Ilustrační foto: ingimage.com
Jak se připravit na to, aby bylo v seniorském věku doma dobře
4. 1. 2012
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jarmila Komberec Jakubcová
10.1.2016 12:57
Napíši příběh mé nejlepší kamarádky - po smrti manžela a syna se rozhodla v 65 letech, že prodá byt v paneláku a chatu.Koupila pozemek u Plzně a nechala si postavit domeček ve stylu bungalov.U domku má krásnou zahradu, garáž a venkovní posezení s grilem.Je moc spokojená, protože se o svou zahrádku může denně starat, druhý syn bydlí od ní 1 km a v loni jsem spolu byly na Gran Canarii. Dnes ve svých 72 letech aktivně pracuje jako dobrovolnice v seniorském klubu, učí se anglicky a je to šťastná seniorka.Rezignace na život je to nejhorší co může člověk ve stáří udělat.
Hana Rypáčková
10.1.2016 12:57
Hned jsem pomyslela na Květu, která se podle toho zařídila.Ale má na to náturu.A tu každý nemá. Překonáváním překážek a "šmejdění" ve velkém bytě při nepříznivém počasí je aktivnější ,než sedět v upravené garsonce a mít vše po ruce.Tím , že ještě lezeme do vany je tělocvik. Vybudování sprchového koutu bez bourání je záležitost týdne. A v nemohoucnosti bydlení u dětech, není žádný očistec v normální rodině.
Je to dobře radit, ale každý si to stejně zařídí po svém.
Jana Šenbergerová
10.1.2016 11:31
Což o to, článek hezký, myšlenky moudré. Teď jen učinit rozhodnutí a realizovat zamýšlené. Pro "sběratele" přetěžký oříšek. :-)
Květoslava HOUDKOVÁ
10.1.2016 11:13
Ano, vše řešit včas = s ještě dobře fungujícím rozumem ! Před 5ti roky jsem se rozhodla-preventivně- žít v Domě s pečov. službou. Měla jsem tyto podmínky: Byt v přízemí, v klidové části a sprch. kout. O něco déle jsem počkala, ale vše mám splněno: Garzonka - přísluš. se sprch.koutem, v přízemí domu, postaveného v zahradě, okno do zeleně, klid. Před stěhováním bylo dost času vytřídit věci = bazar, kontejner. Zbývající se vešlo na auto a potom i v bytě (dle rozkreslení na čtvereč.papíru) na cm přesně, spokojenost.
Helena Votíková
10.1.2016 11:01
Myslím, že kolem čtyřicítky je člověk tak nějak na vrcholu, obzvláště v dnešní době, kdy se vše nějak posunulo (mateřství a pod.) a na stáří málokdo pomyslí. Při rekonstrukci domu jsme si vyměnili bydlení, mladí do patra, já přízemí. Těch 21 schodů několikrát denně byl ale dobrý trénink. Vše je zcela individuální a myslím, že hodně souvisí i s psychikou.
Libuše Křapová
10.1.2016 10:31
S paní Hofmanovou se dá v mnohém souhlasit, ale zrovna tak diskutovat. Nelze zevšeobecňovat a dát jen na rady. Když jsem před lety šla do důchodu, kupovala jsem domek právě s vyhlídkou, že budu mít zahradu, psa. Kolegyně mne varovala - do důchodu tolik starostí? Proč nezůstaneš v bytě, Jak to zvládneš, až nebudeš moci? Moje odpověď zněla - a to mám už teď, v necelých šedesáti, koukat z okna bytu a myslet jen na to, že jednou zemřu? A žít takhle třeba dvacet let? Když mne zahrada baví? Ano, samozřejmě, myslela jsem při koupi na další roky a na tomu uzpůsobila rekonstrukci. Ano, souhlasím, že se musíme naučit nehromadit předměty. Ale co když zrovna ta těžká nepraktická váza, kterou by nám někdo doporučil vyhodit, je památka na svatební cestu s manželem? Nebo jsme ji podědili po mamince?
Nechci tím říct, že v článku nejsou uvedeny hluboké pravdy. To jen, že po jeho přečtení jsem se spíše dostala do stavu blízkém depresi. Po šedesáti musíme myslet opravdu jen na nemohoucí stáří a smrt? Někdo je nemohoucí vinou nemoci od mládí, někdo velmi vitální v devadesáti. A je schopen zvládnout - i když jistě omezeně - i ty kytičky či mrkev na záhoncích.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA