ilustrační foto: pixabay.com
Moje návštěva stavitelů kamenných řad u Kounova
21. 7. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jiří Libánský
24.7.2017 01:29
Hřbitov bych asi vyloučil.. Při kopání hrobů by bylo zřejmě spíš víc krumpáčů a lopat než motyk. Taky asi nálada těch lidí by byla jiná. A bylo tam hodně žen. Kopání hrobů si představuji pochmurné. I když možná dřív v tom taková pochmurnost nemusela být. Že lidé k tomu měli jiný přístup. Ale stejně se mi to nezdá.
Oldřich Čepelka
23.7.2017 23:15
když ne oběť, tak sázím na hřbitov. Že by to byla sada pomníků. nevím, kolik váží, ale jak víme z různých míst na zemi (Valikon. ostrov, Egypt, dolmeny v Andalusii), vždycky to lidi nějak mohli vymyslet a postavit.
Mirek Hahn
23.7.2017 10:44
Občas mne u podobných těžko zařaditelných artefaktů napadá jestli to není ekvivalent našich nedokončených projektů. Občas ještě vidím někde v kraji zarostlé betonové polostavby, kde v polovině došly peníze a trčí to tam roky jako bláznivý pomník. Jestli i na tom Kounově někdo neměl velké ambice a v polovině došly síly, chuť, lidi, kameny, případně se iniciátor stavby odebral předčasně k předkům, a zůstalo to tam zamrzlé v nějakém mezistavu abychom si teď lámali hlavy co to vlastně je.....
Jiří Libánský
21.7.2017 21:59
Nenapadá mne nic, co by se s klidným svědomím k tomuto dalo jako referenční vzorek použít. Ále třeba se tu ještě rozvine nějaká debata a k něčemu dospěje.
Mirek Hahn
21.7.2017 19:36
Zajímavé...., žádné vodítko, žádné místo poznamenané velkými událostmi. Nemáte pane Libánský referenční vzorek takového vhledu z jiného srovnatelného místa ?
Zuzana Pivcová
21.7.2017 17:41
Mám ráda magická místa, i když o jejich původu nic nevím a vlastními schopnostmi se dovědět nedokážu. Nicméně mě stejně přitahují. Děkuji za Tvou netradiční, pro mě vysoce zajímavou informaci.
Zuzana Pivcová
21.7.2017 17:37
Fotografie byla u článku, na který pan Jiří reaguje. Pokud autor nedodá k článku vlastní fotky, má redakce bohužel k dispozici jen cizí fotogalerii, z níž může bezplatně užívat snímky víceméně pro ilustraci. Hledat tematicky vhodné snímky není často vůbec jednoduché. Pokud máte, paní Jano, z tohoto místa vlastní snímky, rádi je uvítáme.
Jiří Libánský
21.7.2017 17:02
Za tu fotku se omlouvám. To mi tam dala redakce. Já tam nebyl, tak vlastní fotky nemám a zveřejňování cizích fotek je problematické. Ale už tu byly myslím u jiného článku a na intertnetu jich je hodně.
Jana Baloušková
21.7.2017 16:26
Proč je u článku snímek řad, které se u nás nevyskytují? Je to Bretaň? Ti, kteří navštíví tuto lokalitu v budoucnu, budou zklamáni. Podle Václava Cílka je krajina severně od Rakovníka jednou z nejlépe zachovalých pravěkých krajin v Evropě. Pamětníci z Kounova chodili k řadám na školní výlety a svačili na kamenech uspořádaných do kruhu. Kameny jsou uloženy v lůžku z menších kamenů. Z pastviny, která ještě před 10 roky sloužila jako pole, byly kameny odstraněny, jsou vyhozeny pod jižním svahem. Prostor této "stolové hory" má určitě bohatou minulost, malé keltské oppidum vedle hájovny o tom svědčí. Také pověst o sv. Vojtěchovi, který se modlil za déšť pro tento kraj v dešťovém stínu Krušných hor, je zajímavá. Studánka vedle kaple sv. Vojtěcha je dávno bez vody. Doporučuji návštěvu v době jarní nebo v říjnu, kdy vás čekají nádherné výhledy. V době letních veder je procházka utrpením. Pokud má někdo zájem o další informace, napište, ráda odpovím. Jezdím tam už 12 let, většinou sama a ne o víkendech.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA