na své stáří mysleli s předstihem. Je mi 71 let, již před 10 léty jsem se přestěhovala do malého bytu s balkonkem, kdybych nemohla tak často chodit na procházky, protože mám potíže s chozením, byt má mám 1.patře s pohodlným výtahem v krásném domě, i když panelovém. Koupelnu mám se zvýšeným WC, mám tu madla k pohodlnému zdvíhání se a u vany. Myslím, pokud budu jen trochu pohyblivá, mohu v něm dožít.Určitě bydlení ve stáří nepodceňujte, vyplatí se to.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Lidmilko - ještě dodávám k předch.příspěvku: Loni jsem dosáhla 70.ti let a na vlastní oči jsi viděla (Ty i Ája), jaký problém už pro mne byly schody u Tebe doma. Proto - pro výlety/pobyty si už předem prověřuji: Terén = bez kopců, budovu = výtahem. Tak "zamává s člověkem 10 let" !
Květoslava HOUDKOVÁ
Věděla jsem, že k žádosti o Dům s pečov.službou potřebuji také stanovisko lékaře. Obvodní lékařkou MČ Prahy .. byla tzv. "drsňačka" = bývalá vojenská lékařka. Dovedete si představit můj strach! jít za ní s tím formulářem, ve svých 60ti letech - ještě jakž takž zdravá, myslela jsem, že mne vyhodí. Ale stal se zázrak!! - místo vynadání, vyhození mne pochválila slovy: "Vy jste jedna z mála, která na své stáří myslí s jasným rozumem a včas". Kolonku formuláře vyplnila - a já na tato slova nezapomenu.
Lidmila Nejedlá
Mírně se usmívám tomu, jak se má senior připravit na život v 60 letech. V tom věku bude chodit ještě do zaměstnání a nikdo se nebude ohlížet na to, zda vyjde schody do autobusu, natož vleze-li do vany. Libuška to napsala velmi dobře.
Dagmar Pravečková
Na toto téma bych mohla napsat román a snad jej taky jednou i napíšu. Gratuluji všem lidem typu paní Houdkové stejně tak jako typu žen kamarádky paní Jakubcové. Co je z mých zkušeností nejhorší? Nedělat nic. V kolika "mega" domech o jednom členu domácnosti jsem já už byla... A téma schraňování, neschopnost se rozloučit se spoustou tretek a nefunkčních věcí, /nemyslím tím vázu, která nám připomíná velkou životní událost/ to je kapitola sama pro sebe. Vždy se snažím jemně klientům podsunout myšlenku, aby mysleli na své děti, na dědice, kteří dostanou dům od sklepa po půdu plný krámů, a to opravdu vím o čem mluvím. Někdy je to k neuvěření kolik opravdu nepoužitelných věcí v domě míjím. Ale je to o povaze. Je to o rozhodnutí; VČAS si uklidit kolem sebe a věřit, jak se mi tím vyčistí i hlava a duše. Přeji všem pohodový rok 2016.
Hana Šorejsová
Dobře napsaný článek. Díky.
Květoslava HOUDKOVÁ
Ani s garzonkou mi nehrozí, že bych "jen seděla na lavičce" a pak se do ní vrátila. Však děvčata víte, že - pokud zdraví dovolí a dokud to jde - často mizím. Paní z 1. patra nohy neslouží - po rovině jít může, ale schody nesejde! ( může se stát každému - právě na to jsem myslela před stěhováním.) Nevím taky, k čemu by mi bylo "šmejdění" po velkém bytě, když bych neměla na nájem !!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%